تولید مشترک واکسن روسی کرونا در ایران به شرکت دارویی نزدیک به وزیر بهداشت سپرده شد
گروه دارویی اکتوور در ایران عملیات ساخت و تولید مشترک واکسن اسپوتنیکوی با روسیه را آغاز میکند. هلدینگ اکتوور بیشتر از تمامی شرکتهای دارویی ارز دولتی برای واردات دارو دریافت کرده بدون آنکه دارویی وارد کند. صاحبان این شرکت با سعید نمکی، وزیر بهداشت روابط نزدیک داشتهاند.
بهگزارش رسانههای ایران روز پنجشنبه ۲ اردیبهشت محموله بانک سلولی واکسن اسپوتنیکوی روسیه از طریق فرودگاه خمینی به ایران وارد شد و قرار است هلدینگ دارویی اکتوور این واکسن را با همکاری روسیه در ایران تولید کند.
محمد پیرورام، عضو هیأت مدیره گروه دارویی اکتوور اعلام کرد که از چند ماه قبل با همکاری شرکت سازنده واکسن اسپوتنیکوی، تجهیزات و امکانات مورد نیاز کشت بانک سلولی و تهیه این واکسن در ایران فراهم شده بود.
پیرورام گفت:
«در روزهای آینده تولید این واکسن به صورت کامل و از مرحله سلولی در کارخانجات داروسازی اکتوورکو آغاز خواهد شد و امید است با آغاز مراحل کشت و تولید در روزهای آینده، اولین سری واکسن اسپوتنیکوی تولید داخل تا پایان بهار امسال در دسترس قرار گیرد.»
به گفته او قرار است ماهانه دستکم «دو میلیون دوز واکسن اسپوتنیکوی ساخت داخل» در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گیرد و در صورت تأمین نیاز داخل، با همکاری شرکت سازنده، این واکسن به دیگر کشورهای منطقه نیز صادر شود.
عضو هیأت مدیره گروه دارویی اکتوور این اقدام را «در راستای فرمایشات مقام رهبری» عنوان کرد و این هلدینگ را «اولین تولیدکننده واکسن اسپوتنیکوی در خاورمیانه» دانست.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در دیماه گذشته مقامها و نهادهای حکومتی را از وارد کردن واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی منع کرد و بدون ارائه سند و مدرکی گفت شاید «اینها میخواهند واکسن را روی ملتهای دیگر آزمایش کنند».
گروه دارویی اکتوور که اکنون از آن بهعنوان تولیدکننده مشترک واکسن اسپوتنیکوی با روسیه نام برده میشود یک هلدینگ دارویی است که بالاترین سهم فروش مقداری داروهای وارداتی در سال ۹۷ را در اختیار دارد و بیشتر از تمامی شرکتهای دارویی ارز دولتی با نرخ مرجع (۴۲۰۰ تومان) برای واردات دارو دریافت کرد بدون آنکه دارویی وارد کند.
«زمانه» پیش از این در گزارش مبسوطی از «مافیای دارو» در ایران به ارتباط این شرکت با سعید نمکی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی اشاره کرده بود.
براساس این گزارش، «اکتوورکو» یک شرکت خانوادگی است متعلق به خانواده دکتر نهاله نراقی که یک خیریه هم به همین نام دارند. نهاله نراقی علاوه بر شرکت اکتوور، نائبرئیس هیئت مدیره شرکت «تراپیکال دراگ اینداستری کیش» است؛ شرکتی که سعید نمکی پیش از این بهعنوان بنیانگذار و مدیرعامل آن مشغول فعالیت بوده است. این شرکت در سال ۱۳۸۱ در منطقه آزاد تجاری کیش به ثبت رسیده و دستکم تا حدود یک سال قبل وزیر بهداشت عضو هیئت مدیره و مدیرعامل آن بوده است.
خانواده نراقی همچنین مالکیت شرکتهای «البرز زاگرس»، «آتی فارمد»، «اکتروو» و «گروه مواد غذایی لذیذ» را در اختیار دارند و خود را همکار ۱۰ شرکت داروسازی خارجی از جمله «مرک» (MERK) آلمان و «کرکا» (krka) اسلوونی معرفی و اعلام کردهاند تولیداتشان را تحت لیسانس این دو شرکت به بازار عرضه میکند.
اولین محموله واکسن روسی اسپوتنیکوی ۱۶ بهمنماه سال گذشته از روسیه وارد کشور شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.