رئیس هیأت ایرانی مذاکرات وین: به چارچوب توافق رسیدهایم
در پایان چهارمین دور مذاکرات احیای برجام در وین پیشنویس متون جز برخی موارد پیچیده مورد اختلاف که نیازمند تصمیمهای سیاسی در پایتختهای کشورهاست، آماده شد.
سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران پس از اتمام نشست کمیسیون مشترک برجام در وین به شبکه «ان اچ کی» ژاپن گفت هنوز برای برخی پرسشها پاسخی یافت نشده است. عراقچی در ادامه گفت که اکنون وقت آن رسیده که آمریکا تحریمها را لغو کند و به برجام برگردد.
نشست کمیسیون مشترک برجام چهارشنبه ۱۸ مه/۲۹ فروردین با حضور هیأتهای ایران و ۱+۴ (آلمان، فرانسه، چین، روسیه و بریتانیا) در گرند هتل وین برگزار شد و پس از حدود یک ساعت پایان یافت.
انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا ریاست این نشست را بر عهده داشت. مورا در جمع خبرنگاران اطمینان داد که توافق نهایی برای احیای برجام حاصل خواهد شد.
کار هنوز تمام نشده
بعد از پایان دور چهارم گفتوگوها برای احیای برجام، عباس عراقچی در مصاحبهای گفت:
«در طول دو هفته موفق شدیم به مقدار زیادی کار را پیشرفت بدهیم. الان میتوانیم بگوییم به چارچوب توافق رسیدهایم و به ساختار توافق دست یافتهایم. متن اصلی توافق و ضمیمهها همه مشخص شده ولی مذاکرات درباره متن به پایان نرسیده است. بسیاری از بندهای این توافق هنوز در حال مذاکره است.»
عراقچی در ادامه این مصاحبه یادآوری کرد که برخی «موضوعات کلیدی» همچنان باقی است و هیأتها ترجیح دادند برای مشورت درباره آن موضوعات به پایتختهای سیاسیشان برگردند.
رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین گفت:
«در مجموع میتوانم بگویم که پیشرفت خوبی داشتیم ولی نمیتوانیم بگوییم کار تمام شده است. امیدواریم هفته آینده که مجدد گفتوگوها آغاز خواهد شد، هیأتها که به وین میآیند تصمیمات خودشان را برای رسیدن به یک توافق گرفته باشند. بعضی از موضوعات اساسی هنوز باقی مانده ولی اینطور نیست که راهحلی برای آنها وجود نداشته باشد.»
مسائل بسیار دشوار
نمایندگان سه قدرت اروپایی، بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز با انتشار بیانیهای اعلام کردند هنوز «مسائل بسیار دشواری» باقی ماندهاند که میبایست حل شوند.
سه کشور اروپایی در ادامه این بیانیه اعلام کردند توافق فنی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی به پایان خواهد رسید. آنها خواستار آن شدند که ایران دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هستهایاش را فراهم کند.
در این بیانیه آمده است:
«تفاهم فنی فعلی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به زودی منقضی خواهد شد. ما از ایران میخواهیم همراه با آژانس اتمی راهی را برای تداوم بازرسیها پیدا کنند. دسترسی آژانس برای تلاشهای ما جهت احیای برجام ضروری خواهد بود.»
جالینا پورتر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به پایان چهارمین دور مذاکرات وین گفت که گفتوگوها «به شفافسازی گامهایی که ایران و ایالات متحده [برای احیای برجام] باید بردارند» کمک کرده است.
چالش اصلی در چهارمین دور مذاکرات احیای برجام بر سر شناسایی تحریمهایی بود که ایالات متحده آمریکا میبایست در ازای بازگشت ایران به تعهداتش لغو کند.
سید محمود نبویان، نماینده تهران و رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی صبح چهارشنبه در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفت:
«بنده چندی پیش با عراقچی صحبت کردم و وی گفت که ما میگوییم در دوران اوباما و ترامپ هزار و ۶۰۰ تحریم علیه ایران اعمال شده است اما حرف آمریکاییها این است که تعداد تحریمها هزار و ۵۰۰ مورد است و ما باید مذاکره کنیم و بگوییم که تعداد تحریمها هزار و ۶۰۰ مورد است.»
بعضی از گرهها باقی مانده است
سهشنبه گذشته ۲۰۰ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با صدور بیانیهای مخالفت خود را با لغو تفکیکشده تحریمهای آمریکا علیه ایران اعلام کردند. در این بیانیه آمریکا و اروپا به «نداشتن اراده جدی» برای رفع تحریمها متهم شدهاند.
نویسندگان بیانیه گفتهاند کشورهای غربی در پی تحمیل توافقی هستند که ضمن اعمال محدودیتهای بیشتر در زمینه فعالیتهای هستهای بستری برای مذاکرات منطقهای و دفاعی ایجاد کنند.
سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران درباره پیشرفتهایی که در نشست وین به دست آمد گفت:
«در دو حوزه اصلی مشغول کار هستیم. یکی حوزه رفع تحریمها و دیگری حوزه هستهای. این با توجه به تحولاتی که بوده، به نظر ممکن است آسان برسد ولی در عمل جزییات فنی و تکنیکی زیادی دارد که باید حل و فصل شود. ما در هر دو حوزه توانستیم بعضی از گرهها را باز کنیم ولی بعضی از گرهها هنوز باقی مانده است.»
مقرر شد دور بعدی مذاکرات هفته آینده از سر گرفته شود.
نظرها
نظری وجود ندارد.