دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی: در مذاکرات برجام روسیه و چین هم واکنش مثبتی به پیشنهادهای ایران نشان ندادند
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان میگوید در مذاکرات احیای برجام در وین، آمریکا و کشورهای اروپایی امید خود را بهکلی از دست دادهاند و روسیه و چین هم واکنش مثبتی به پیشنهادهای ایرانیها نشان ندادهاند. نماینده روسیه در وین، در واکنش به سخنان وزیر امور خارجه ایران که توافق موقت را رد کرده بود، گفت: «منافاتی میان توافق موقت و توافق جامع وجود ندارد».
عبدالرضا فرجیراد، سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان و مدیرکل قبلی شورای راهبردی روابط خارجی ایران در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی ترکیه، درباره مذاکرات احیای برجام در وین گفت:
«بدون تردید، آمریکا و اروپاییها امیدشان را از سرنوشت مذاکرات وین بهکلی از دست داده و روسیه و چین هم واکنش مثبتی به پیشنهادهای ایرانیها نشان ندادهاند و از لزوم صبور بودن سخن به میان آوردند.»
فرجیراد افزود:
«با توجه به دو سندی که طرف ایرانی روی میز گذاشت، غرب و آمریکا اظهار ناامیدی کردند. چون آنها روی این موضوع تمرکز کرده بودند که مذاکرات در جهت مسائلی خواهد بود که در نشستهای گذشته انجام شده بود.»
هفتمین دور مذاکرات احیای برجام در وین که اولین دور این مذاکرات با نمایندگانی از دولت جدید ایران است، شامگاه جمعه ۱۲ آذر / ۳ دسامبر بدون دستیابی به نتیجه مشخصی متوقف شد. در جریان این دور از مذاکرات، ایران دو سند مربوط به اقدامات هستهای و تحریمهایی که از نظر این کشور باید لغو شوند را به طرفهای مقابل ارائه کرد که گفته میشود تغییراتی در برخی از دستاوردهای مذاکرات قبلی ایجاد کرده است.
فرانسه، بریتانیا و آلمان، طرفهای اروپایی برجام در بیانیهای نسبت به پیشنهادهای ایران ابراز «ناامیدی و نگرانی» کردند و برخی از آنها را با مفاد توافق هستهای ناسازگار یا فراتر از آن دانستند. آمریکا نیز واکنش نشان داد و گفت برخی از خواستههای جدید ایران با توافقهایی که در زمان دولت حسن روحانی بهدست آمده بود در تضاد است.
فرجیراد به خبرگزاری آناتولی گفت:
«این شرایط نشان میدهد که در برهه فعلی تیم مذاکرهکننده ایرانی باید با شورای امنیت ملی و دیگر نهادهای تصمیمساز کشورمان گفتوگو کند و نظرات آنها را جویا شود. اگر طرف ایرانی مطالباتش را مصرانه طلب کند، غرب هم به همان مقدار استواری بیشتری در رفتارش نشان خواهند داد.»
پیش از این، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران درباره مذاکرات احیای برجام گفته بود:
«ما توافق موقت را یک توافق خوب برای کشور نمیدانیم، توافق باید جامع باشد چنانکه ایران و مردم ایران به صورت ملموس از مزایای اقتصادی برجام و رفع تحریمها برخوردار باشند.»
میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در واکنش به این اظهارات گفت:
«منافاتی میان توافق موقت و توافق جامع وجود ندارد. اما این حق مسلم ایران است که مواضعش را تشریح کند. احتمالاً این حاکی از آن است که تهران انتظار دارد راهکاری جامع، بدون هیچ معطلی، بهدست آید.»
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز درباره مذاکرات وین گفت:
«اگرچه هیچ گشایشی در مذاکرات بهدست نیامد اما تمامی طرفها جدیت نشان داده و با بازگشت به برجام، دقیقاً به همان شکلی که بود، موافقت کردند.»
لیجیان تأکید کرد که:
«مقصر جلوه دادن کسی و اعمال فشار به جایی نخواهد رسید. در حال حاضر راهکار، تمرکز بر مسائل باقی مانده، در پیش گرفتن رفتاری منعطف، نشان دادن اراده سیاسی، جستوجوی راهکارهای عملگرایانه و امکانپذیر، و تلاش برای به رسیدن به توافق در زمینه ازسرگیری پایبندی به برجام در زودترین زمان ممکن است.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در مقالهای که در روزنامه «کامرسانت» مسکو منتشر شده همچنان بر مواضع هیأت ایرانی تأکید کرده و لغو تحریمها را تنها راه برای احیای برجام دانسته و گفته است:
«در جریان شش دور قبلی مذاکرات برای طرف ایرانی کاملاً مشخص گردید که آمریکا متوجه نشده که بدون لغو تمامی تحریمهای غیرقانونی که بعد از خروج یکجانبه از توافق هستهای علیه ملت ایران اعمال کرده است، راهی برای احیای برجام وجود ندارد.»
امیرعبداللهیان تأکید کرد که «آمریکا و تروئیکای اروپایی باید بدانند که پنجره مذاکرات برای همیشه باز نخواهد ماند».
این در حالی است که عبدالرضا فرجیراد در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی گفته است:
«تنگناهای اقتصادی ایران موجب شده است تا آمریکا با دستی بالاتر سر میز مذاکره بیاید.»
همزمان با تعطیلی مذاکرات احیای برجام، داوید بارنئا، رئیس موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل، روز گذشته دوشنبه ۱۵ آذر / ۶ دسامبر با ویلیام برنز، رئیس سیا و شمار دیگری از مقامهای بلندپایه آمریکا دیدار کرد. گفته میشود این سفر برای قانع کردن دولت آمریکا در انجام حملات نظامی علیه ایران صورت گرفته اما تاکنون جزئیاتی از این مذاکرات منتشر نشده است.
روزنامه جروزالم پست این مذاکرات را «فشرده» توصیف کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.