یورش طالبان به خانههای فعالان زن در کابل: دستکم دو نفر بازداشت شدند
از آغاز به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان زنان این کشور فشارهای بسیاری متحمل شدهاند و از میزان اشتغال آنها بهشدت کاسته شده است. فعالان زن اما ساکت ننشستهاند و بارها دست به اعتراض زدهاند. طالبان که تلاش میکنند چهره تازهای از خود به جهانیان نشان دهند این اعتراضات را برنمیتابند. افراد مسلح طالبان در یورشی به خانههای چند تن از فعالان زن در کابل آنها را بازداشت کردند.
براساس گزارشهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، افراد گروه طالبان چهارشنبه شب ۲۹ دی / ۱۹ ژانویه به خانههای تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیمخیل، دو تن از فعالان زن شهر کابل حمله کرده و آنها را با خود بردند.
بنا به این گزارشها، افراد مسلح طالبان همچنین به دنبال بازداشت عدهای دیگری از فعالان زن بودند.
تمنا زریاب پریانی یکی از فعالان زن در کابل، با انتشار ویدیوی کوتاهی از ورود افراد طالبان به خانهاش خبر داد و خواستار کمک شد. در ویدئوی دیگری که توئیتر «آماجنیوز» افغانستان منتشر کرده، هنگام ورود این افراد به خانه تمنا پریانی صدای چند مرد از پشت در شنیده میشود. نزدیکان این فعال زن گفتهاند که طالبان او را با خود بردهاند.
پروانه ابراهیم خیل دومین زنی بود که شب گذشته (چهارشنبه) دستگیر شد. این روزنامهنگار و چهره فعال حقوق زنان نیز در خانهاش بازداشت شد.
گفته میشود عالیه عزیزی، یکی دیگر از فعالان زن نیز بازداشت شده است.
«آماجنیوز» پس از گذشت ساعاتی به نقل از منابع نزدیک به وزیر استخبارات (اطلاعات) طالبان، از آزادی تمنا پریانی خبر داد، اما از وضعیت دو فعال زن دیگر اطلاعی در دست نیست.
یکی از زنان فعال که نخواست هویتش فاش شود، در گفتوگو با روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان بازداشت تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیم خیل را تأیید کرد و گفت آنها همچنان در بند طالبان هستند.
فعالان زن در هفتههای اخیر در کابل بارها برای دستیابی به حقوق خود دست به اعتراض زدهاند و این اعتراضات مورد توجه فعالان حقوق بشر در جهان قرار گرفته است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر، چهارشنبه ۲۹ دی / ۱۹ ژانویه در گزارشی ضمن اشاره به اعتراضات فعالان زن و مقابله طالبان با آنها، نوشت نیروهای طالبان زنان معترض را «دستنشاندههای غرب و روسپی» خطاب میکنند.
پس از به قدرت رسیدن طالبان بیشتر زنان افغانستان شغلهای خود را از دست دادهاند و دختران کلاسهای هفتم تا دوازدهم در بسیار از ولایتها هنوز نتوانستهاند به مدرسه بروند.
رویترز در گزارشی نوشته است که با بدتر شدن وضعیت اقتصادی افغانستان زنان افغان نیز به سرعت شغل خود را از دست میدهند.
رامین بهزاد، هماهنگکننده ارشد بخش افغانستان سازمان بینالمللی کار (ILO) به رویترز گفت:
«بحران در افغانستان وضعیت چالشبرانگیز برای کارگران زن را بدتر کرده است. کار در بخشهای کلیدی متوقف شده است، در حالی که محدودیتهای اعمالشده تازه بر مشارکت زنان در برخی از حوزههای اقتصادی نیز به این کشور آسیب میرساند.»
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی کار که روز چهارشنبه منتشر شد، سطح اشتغال زنان افغانستان در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ حدود ۱۶ درصد کاهش یافته است. این کاهش در میان مردان ۶ درصد بوده است.
بهگفته سازمان بینالمللی کار، در صورت ادامه چنین شرایطی، انتظار میرود که در اواسط سال ۲۰۲۲ اشتغال زنان ۲۱ درصد کمتر از دوران قبل از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان شود.
نظرها
نظری وجود ندارد.