واکنش طالبان به اعتراضات زنان: از هر چیز میشود گذشت، اما از حکم شریعت نه
در پی اعتراضات زنان کابل به حجاب اجباری و بازداشت شماری از فعالان زن در این شهر، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان میگوید «بیحجابی تمدن نیست» و «از هر چیز میشود گذشت، اما از حکم شریعت نه.»
محمدخالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان پنجشنبه ۳۰ دی / ۲۰ ژانویه در دیدار با شماری از استادان دانشگاه کابل با اشاره تلویحی به اعتراضات زنان علیه حجاب اجباری در افغانستان گفت:
«از هر چیز میشود گذشت، اما نمیشود از یک حکم شریعت گذشت. (...) بیحجابی تمدن نیست.»
حنفی از «ترویج بیحجابی» در سالهای گذشته انتقاد کرد و افزود:
«به همین دلیل زنان حجاب را آتش میزنند.»
سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان پایینکشیدن برقع توسط زنان در کابل را اشتباه خواند و خطاب به استادان دانشگاه کابل گفت:
«بر ما لازم است تا آنها (زنان معترض) را آگاه کنیم.»
محمدخالد حنفی در همین حال گفت طالبان مخالف آموزش زنان نیستند.
فعالان زن در هفتههای اخیر در کابل بارها برای دستیابی به حقوق خود دست به اعتراض زدهاند و این اعتراضات مورد توجه فعالان حقوق بشر در جهان قرار گرفته است.
سازمان دیدهبان حقوق بشر، چهارشنبه ۲۹ دی / ۱۹ ژانویه در گزارشی ضمن اشاره به اعتراضات فعالان زن و مقابله طالبان با آنها، نوشت نیروهای طالبان زنان معترض را «دستنشاندههای غرب و روسپی» خطاب میکنند.
پس از به قدرت رسیدن طالبان بیشتر زنان افغانستان شغلهای خود را از دست دادهاند و دختران کلاسهای هفتم تا دوازدهم در بسیار از ولایتها هنوز نتوانستهاند به مدرسه بروند.
سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان درحالی این سخنان را بیان میکند که شماری از فعالان حقوق زن گفتهاند که طالبان چهارشنبه ۲۹ دی / ۱۹ ژانویه دستکم شش تن از فعالان جنبش اعتراضی زنان افغانستان را بازداشت و شبهنگام به خانهها یورش بردهاند.
پروانه ابراهیم خیل، تمنا زریاب پریانی و پروانه، خواهر او از جمله بازداشتشدگان هستند. ویدیویی که در رسانهها دستبهدست شد نیز تمنا زریاب پریانی را نشان میداد که با فریاد کمک میخواست. او میگفت طالبان شبهنگام به خانهاش هجوم بردهاند.
سمیه رامش از فعالان حقوق زنان به روزنامه «۸صبح» افغانستان گفته است که طالبان شش نفر از دختران مبارز در کابل را با خود بردهاند. میترا مهران، یکی دیگر از فعالان زن نیز گفته است طالبان پنج تن از اعضای جنبشهای مدنی زنان افغانستان بازداشت کرده و به خانه شش تن دیگر حمله کردهاند.
زنان معترض گفتهاند دوستانشان همچنان در بند طالباناند. همچنین گفته شده که طالبان در مورد سرنوشت زنان بازداشتشده اطلاعاتی به خانوادههای آنها ندادهاند.
این زنان درحالی بازداشت شدهاند که یکشنبه گذشته ۲۶ دی / ۱۶ ژانویه علیه حجاب اجباری در کابل اعتراض کرده بودند.
بازداشت فعالان زن توسط طالبان انتقادها و اعتراضاتی را در میان مردم افغانستان برانگیخته است.
حکومت طالبان بازداشت فعالان زنان را تأیید یا رد نمیکند. عقیلجان عزام، معاون سخنگوی وزارت امور داخله (وزارت کشور) گفته است که تا کنون نهاد استخباراتیشان جزئیاتی در این مورد ارائه نداده است. اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان صراحتاً آن را تأیید نکرده، اما بهشکل تلویحی از اعتراض زنان انتقاد کرده است.
خلیل همراز، سخنگوی سازمان استخبارات (اطلاعات) گفته است که شماری از چهرهها برای خروج از کشور و دریافت تابعیت کشورهای غربی به «ارزشهای دینی و ملی» توهین و اتهامات بیاساسی علیه حکومت طالبان وارد میکنند. او همچنین گفت برخی از رسانهها نیز بلندگوی این افراد شدهاند.
استخبارات طالبان تأکید کرده که توهین به این ارزشها قابل تحمل نیست و از رسانهها خواسته است که از پوشش تظاهرات و اعتراضات زنان خوداری کنند.
رهبران طالبان در گفتوگویهای صلح، بارها تأکید کرده بودند که دیدگاههایشان نسبت به زنان تغییر کرده است و مانع از کار زنان در خارج از خانه، تحصیل و آموزش آنها نمیشوند.
نظرها
نظری وجود ندارد.