خروش سنندج و بوکان: شهرداری و فروشگاه افق به آتش کشیده شد
حکومت در فاصله ۲۴ آبان تا ظهر ۲۶ آبان دستکم ۱۳ نفر را در شهرهای کُردنشین به قتل رساند. در سنندج چهلم کشتهشدگان ۱۶ آبان به صحنه خشم بدل شد. در بوکان ساختمان شهرداری به تسخیر معترضان درآمد و فروشگاه کورش افق به آتش کشیده شد. منابع کردی از کشته شدن حداقل دو تن دیگر در کردستان خبر دادند. رسانههای حکومتی هم کشته شدن یک نیروی نظامی در سنندج را تایید کردند.
خشونت سرکوبگران بیشتر شده است. از آغاز اعتصاب گسترده سراسری تنها در شهرهای کرد در استانهای کردستان، آذربایجانغربی، کرمانشاه و ایلام نظامیان جمهوری اسلامی دستکم ده تن را به قتل رساندند. شامگاه چهارشنبه ۲۵ آبان در بوکان سه تن به ضرب گلوله ماموران حکومتی کشته شدند. در سنندج نیز حداقل دو تن به قتل رسیدند.
بوکان که شامگاه ۲۵ آبان پس از قتل سه معترض در خیابان خشمگینتر شده بود، صبح ۲۶ آبان را با خاکسپاری کشته شدگان آغاز کرد. محمد حسینزاده در آرامستان بوکان به خاک سپرده شد.
دیگر گزارش مربوط به وقایع امروز را اینجا بخوانید: تعطیلی بازارها و مغازهها در ایران برای سومین روز متوالی
به فاصله کوتاهی سالار مجاور هم با حضور انبوهی از جمعیت در روستای اختتر به خاک سپرده شد. پدر او هنگام خاکسپاری گفت: «اشکم نمیآید. این فرزند را تقدی خاک کردستان کردم. با افتخار تقدیم کردم. ولی یک خواهش از شما دارم کم یکدیگر را بکشیم.». جمعیت حاضر در مراسم خاکسپاری نیز با شعار «جاش بسه گوادی» مزدوران محلی را خطاب قرار دادند.
مردم خشمگین پس از آن به خیابانهای شهر بازگشتند. در داخل شهر فروشگاه افق کورش که به بنیاد مستضعفان و سپاه پاسداران وابسته است، تخریب شد. در یک ویدئو از مقابل فروشگاه بوکان یک معترض بر روی یک صندلی نشسته و دستهایش را به نشانه پیروزی بالا آورده است. صدای راوی پشت دوربین میگوید: ۲۶ آبان بوکان فروشگاه کورش و پس از آن معترضی که بر روی صندلی نشسته میگوید: «بژی بوکان بهرخودان ژیانه»_ زنده باد بوکان مقاومت زندگی است.
یک ویدئو نیز از تجمع معترضان در اطراف ساختمان شهرداری منتشر شد. در این ویدئو کاغذهای آتش گرفته دیده میشوند. کولبر نیوز به نقل از یک منبع در بوکان نوشت: «بعد از رفتن بر مزار شهید محمد حسن زاده و پیمان تازە کردن با جانباختگانمان به طرف فرمانداری حرکت کردیم و شعار دادیم به ما حمله کردن ولی همچنان ادامه دادیم و شهرداری را به آتش کشیدم.»
خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی (ایرنا) هم یک ویدئو از تسخیر ساختمان شهرداری بوکان منتشر کرد. در این ویدئو کوتاه تابلو ساختمان شهرداری بوکان نمایان است و انبوهی از کاغذ در هوا پخش شده است.
ماموران حکومتی همانند روزهای قبل به سمت معترضان گلوله و گاز اشکآور شلیک کردند. معترضان نیز با آتش زدن لاستیک خیابانها را در چند نقطه از جمله امیرآباد، مجبورآباد، کلهرآباد و جاده حصار بستند. یک ویدئو نیز از آتشزدن و تخریب یک خودرو و یک مغازه در شبکههای اجتماعی منتشر شد. در یک ویدئو صدای راوی میگوید که خودرو و نانواخانه یک جاش-مزدور محلی- را به آتش کشیدهاند.
سنندج
سنندج از عصر چهارشنبه صحنه اعترض بود. شامگاه ۲۵ آبان ماموران حکومتی به مانند روزهای قبل به چند محله حمله کردند و دستکم یک تن را به قتل رساندند. اعتراضهای گسترده در سنندج که در دو ماه اخیر هر شب صحنه رزم با نیروهای سرکوب بوده است، به صبح روز پنجشنبه کشید. هزاران نفر در یادبود چهار کشته شده در روز ۱۶ مهر به سمت آرامستان این شهر (بهشت محمدی) حرکت کردند. معترضان تصاویری از محمد امینی، داریوش علیزاده، یحیی رحیمی و پیمان منبری را در دست داشتند و در طول مسیر «شههید نامری» را فریاد زدند.
جمعیت خروشان که تصاویر آن یادآور راهپیمایی مردم سنندج در حمایت از کوچ تاریخی مریوان در تابستان ۱۳۵۸ بود، سپس به داخل شهر بازگشتند. آنها در ورودی شهر شعار دادند: «کردستان کردستان گورستان فاشیستان». یک ویدئو منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد معترضان یک مامور سرکوب را کشتهاند. در این ویدئو تصویر کارت شناسایی او که نام احمد علیپور بر آن نوشته شده است، دیده میشود.
اعتراضات در سنندج تا عصر همچنان ادامه داشت. منابع نزدیک به شبکه حقوق بشر کردستان از تیراندازی ماموران سرکوب به سمت معترضان خبر دادند. این سازمان حقوق بشری کشته شدن حداقل یک تن در سنندج را تایید کرد اما نوشت هویت او هنوز مشخص نیست.
کردپا هم در یک خبر از کشته شدن حداقل دو شهروند در سنندج به دست ماموران امنیتی خبر داد. این رسانه هویت کشته شدگان را آرام حبیبی و شاهو بهمنی اعلام کرد.
منابع حکومتی هم کشته شدن یک سرهنگ نیروی انتظامی به نام حسن یوسفی را تایید کردند اما در باره جزئیات آن توضیحی ندادند.
سقز و کامیاران
دامنه اعتراضات در شهرهای کرد به کامیاران و سقز نیز کشیده شد. در سقز ماموران امنیتی شامگاه ۲۵ آبان دانیال پایبندی، کودک ۱۷ ساله را در کریمآباد به قتل رساندند. حکومت تلاش کرد شبانه پیکر او را به خاک بسپارد اما مقاومت خانواده و معترضان مانع شد. صبح روز ۲۶ آبان شمار زیادی از شهروندان پیکر او را تا گورستان آیچی سقز بدرقه کردند و در آنجا سرود «ئهی شههید»ـ ای شهید را دست در دست یکدیگر خواندند و علیه حکومت شعار دادند.
یک ویدئو از سقز نشان میدهد که معترضان جاده ارتباطی این شهر به بانه را با آتش مسدود کردهاند. معترضان پس از آن به داخل شهر بازگشتند و در خیابانها به اعتراض ادامه دادند.
در کامیاران نیز برهان کرمی به ضرب گلوله ماموران حکومتی به قتل رسید. مردم خشمگین پیکر او را در روستای چروسانه به خاک سپردند. همزمان شمار زیادی از شهروندان در کامیاران مقابل خانه فواد محمدی که در شامگاه ۲۴ آبان به ضرب گلوله ماموران حکومتی به قتل رسید، تجمع کردند و مرگ بر خامنهای را شعار دادند.
رئیس کل دادگستری کردستان صبح ۲۶ آبان کشته شدن فواد محمدی را مشکوک خواند و گفت: «از فاصله ۲۰ متری با گلوله جنگی کشته شده است.» او ادعا کرد «ماموران نظامی و انتظامی کامیاران در جریان اغتشاشات و حضور در سطح شهر به هیچ وجه سلاح جنگی همراه ندارند.»
اعتراضات به دیگر شهرها سرایت کرد. در سرابله واقع در استان ایلام، شهری با جمعیت ۲۰ هزار نفر هم معترضان به خیابان آمدند و علیه علی خامنهای شعار دادند.
اعتراضات همزمان با نزدیک شدن به غروب و تاریکی به دیگر شهرها نیز سرایت کرد. انتظار میرود همانند دو شب گذشته رزم شبانه در خیابان شهرهای کرد و بسیاری دیگر از نقاط ایران ادامه یابد.
نظرها
نظری وجود ندارد.