رخدادها - اعتراضات شبانه در حمایت از کردستان
معترضان از جمله در تهران، کرج، اصفهان و همدان به فراخوان حمایت از کردستان پاسخ گفتند، شبانه به خیابان آمدند و شعار دادند.
اعتراضات که پس از قتل دولتی ژینا (مهسا) امینی آغاز شد، وارد دهمین هفته شده است. در پی فراخوانهایی برای حمایت از کردستان، در شامگاه سوم آذر از جمله در تهران، کرج، اصفهان، همدان، حاشیه شهر ارومیه و کرمانشاه حرکتهایی به شکل تجمع، راهپیمایی و شعاردهی شکل گرفت.
در تهران معترضان در محلههای، نارمک، تهرانپارس، محدوده تئاتر شهر، شهرک اکباتان، ستارخان، و تجریش در حمایت از کردستان شبانه حضور خود را نشان دادند.
شهرهای کرد در استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه زیر سرکوب هستند و سپاه از جمله به مهاباد و جوانرود قشونکشی کرده است. روز پنجشنبه سوم آذر بازاریان در بیش از ۲۰ شهر از جمله سنندج، مهاباد، کرمانشاه، ایلام، مریوان، جوانرود و سردشت مغازههای خود را به نشان اعتراض بسته نگه داشتند.
گزارشهای پیشین از رخدادها:
سرکوب شهرها و روستاهای کرد ادامه دارد
به سرکوب شهرها و روستاهای کرد در استانهای آذربایجان غربی، کردستان، و کرمانشاه ادامه میدهند. نیروهای سپاه در برخی از شهرها از جمله مهاباد، جوانرود و بوکان به نیروهای سرکوب و یگان ویژه پیوستهاند.
شبکه حقوق بشر کردستان روز سوم آذر گزارش داد که همزمان با اعتصاب کسبه در بسیاری از شهرهای کرد، سپاه به جوانرود خودروها و کاروانهای نظامی فرستاد. خودرویهای نیروهای ضدشورش و سپاه پاسداران در خیابانهای این شهر مستقر شدند و در ورودیهای این شهر خودروهای شخصی و گوشی تلفن همراه شهروندان را کنترل کردند.
کولبر نیوز، ویدئوهایی از سنندج، سقز، و بوکان منتشر کرده است که نشان میدهد دستکم در چندین محله معترضان در خیابان آتش روشن کردهاند و شعار میدهند. از جمله معترضان در سهراه فرح سنندج شعار مرگ بر خامنهای دادند. آنها همچنین جاده سقز به بوکان را با روشن کردن آتش مسدود کردند.
شمال خدیریپور، ۳۲ ساله از معترضان مهابادی که با شلیک گلوله و تیراندازی نیروهای سرکوب هفته گذشته زخمی شده بود و به بیمارستان «امام خمینی» در ارومیه فرستاده شده بود، بر اثر جراحات وارده شامگاه سوم آذر کشته شد. پیکر او را با آمبولانس و تحت تدابیر امنیتی به خانواده تحویل دادند و شبانه او را به خاک سپردند. تعدادی از مردم شهر خانواده را در این مراسم همراهی کردند. شمال خدیریپور کوهنورد و فعال محیطزیست بود.
کاوه کرمانشاهی، ویدئویی از محله جعفرآباد کرمانشاه منتشر کرد که نشان میدهد که اعتراضات در این شهر ادامه دارد. در این ویدئو صدای تیراندازی میآید:
بازداشتها در تمام شهرها و روستاهای کرد ادامه دارد. تعداد کشتهها در روز سوم آذر هنوز مشخص نیست. شبکه حقوق بشر کردستان، نوشت که عصر روز سوم آذر، نیروهای هنگ مرزی به جبار فرقی زاده، ۳۶ ساله و اهل روستای آسناوی مریوان در نزدیکی روستای محل سکونتش شلیک کردند و او را کشتند.
شبکه حقوق بشر کردستان به اسکای نیوز گفت که در ۱۰ روز گذشته و در فاصله ۲۴ آبان تا دوم آذر که سرکوب کردستان شدت گرفته است، دستکم ۳۷ نفر و سه کودک توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.
تهران و کرج در حمایت از کردستان
شامگاه پنجشنبه، سوم آذر راهپیمایی در شهرک اکباتان در محدوده بازارچه شماره ۷ فاز یک و در خیابان حنایی شکل گرفت. در این راهپیمایی شبانه، معترضان با سردادن شعار به کردی حمایت خود را کردستان اعلام کردند. آنها از جمله شعار دادند، «کردستان تنها نیه، ایران پشتیوانیه» (کردستان تنها نیست، ایران پشتیوانش است.)
در فاز دو هم راهپیایی پرشماری در شهرک اکباتان شکل گرفت که در آن معترضان شعار دادند: «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنهای». در راهپیمایی دیگر در شهرک اکباتان معترضان پرشمار دادند:
«کردستان، زاهدان، چشم و چراغ ایران»،
«هموطنت تیر به خوره، به غیرتت بربخوره» و
«امسال میده کشته نظام، مرگ بر کل نظام».
در تهرانپارس معترضان شبانه راهپیماییای در پیادهرو راه انداختند و در حمایت از معترضان کردستان شعار دادند: «مهاباد کردستان، جانم فدای ایران». در راهپیمایی دیگر در تهرانپارس معترضان شعار دادند: «فقر فساد گرونی، میریم تا سرگونی».
در ویدئویی دیگر از تهرانپارس حدود ۱۰۰ نفر معترض در گوشه از خیابان گرد هم آمدند و شعار دادند: «از کردستان تا تهران، جانم فدای ایران». در فلکه سوم تهرانپارس در تجمعی شبانه معترضان شعار دادند: «این دیگه اعتراض نیست، صدای انقلابه».
چندین معترض در محله تهرانپارس تهران تصاویری از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ژینا (مهسا) امینی، و حامد اسماعیلیون را در دست گرفتند و کنار خیابان ایستادند. آنها زیر این عکسها به ترتیب نوشتند: «ضحاک، کاوه، و فریدون.»
معترضان در تجریش در ابتدای خیابان ولیعصر راهپیمایی شبانه راه انداختند و شعار دادند: «از کردستان تا تهران، جانم فدای ایران». خودروها در خیابان با بوق ممتد از معترضان حمایت کردند.
معترضان در محله پونک تهران، در چهارراه سردار جنگل آتش روشن کردند و خیابان را مسدود کردند. یک مادر از محله پونک روایتی از اعتراضات شامگاه سوم آذر محله پونک را برای بیبیسی فارسی به همراه عکس بدن تیرخورده دختر ۱۵ سالهاش ارسال کرده است. این مادر در این روایت میگوید:
«برای حمایت از مردم کردستان با دخترم رفتیم بیرون. مردم جمع شدند و شعار از کردستان تا تهران جانم فدای ایران دادیم. یکهو نیروهای موتورسوار گارد ویژه حمله کردند. گاز اشکآور زدند و مردم متفرق شدند. من و دخترم هم فرار کردیم ولی از پشت سر به دخترم که ۱۵ سالش است شلیک کردند. شانس آورد که کاپشن ضخیم تنش بود وگرنه گلولهها به نخاعش برخورد میکرد.»
این زن معترض توضیح میدهد که در داروخانهها به دنبال سرُم شستشو بودند که به دستورهای اینترنتی برای درمان جای گلوله عمل کنند اما سرُم گیر نیاوردند. آنها از ترس نیروهای امنیتی به بیمارستان نرفتند. در نهایت از همسایه سرم شستشو گرفتند و دختر ۱۵ ساله و زخمیاش را در خانه تحت درمان قرار دادند.
معترضان در محله ستارخان تهران هم بَنِرهای حکومتی و و سطل زبالهها آتش زدند و شعار داند: «مرگ بر دیکتاتور». در ستارخان هم تجمعهای حمایتی از کردستان شکل گرفت و معترضان شعار دادند: «سنندج، کردستان، جانم فدای ایران».
شامگاه پنجشنبه معترضان در منطقه هفتحوض در محله نارمک تهران تجمع پرشمار و راهپیمایی راه انداختند و علیه حکومت شعار دادند. آنها از جمله شعار ممتد «آزادی» دادند. این تظاهرات و تجمع هم در حمایت از مردم کردستان بود و در آن معترضان شعار حمایت از کردستان هم دادند:
مردم معترض در خیابان درختی گلشهر کرج توانستند با وجود جو سنگین و حضور نیروهای سرکوب راهپیمایی کنند و شعار دهند: «نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم» و «مرگ بر دیکتاتور».
در راهپیمایی شبانه که در بخش دیگری از گلشهر ثبت شد، معترضان شعار دادند: «مرگ بر جمهوری اسلامی» و «ایرانی با غیرت، حمایت حمایت». در گلشهر، برخی از خانه هم شبانه شعار دادند و از جمله فریاد زدند: «از کرج تا کردستان، جانم فدای ایران».
معترضان در گلشهر کرج در یکی از خیابانها چوب و الوار آتش زدند و شعار دادند: «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه». در ویدئویی که از گلشهر منتشر شده راوی پشت دوربین توضیح میدهد که آنها برای حمایت از مردم مهاباد و جوانرود به خیابان آمدهاند.
در منطقه مهرویلای کرج هم معترضان خیابان را با روشن کردن آتش مسدود کردند و شعار دادند: «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه». در گوهردشت کرج، تجمعی شبانه شکل گرفت که خیلی زود نیروهای موتورسوار گارد ویژه به آن حمله کردند و سعی کردند معترضان را متفرق کنند.
در منطقه فردیس کرج که در ماه اول اعتراضات تقریبا هر شب تجمع شکل میگرفت و پس از آن زیر سرکوب امنیتی شدید بود، مجدد تجمعی شبانه در حمایت از کردستان شکل گرفت. در این تجمع معترضان شعار دادند: «هموطنت تیر میخوره، به غیرتت بربخوره».
شعاردهی از آپارتمانها در بیشتر محلههای تهران گزارش شد، از نازیآباد تا تجریش، معترضان از خانه در حمایت از کردستان و علیه جمهوری اسلامی شعار دادند. از جمله در چیتگر در منطقه ۲۲ تهران معترضان شعار دادند:
«امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه»
«دلارهامون تو لبنان، جوونامون تو زندان»
«برخیزید برخیزید، ای مردم خواب آلوده»
«ننگت باد ننگت باد، دستهای به خون آلوده»
اصفهان، مشهد، همدان و اسلامآباد یکصدا در حمایت از کردستان
در تجمعی شبانه در شهر اصفهان که در خیابان حکیم نظامی شکل گرفت، معترضانی که در خیابان آتش روشن کرده بودند شعار دادند: «ننگ ما ننگ ما، رهبر الدنگ ما». خیابان حکیم نظامی از خیابانهای قدیمی شهر اصفهان است که در آنجا معمولاً ترافیک سنگین است. در تجمعهای کوچک، ترافیک سنگین مانند سنگری ایمنی بیشتری برای معترضان مهیا میکند. در این تجمع خودروها برای حمایت از معترضان بوق ممتد میزدند. با این حال نیروهای سرکوب به معترضان با گاز اشکآور و شلیک گلوله حمله کردند.
در شهر کوچک زرینشهر در جنوب غربی استان اصفهان که کمی بیش از ۵۵ هزار نفر جمعیت دارد هم هم زمان با غروب آفتاب گروهی متشکل از ۴۰-۵۰ دختران جوان به خیابان آمدند و شعار دادند: «همشهری باغیرت، حمایت حمایت». برخی از این دختران جوان همزمان روسریهایشان را در آورده بودند و بالای سر خود میچرخاندند.
پنجشنبه شب در همدان در محله استادان اعتراضات شبانه به شکل راهپیمایی در پیادهروها شکل گرفت و معترضان در این راهپیمایی شعار «مرگ بر دیکتاتور» دادند.
اسلامآباد، در حومه کلانشهر ارومیه، ابتدا زاغه بوده و اکنون یک منطقه حاشیهای با تراکم بالا شده است. در این شهر کوچک ۳۰ هزار نفری، بیشتر خانوادهها و افرادی زندگی میکنند که اقتصاد زندگیشان با بیثباتکاری و روزمزدکاری میگذرد. آنها که در این منطقه حاشیهای خانه دارند یا اجاره کردهاند و برای کار به ارومیه میروند. در میان کسانی که در اسلامآباد زندگی میکنند مهاجران کرد هم هستند. از روز اول سرکوب کردستان و انتقال نیروهای سپاه به مهاباد برای حمایت از کردستان به خیابان آمدند.
در شامگاه سوم آذر هم معترضان در اسلامآباد خیابانها را با روشن کردن آتش مسدود کردند. روی زمین سنگ هم ریخته شده که نشان از آغاز درگیری با نیروهای سرکوب است:
ویدویی دیگر از اسلامآباد ارومیه:
در مشهد هم تجمعی شبانه در حمایت از کردستان شکل گرفت. در ویدیویی که از این تجمع منتشر شده راوی پشت دوربین میگوید: «مشهد، بلوار وکیلآباد، سوم آذر، به دادخواهی بچههای مهاباد، کردستان.»
تعداد بازداشتیهای ایذه به ۶۱ نفر رسید
رئیسکل دادگستری استان خوزستان، علی دهقانی، در مورد کشتاری که در شامگاه ۲۵ آبان در این شهر راه انداختند، واکنش نشان داد و با باز نسبت دادن موضوع به «گروهها تروریستی» گفت تعداد بیشتری را بازداشت کردهاند. خبرگزاری مهر که نزدیک به حکومت است روز سوم آذر از قول علی دهقانی نوشت که تعداد بازداشتیها به ۶۱ نفر رسیده است:
«تاکنون ۶۱ متهم شناسایی و دستگیر شدند که ۵۴ نفر آنان با قرار بازداشت موقت در بازداشت هستند».
در اعتراضات ۲۵ آبان در شهر ایذه، هفت نفر معترض کشته شدند. حکومت ادعا کرده که تیراندازی به سمت معترضان کار «تروریستی» بوده است.
از جمله کشتههای ۲۵ آبان در شهر ایذه کیان پیرفلک، کودک ۱۰ ساله است که به همراه خانوادهاش در خودرو بودند که مأموران خودروی آنها را به رگبار میبندند. مادر کیان پیرفلک، زینب مولایی راد، در مراسم خاکسپاری پسرش این را تأیید کرد که کسانی که به خودرو آنها شلیک کردند مأموران حکومتی بودند.
نظرها
فرهاد - فرهادیان
برای روز شنبه هم بسیاری از شوراهای شناخته شده و شناسنامه دار مانند دانشجویان و راننده های پایگاه اسلامشهر شورای معلمان و دانش آموزان کانون نویسندگان که مورد حمایت هستند برای حمایت از کردستان فراخوان داده اند از مردم انقلابی ایران بخصوص حاشیه نشینها می خواهیم که برای روز شنبه 5 آذر به حمایت برخیزند .