نیروهای آمریکایی و بریتانیایی بار دیگر به مواضع حوثیها حمله کردند
شش کشور در حمله به مواضع حوثیها در یمن همکاری داشتند. حوثیها میگویند ائتلاف آمریکا و بریتانیا ۱۸ حمله هوایی انجام داده است. امیرعبداللهیان هشدار داد که این حملات باعث تشدید دامنه جنگ در منطقه میشود.
پنتاگون اعلام کرد که نیروهای آمریکایی و بریتانیایی روز دوشنبه ۲ بهمن / ۲۲ ژانویه دور جدیدی از حملات را در یمن انجام دادند و یک انبار زیرزمینی حوثیها و همچنین قابلیتهای موشکی و نظارتی مورد استفاده این گروه همسو با ایران را هدف قرار دادند.
در حالی که اسرائیل همچنان به حملات خود به غزه ادامه میدهد، حوثیها که کنترل پرجمعیتترین بخشهای یمن را در دست دارند، گفتهاند که حملاتشان به کشتیها در دریای سرخ در راستای همبستگی با فلسطینیها است. آنها ابتدا میگفتند تنها کشتیهای مرتبط با اسرائیل را هدف قرار میدهند، اما بهتازگی اعلام کردهاند که به کشتیهای آمریکایی نیز حمله خواهند کرد.
حملات حوثیها حملونقل جهانی را مختل کرده و بیم از افزایش نرخ تورم جهانی را برانگیخته است.
براساس بیانیه مشترکی که شش کشور آن را امضا کردهاند، در آخرین پاسخ به حوثیها، نیروهای آمریکایی و بریتانیایی با حمایت استرالیا، بحرین، کانادا و هلند به هشت نقطه مختلف در یمن حمله کردند.
یک مقام ارشد ارتش ایالات متحده آمریکا که نخواست نامش فاش شود، گفت که تقریباً ۲۵ تا ۳۰ نوع مهمات شلیک شده است که برخی از آنها از هواپیماهای جنگی برخاسته از یک ناو هواپیمابر آمریکایی شلیک شدهاند.
هشت دور حمله در یک ماه گذشته تاکنون نتوانسته است حملات حوثیها علیه کشتیرانی در دریای سرخ را متوقف کند.
حوثیها: حملات ائتلاف آمریکا بیپاسخ نمیماند
یحیی سریع، سخنگوی نظامی حوثیها، سهشنبه ۳ بهمن / ۲۳ ژانویه گفت ائتلاف آمریکا و بریتانیا ۱۸ حمله هوایی انجام دادهاند: ۱۲ حمله به پایتخت یمن صنعا، سه حمله به بندر حدیده، دو حمله در تعز و یک حمله به استان البیضاء.
یحیی سریع گفت: «این حملات بیپاسخ یا بدون مجازات نخواهد ماند.»
مقامهای ایالات متحده میگویند حملات انجامشده توانایی حوثیها را برای انجام حملات پیچیده کاسته است. آنها اما از ارائه شمار موشکها، رادارها، پهپادها یا سایر تجهیزات نظامی که تاکنون منهدم شدهاند خودداری کردهاند.
یک مقام نظامی ایالات متحده به خبرنگاران گفت: «ما نتیجه مورد نظر را به دست آوردیم.»
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، پس از حملات اخیر گفت این اقدام پیام روشنی برای حوثیها داده است. او گفت:
ما به کاهش توانایی آنها برای انجام حملات ادامه خواهیم داد و در همین حال روشنترین پیام ممکن را ارسال خواهیم کرد و به سخنان و هشدارهای خود عمل میکنیم.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده هفته گذشته گفت که حملات هوایی ادامه خواهند داشت و در عین حال اذعان کرد که ممکن است حملات حوثیها متوقف نشوند.
هفته گذشته، حوثیها دو موشک بالستیک ضدکشتی را به یک کشتی نفتکش متعلق به آمریکا شلیک کردند که به نزدیکی این کشتی اصابت کرد و آسیب یا خسارتی در بر نداشت.
استراتژی نظامی ائتلاف آمریکا
کارشناسان معتقدند استراتژی نوظهور بایدن در مورد یمن تضعیف شبهنظامیان حوثی است، اما از تلاش برای شکست این گروه یا رویارویی مستقیم با ایران، حامی اصلی حوثیها پرهیز میکند.
به نظر میرسد این استراتژی - ترکیبی از حملات نظامی محدود و تحریمها - با هدف مجازات حوثیها و در عین حال محدود کردن خطر وقوع یک درگیری گستردهتر در خاورمیانه است.
حملات در دریای سرخ و خلیج عدن از ماه نوامبر تاکنون بسیاری از شرکتهای کشتیرانی را مجبور کرده تا این آبٰراه بینالمللی را از مسیر تردد کشتیهای خود خارج کنند و با صرف هزینههای بیشتر راه طولانیتری را با دور زدن قاره آفریقا در پیش گیرند.
به گفته وزارت دفاع بریتانیا، حوثیها از اواسط نوامبر بیش از ۳۰ حمله به کشتیهای بینالمللی انجام دادهاند.
بیانیه وزارت دفاع بریتانیا افزود حملات به پایگاههای حوثیها برای آن است که این گروه را نسبت به «حملات غیرقانونی خود به کشتیهای دریایی و تجاری» و همچنین در مورد «تنشزدایی و بازگرداندن ثبات در دریای سرخ» پاسخگو سازد.
حملات روز دوشنبه پس از آن صورت گرفت که حوثیها ادعا کردند که حمله موفقیتآمیزی در خلیج عدن به «اوشن جاز»، کشتی باری نظامی آمریکا انجام دادهاند.
ستاد فرماندهی مرکزی نیروی دریایی ایالات متحده این ادعاها را «آشکارا نادرست» خواند و گفت که «ارتباطات ثابت خود را با کشتی اوشن جاز در طول حمل و نقل ایمن خود حفظ کرده است».
شورشیان حوثی نگفتند که این حمله چه زمانی و دقیقاً در کجا رخ داده است و آیا خسارتی وارد شده است یا خیر.
ادامه حمایت ایران از حوثیها
در همین حال حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل به نیویورک رفته است، سهشنبه ۳ بهمن در واکنش به حملات اخیر نیروهای آمریکایی و بریتانیایی به مواضع حوثیهای یمن گفت:
ما به آمریکاییها پیام دادیم و به آنها هشدار جدی دادیم که اقدام آمریکا و بریتانیا و حمله به مناطقی در یمن اقدامی است که تهدیدکننده صلح و امنیت در منطقه است و باعث تشدید دامنه جنگ در منطقه میشود.
امیرعبداللهیان با دفاع از حوثیهای یمن ضمن بیان اینکه «آنها صرفاً کشتیهایی را که به سمت بنادر رژیم صهیونیستی (اسرائیل) حرکت میکنند، متوقف میکنند»، افزود:
در همان ساعاتی که آمریکا و بریتانیا حملاتی را علیه یمن انجام دادند تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که ۲۳۰ کشتی تجاری و نفتی در دریای سرخ در حال حرکت بوده است و این نشان میدهد که پیام یمنیها را به خوبی دریافت کردهاند.
امیرعبداللهیان که در هفته گذشته در حاشیه نشست داووس با دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا دیداری داشت، گفت:
در این دیدار به آقای کامرون گفتم که اقدام شما در تنشافزایی در دریای سرخ و علیه یمن یک خطای استراتژیک است.
نظرها
نظری وجود ندارد.