گرتا تونبرگ: کوردها حق دارند زندگی و جوامع خود را شکل دهند
تونبرگ در سفر به کردستان ترکیه به تبعیضهای روزمرهای که کوردها با آن مواجه هستند، اشاره کرده است؛ از جمله «محو فرهنگ و هویت»، «خشونت دولتی»، «زندانیان سیاسی»، «جابجایی اجباری»، «نسلکشی زیستمحیطی» و «ناپدیدسازیهای قهری». او تاکیده کرده که کوردها از حق تعیین سرنوشت و آزادی محروم شدهاند.
گرتا تونبرگ، فعال محیط زیست سوئدی، اخیراً سفری به باکوور (کردستان ترکیه) داشته و در این سفر با مردم، کنشگران و اعضای حزب برابری و دمکراسی خلقها (DEM) و شهرداران مشترک دیاربکر (ئامد) دیدار کرده است. او در توییتی به بیان مشاهدات خود از این سفر پرداخته و از ظلم و ستم سیستماتیک علیه کوردها از سوی دولت ترکیه انتقاد کرده است.
تونبرگ در صفحە شخصی خود در اکس (توییتر سابق) به تخریب محیط زیست بهعنوان یکی از ابزارهای سرکوب کوردها اشاره کرده و مواردی مانند «قطع غیرقانونی درختان جنگلی»، «آتشسوزیهای عمدی» و «قربانی کردن محیط زیست برای شرکتهای معدنی» را ذکر کرده است.
او این اقدامات را روندی دانسته که به تخریب جوامع محلی، کاهش تنوع زیستی و آوارگی اجباری مردم کورد منجر شده است.
او همچنین به تبعیضهای روزمرهای که کوردها با آن مواجه هستند، اشاره کرده است؛ از جمله «محو فرهنگ و هویت»، «خشونت دولتی»، «زندانیان سیاسی»، «جابجایی اجباری»، «نسلکشی زیستمحیطی» و «ناپدیدسازیهای قهری». تونبرگ تأکید کرده که کوردها از حق تعیین سرنوشت و آزادی محروم شدهاند.
این فعال محیط زیست در ادامه گفتە که خودمختاری و حق تعیین سرنوشت برای کوردها برای ایجاد پلهای واقعی همبستگی در ترکیه ضروری است. او تصریح کرده که مردم کورد سزاوار حق شکل دادن به زندگی، فرهنگ و جوامع خود هستند.
تونبرگ از دولت ترکیه خواسته تا موضع خود را در قبال کوردها و سایر اقلیتها با تضمین حقوق آنها در قانون اساسی روشن کند و به استفاده از «تروریسم» بهعنوان بهانهای برای ساکت کردن مخالفان سیاسی پایان دهد.
او همچنین به زندانی شدن دهها هزار فعال سیاسی بدون محاکمه عادلانه اشاره کرده و از سازمانهای بینالمللی مانند دادگاه حقوق بشر اروپا، سازمان ملل و عفو بینالملل خواسته است تا به این وضعیت رسیدگی کنند.
در پایان، تونبرگ احترام به حق آزادی و خودمختاری کوردها و پایان دادن به حملات خشونتآمیز علیه کوردستان را برای صلح پایدار و آیندهای عادلانه ضروری دانسته است.
سفر تونبرگ به این منطقه در شرایطی انجام شده که طبق گزارش اخیر اتحادیه اروپا، در ترکیه پسرفتهایی در استانداردهای دموکراتیک، حاکمیت قانون، استقلال قوه قضاییه و احترام به حقوق اساسی مشاهده شده است. کوردها که دستکم یک پنجم جمعیت ترکیه را تشکیل میدهند، همچنان با تبعیض و سرکوب مداوم مواجه هستند.
تاریخ مناقشات بین دولت ترکیه و جمعیت کورد این کشور به دوران پس از جنگ جهانی اول برمیگردد. از آن زمان تاکنون، کوردها برای حفظ هویت خود در برابر سیاستهای ملیگرایانه و انکار دولت ترکیه مبارزه کردهاند. این مبارزات شامل ایجاد احزاب سیاسی کردی، نهادهای زبانی و سازمانهای غیردولتی بوده است.
دولت ترکیه همواره با استفاده از «قوانین ضد تروریسم» و اتهامات مبهم، فعالان کورد را سرکوب کرده است.
این امر به بازداشتهای خودسرانه، شکنجه، زندانی کردن و تخریب اراضی در مناطق جنوب شرقی ترکیه منجر شده است. گزارشهای متعددی از کشتار غیرنظامیان، جابهجایی اجباری و ناپدید شدن فعالان کورد در دهههای اخیر منتشر شده است.
*این گزارش با الهام از استتوسی که گرتا تونبرگ ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ در صفحه ایکس خود نوشته تالیف شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.