حزب حاکم از رئیس جمهوری کره جنوبی فاصله گرفت
بحران دولتی در کره جنوبی به اوج خود رسید: رهبر حزب حاکم کره جنوبی برخلاف اظهارات قبلی خود، خواهان تعلیق یون سوک یول، رئیس جمهوری این کشور شد. او یون را به ابلاغ دستور بازداشت سیاستمداران متهم کرد.
هان دونگ هون، رهبر حزب حاکم، «حزب قدرت مردم» (PPP)، از تعلیق اختیارات یون سوک یول، رئیس جمهوری این کشور حمایت کرد. رئیس جمهوری کره جنوبی خود از رهبران همین حزب است. هان دونگ هون گفت لازم میداند که یون فوراً از انجام وظایف رسمی خود دست بکشد.
یون سوک یول شامگاه سهشنبه ۱۳ آذر / ۳ دسامبر بهدلیل اختلافات میان حزب حاکم و بزرگترین حزب اپوزیسیون، «حزب دموکراتیک» (DP) بر سر بودجه سال آینده، حکومت نظامی اعلام کرد و چند ساعت بعد آن را پس گرفت.
هان دونگ هون رهبر «حزب قدرت مردم» گفت:
اگر یون همچنان به ریاست جمهوری خود ادامه دهد، خطر قابل توجهی وجود دارد که اقدامات افراطی مانند اعمال حکومت نظامی تکرار شود که میتواند جمهوری کره و شهروندانش را در معرض خطر جدی قرار دهد.
«شواهد معتبر»
هان دونگ هون این موضوع را که در روز شنبه ۱۷ آذر / ۷ دسامبر به طرح اپوزیسیون برای استیضاح رئیس جمهوری رأی خواهد داد یا خیر، باز گذاشت. او از درخواست مستقیم اعضای حزبش برای رأی دادن به استیضاح یا پاسخ به پرسشهای خبرنگارانی که بهدنبال شفافسازی بودند، خودداری کرد. بنابراین روشن نیست که او چه عواقبی برای یون سوک یول در نظر گرفته است: برکناری یا تعلیق موقت.
روز پنجشنبه رهبر حزب حاکم گفت حتی اگر اعلام حکومت نظامی از سوی یون را «غیرقانونی» بداند تلاش خواهد کرد تا حزبش را به مخالفت با طرح استیضاح وادار کند. او میگوید بهدلیل «حقایق تازه کشفشده» تعلیق سریع یون سوک یول ضروری است.
هان دونگ هون گفت «شواهد معتبری» دریافت کرده است که نشان میدهند یون در طی اعلام کوتاه حکومت نظامی، از سربازان برای دستگیری سیاستمداران استفاده کرده است. به گفته رهبر حزب حاکم، تأیید شده است که یون سوک یول «به چو ته یونگ، همکار دانشگاهی خود، دستور داده تا سیاستمداران کلیدی را در روز اعلام حکومت نظامی دستگیر کند». او این سیاستمداران را «نیروهای ضد دولت» توصیف کرد.
چو ته یونگ این اتهامات را رد کرد. دفتر او اعلام کرد که هیچ دستوری از یون برای دستگیری سیاستمداران دریافت نکرده و هیچ اقدامی در این راستا انجام نداده است.
بلینکن خواستار فرآیند دموکراتیک شد
لی جه میونگ، رهبر اصلیترین حزب اپوزیسیون لیبرال، در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که اعلام حکومت نظامی از سوی یون به معنای «شورش» است. او گفت که اقدامات یون آسیب جدی به وجهه کشور وارد و سیاست خارجی را فلج کرده است. او از جمله به انتقادهای دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا اشاره کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، جمعه ۱۶ آذر / ۶ دسامبر در گفتوگو با همتای کرهای خود، چو تائه یول، خواست تا کره جنوبی روندی دموکراتیک اتخاذ کند. بلینکن از لغو حکومت نظامی نیز استقبال کرد. متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: «وزیر امور خارجه [آمریکا] نسبت به انعطافپذیری دموکراتیک آن کشور ابراز اطمینان کرد و بر تعهد آهنین ایالات متحده به اتحاد با کره جنوبی تأکید کرد.»
حکومت نظامی برای نخستین بار در ۳۵ سال اخیر به دستور رئیس جمهوری کره جنوبی شامگاه سهشنبه به اجرا درآمد. او چند ساعت بعد پس از مقاومت گسترده سیاسی این حکم را لغو کرد. این اولین بار از زمان گذار کره جنوبی به دموکراسی در اواخر دهه ۱۹۸۰ بود که رئیس دولت این کشور حکومت نظامی اعلام کرد.
در پی این اقدام اپوزیسیون طرحی را برای استیضاح رئیس جمهوری به پارلمان ارائه کرد. این طرح قرار است روز شنبه به رأیگیری گذاشته شود. پلیس انتظار دارد که در روز شنبه تظاهراتی با دهها هزار شرکتکننده برگزار شود. مقامات امنیتی گفتهاند که «گردهمایی و راهپیمایی گستردهای با شرکت دهها هزار نفر» در مرکز سئول و منطقه یویدو برگزار خواهد شد.
محدودیت ترافیکی در برخی خیابانها وجود دارد. سخنگوی پلیس به خبرگزاری فرانسه گفت که سازماندهندگان این تظاهرات انتظار دارند حدود ۲۰۰ هزار شرکتکننده داشته باشند.
نظرها
نظری وجود ندارد.