کشورهای اروپایی پذیرش پناهجویان سوری را به حالت تعلیق در میآورند
سقوط رژیم اسد تحرک جدیدی در کشورهای اروپایی ایجاد کرده است. بسیاری از این کشورها میخواهند در سیاستهای قبلی خود در مورد پناهجویان سوری تجدید نظر کنند و مراحل پذیرش پناهندگی را به تعویق بیندازند. اتریش پا را فراتر نهاده است.
کشورهای اروپایی پس از سقوط بشار اسد، حاکم سوریه، تصمیمات خود را در مورد روند پذیرش پناهندگی سوریها به حالت تعلیق در میآورند. اتریش حتی طرح اخراج پناهجویان سوری را اعلام کرد. کارل نهامر، صدراعظم اتریش در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی ای.آر.دی آلمان گفت:
سرنگونی رژیم اسد اکنون توانسته است بهدلیل واقعی خروج [پناهجویان از سوریه] پایان دهد. این بدان معناست که اکنون دلایل خوبی برای بازگشت به سوریه وجود دارد.
چنین تصمیمی بهطور مستقیم بر زندگی حدود هفت هزار و ۳۰۰ نفر از سوریهای ساکن اتریش که در حال حاضر مراحل پناهندگی را سپری میکنند، تأثیر میگذارد. اتریش همچنین میخواهد به وضعیت سوریهایی که از اقامت موقت برخوردارند، رسیدگی کند.
پیوستن اعضای خانواده پناهجویان سوری به آنها نیز تا اطلاع بعدی متوقف خواهد شد.
گرهارد کارنر، وزیر کشور اتریش در بیانیهای گفت این وزارتخانه را مأمور کرده است تا «برنامهای منظم برای بازگشت و اخراج [پناهجویان] به سوریه آماده کند».
در حال حاضر حدود ۱۰۰ هزار سوری در اتریش زندگی میکنند که یکی از بزرگترین جوامع سوریها در اروپا محسوب میشود.
آلمان: فعلاً تعلیق پذیرش پناهندگی
در آلمان اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی این کشور روز دوشنبه ۱۹ آذر / ۹ دسامبر رسیدگی به درخواست پناهندگی سوریها را تا زمانی که تصویر روشنی از وضعیت کنونی سوریه ارائه شود، به حالت تعلیق درآورد.
نانسی فزر، وزیر کشور آلمان این تصمیم را درست خواند و گفت:
بسیاری از پناهجویان که در آلمان محافظت دریافت کردهاند، سرانجام به بازگشت به کشور خود سوریه و بازسازی آن امید پیدا کردهاند.
دولت فدرال آلمان با اشاره به وضعیت نامشخص سوریه اعلام کرد که فعلاً اجرای برنامههای بیشتری را در دستور کار ندارد.
بهگفته اداره فدرال مهاجرت و پناهندگی آلمان بیش از ۴۷ هزار درخواست پناهندگی از این تعلیق متأثر میشوند.
سوئد: وضعیت در سوریه شکننده است
در سوئد کارل بکسلیوس، رئیس بخش حقوقی اداره مهاجرت این کشور گفت که وضعیت سوریه «شکننده است و رویدادهای اخیر چندین پرسش حقوقی را مطرح میکند که نیاز به تحلیل عمیق دارد».
براین اساس، مقامهای سوئدی اخراج پناهجویان را تا زمانی که وضعیت سیاسی در سوریه روشن نشده باشد، تعلیق خواهند کرد. جیمی آکسون، رهبر حزب راست افراطی «دموکراتهای سوئد»، پیش از این از پناهجویان خواسته بود به سوریه بازگردند. در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ سوئد پس از آلمان بیشترین شمار پناهجویان سوری در اتحادیه اروپا را پذیرفت.
واکنشهای دانمارک و نروژ
مقامهای مربوط به امور پناهندگی در دانمارک نیز اعلام کردند که «بهدلیل وضعیت بسیار نامشخص در سوریه پس از سقوط رژیم اسد، رسیدگی به پروندههای پناهجویانی که از سوریه آمدهاند را به حالت تعلیق در میآورد». این تصمیم در حال حاضر ۶۹ مورد را تحت تأثیر قرار میدهد.
دانمارک به سیاست سختگیرانه پناهندگی شهرت دارد. در اواسط سال ۲۰۲۰، این کشور نخستین عضو اتحادیه اروپا بود که بررسی مجدد پرونده صدها پناهجوی سوری را آغاز کرد. دلیل ارائهشده توسط مقامات وقت این بود که «شرایط دمشق» دیگر اجازه اقامت این پناهجویان را توجیه نمیکند. با این حال کسی از دانمارک اخراج نشد.
نروژ تصمیم خود مبنی بر «تعلیق درخواست پناهندگی از سوریه تا اطلاع ثانوی» را اعلام کرد. یک مقام مسئول دلیل این تصمیم را «رویدادها و تغییرات عمده اخیر در سوریه» اعلام کرد. در نروژ از ابتدای سال جاری میلادی یکهزار و ۹۳۳ درخواست پناهندگی از سوی سوریها ارائه شده است.
بریتانیا و ایتالیا: تعلیق روند پناهندگی
بریتانیا و ایتالیا نیز بهطور موقت روند پناهندگی برای سوریها را به حالت تعلیق درآوردهاند. دولت راست افراطی ایتالیا به نخستوزیری جورجیا ملونی گفت این تصمیم الگوبرداری از سایر شرکای اروپایی است. ملونی پیش از این با وزیران خود در رُم دیدار کرده بود تا روند تحولات سوریه را ارزیابی کند.
سخنگوی وزارت کشور بریتانیا هم گفت که تصمیمات مربوط به درخواست پناهندگی از سوی سوریها را به حالت تعلیق درآورده است. او همچنین تأکید کرد که «ما وضعیت فعلی [سوریه] را بررسی میکنیم».
فرانسه: احتمال تعلیق روند پناهندگی
وزارت کشور فرانسه نیز اعلام کرد که «در حال کار بر روی تعلیق روند پناهندگی از سوریه است». در بیانیه وزارت کشور فرانسه آمده است که: «انتظار میرود در چند ساعت آینده در اینباره تصمیمگیری شود».
بهگفته اداره حفاظت از پناهندگان و افراد بدون تابعیت فرانسه (OFPRA)، در سال جاری میلادی بیش از چهار هزار درخواست پناهندگی از اتباع سوری در این کشور ثبت شده است.
فرانسه همچنین کشور ترانزیتی مهمی برای پناهجویان است که از طریق کانال مانش به بریتانیا میروند. بین ماههای ژانویه و سپتامبر امسال، حدود دو هزار و ۹۰۰ سوری با قایقهای کوچک خود را به بریتانیا رساندند. وزارت کشور بریتانیا همچنین اعلام کرد که تصمیمات مربوط به درخواست پناهندگی سوریها را در حالی که وضعیت فعلی «ارزیابی میشود» بهطور موقت به حالت تعلیق درآورده است.
یونان: پایان پناهجویی
یونان که بسیاری از مردم سوریه از طریق این کشور خود را به اروپای مرکزی میرسانند، ابراز امیدواری کرد که اکنون پناهجویان سوری بتوانند «در امنیت» به وطن خود بازگردند.
پاولوس ماریناکیس، سخنگوی دولت گفت که سرنگونی اسد باید به «صلح در کشور و انتقال هماهنگ قدرت به سمت یک دولت دموکراتیک قانونی» منجر شود و این باید به «پایان ورود پناهجویان به این کشور» منجر شود.
جنگ سوریه بیش از ۱۳ میلیون نفر از شهروندان این کشور را آواره کرد.
در سال ۲۰۱۱، در آغاز قیامهای مردمی علیه بشار اسد، جمعیت سوریه حدود ۲۱ میلیون نفر بود. در سالهای پس از آن، نزدیک به نیم میلیون نفر کشته، بیش از یک میلیون نفر زخمی و حدود ۱۳ میلیون نفر مجبور به ترک خانههای خود شدند.
تا سال ۲۰۲۴، طبق گزارش سازمان ملل دستکم ۷,۴ میلیون نفر از مردم سوریه همچنان در داخل کشور آوارهاند و تقریباً ۴,۹ میلیون نفر به کشورهای همسایه پناه بردهاند. ۱,۳ میلیون نفر il به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند، عمدتاً به اروپا.
تقریباً نیمی از پناهندگان ثبتنامشده سوریه، یعنی ۳,۱ میلیون نفر، در ترکیه زندگی میکنند که بزرگترین جمعیت پناهندگان در جهان را میزبانی میکند. دولت ترکیه به سوریها وضعیت حمایت موقت (TPS) میدهد که به آنها اجازه میدهد به صورت قانونی در این کشور بمانند، هرچند این وضعیت مسیری برای دریافت تابعیت ایجاد نمیکند.
لبنان دومین کشور بزرگ میزبان پناهندگان سوری است با حدود ۷۷۴,۰۰۰ نفر ثبتنامشده. با احتساب افراد غیر ثبتنامشده، این تعداد به حدود ۱,۵ میلیون نفر میرسد. این امر لبنان را به کشوری با بالاترین تراکم پناهندگان سوری نسبت به جمعیتش تبدیل کرده است، بهطوریکه یکی از هر پنج نفر در لبنان یک پناهنده سوری است.
طبق گزارش سازمان ملل آلمان هم سومین کشور بزرگ میزبان پناهندگان سوری است که حدود ۷۱۶,۰۰۰ نفر را در خود جا داده.
کشورهایی که بیشترین تعداد پناهندگان سوری ثبتشده را دارند عبارتند از:
- ترکیه: ۳,۱۱۲,۶۸۳
- لبنان: ۷۷۴,۶۹۷
- آلمان: ۷۱۶,۷۲۸
- عراق: ۲۸۶,۰۹۹
- مصر: ۱۵۶,۴۶۵
- اتریش: ۹۷,۹۳۹
- سوئد: ۸۶,۹۵۶
- هلند: ۶۵,۶۲۲
- یونان: ۵۰,۷۵۹
طبق گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در ماههای گذشته بازگشت به سوریه افزایش یافته است. در هشت ماه اول سال ۲۰۲۴ تأیید شده که حدود ۳۴ هزار پناهنده سوری به «خانه» بازگشتهاند، هرچند که تعداد واقعی ممکن است بسیار بالاتر باشد.
نظرها
نظری وجود ندارد.