اعلام آمادگی سه کشور اروپایی برای فعال کردن مکانیسم ماشه
بریتانیا، فرانسه و آلمان به شورای امنیت سازمان ملل نامهای نوشته و در آن گفتهاند که برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هستهای حاضرند مکانیسم ماشه را فعال کنند تا تحریمهای جهانی علیه ایران فوراً از سر گرفته شود.
براساس قطعنامه ۲۰۱۵ سازمان ملل متحد، ۱۸ اکتبر سال آینده میلادی (۲۶ مهر ۱۴۰۴) تحریمهای بینالمللی علیه ایران لغو شده و امکان استفاده از مکانیسم ماشه به پایان میرسد. بدین ترتیب طرفهای جمهوری اسلامی در توافق هستهای محدودیتهای خود علیه برنامه هستهای تهران را لغو خواهند کرد.
این قطعنامه توافق ایران با بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایالات متحده آمریکا، روسیه و چین است که تحریمها علیه تهران را در ازای محدودیتهایی بر برنامه هستهای این کشور اعمال میکنند.
رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته به رویترز اعلام کرد که ایران غنیسازی ۶۰ درصدی را شتاب بخشیده است. این سطح از غنیسازی تا غنیسازی ۹۰ درصدی برای تولید سلاح هستهای فاصله کمی دارد.
کشورهای غربی میگویند که در هیچ برنامه غیرنظامی هستهای نیازی به غنیسازی اورانیوم تا این حد بالا وجود ندارد و هیچ کشور دیگری بدون تولید سلاح هستهای این کار را انجام نداده است. ایران دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند.
سفیران بریتانیا، آلمان و فرانسه در سازمان ملل در نامه خود به شورای امنیت که تاریخ آن ۱۶ آذر / ۶ دسامبر است، نوشتهاند:
ایران باید روند توسعه برنامه هستهای خود را کاهش دهد و فضای سیاسی مناسب برای پیشرفت مؤثر برای راه حلی از طریق مذاکره ایجاد کند.
آنها همچنین افزودهاند:
ما بر عزم خود در استفاده از همه ابزارهای دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، از جمله در صورت لزوم، استفاده از مکانیسم ماشه تأکید میکنیم.
چنانچه مکانیسم ماشه فعال شود تحریمهای گستردهای در انتظار جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و ایران ملزم خواهد شد که تمام فعالیتهای مرتبط با غنیسازی اورانیوم و بازفرآوری هستهای، از جمله تحقیق و توسعه را تعلیق و واردات هر چیزی که میتواند به این فعالیتها یا توسعه سامانه تسلیحات هستهای کمک کند، ممنوع کند.
همچنین تحریمهای تسلیحاتی متعارف ایران را از توسعه موشکهای بالستیک با قابلیت حمل تسلیحات هستهای منع میکند و تحریمهای هدفمند علیه دهها فرد و نهاد احیا میشود. از کشورهای دیگر نیز خواسته میشود محمولههای ارسالی به ایران را بازرسی کنند و هر محموله ممنوعه را توقیف کنند.
نامه سفیران سه کشور اروپایی در پاسخ به نامههای اوایل هفته گذشته از سوی روسیه و ایران بود که پس از نامه قبلی بریتانیا، آلمان و فرانسه در ۲۷ نوامبر به شورا منتشر شد. روسیه و ایران در این هفته نیز نامههای دیگری ارسال کردند.
امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، روز دوشنبه در نامهای به شورا از اروپاییها خواسته بود که «سیاست ناکارآمد و شکستخورده فشار و تقابل خود را کنار بگذارند». او گفته بود: «باید دیپلماسی را بپذیرند و بر بازسازی اعتماد ضروری برای حل بنبست کنونی تمرکز کنند».
طرفهای اروپایی توافق هستهای ایران در ماههای اخیر موضع سختتری در قبال ایران اتخاذ کردهاند، بهویژه از زمانی که تهران حمایت نظامی خود از روسیه در جنگ با اوکراین را افزایش داد.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل روز سهشنبه در نامهای اعلام کرد که بریتانیا، آلمان و فرانسه حق ندارند به «بازگشت فوری» تحریمها استناد کنند و پیشنهاد استفاده از مکانیسم ماشه از سوی آنها غیرمسئولانه است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز روز سهشنبه گزارش دوسالانه خود درباره اجرای قطعنامه ۲۰۱۵ را به شورای امنیت ارائه کرد و هشدار داد که با توجه به وخامت اوضاع در سراسر خاورمیانه، «نیاز اساسی برای راهحل مسالمتآمیز موضوع هستهای ایران» وجود دارد.
این نامهها در حالی منتشر میشوند که دیپلماتهای اروپایی و ایرانی اواخر ماه گذشته میلادی با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند تا ببینند میتوانند درباره کاهش تنشهای منطقهای و برنامه هستهای تهران، پیش از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، تلاش کنند یا خیر.
نامه سه کشور اروپایی زمانی منتشر میشود که ایران متحمل سلسله شکستهای استراتژیکی در خاورمیانه شده است؛ از جمله نابودی ساختارها و رهبران حماس و حزبالله در غزه و لبنان و سرنگونی حکومت بشار اسد، متحد نزدیک جمهوری اسلامی در این منطقه.
نظرها
رسا
داستان شل کن سفت کن غربیها با حکومت اسلامی سالهاست که نخنما شده نقل قول گوترش و دیگر نقل قولها در همین مقاله نشان از ادامه این داستان دارد حال یا پشت حکومت اسلامی بروسیه وصل راست که سقوط یک شبه سوریه خلاف آن را ثابت میکند روسیهای که حالا کوهش کمتر از کاه است و یا هنوز ماموریت ۴۵ ساله خمینی و وارثانش از سوی غرب پایان نیافته و این بازیهای بیشتر برای انحراف اذهان عمومی میباشد که به نظرم این منطقی ترست والغرب اعلم! البته معاملات پشت پرده را هم نباید از نظر انداخت که این میشود عذر بدتر از گناه!