سرما و کمبود گاز و برق در ایران مدرسهها و ادارههای بیش از دو سوم استانها را تعطیل کرد
از اواخر هفته گذشته سرمای شدید و کاهش دما در ایران در کنار کمبود گاز و برق منجر به تعطیلی و غیرحضوری شدن مدرسهها و ادارههای کشور شده است. پزشکیان از مردم خواست تا در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
با فرارسیدن فصل سرما، بحران گاز و برق، ایران را تقریباً فلج کرده است. در حالیکه مسئولان حکومتی مصرف مردم در خانهها را برجسته میکنند و از آنها میخواهند که در مصرف گاز و برق صرفهجویی کنند، تعطیلی مدرسهها و ادارهها در کشور ادامه دارد.
سرمای شدید و کاهش دما از اواخر هفته گذشته ایران را در بر گرفت و برخی استانها با یخبندان روبهرو شدند.
سرما، کمبود گاز و قطع برق در دو روز گذشته منجر به تعطیلی مدرسهها، دانشگاهها و ادارههای بسیاری از شهرهای کشور شد و با توجه به تداوم سرما، دوشنبه ۲۶ آذر / ۱۶ دسامبر نیز تمامی مقاطع تحصیلی در ۲۳ استان تعطیل و غیرحضوری اعلام شدند و فعالیت ادارههای دولتی نیز در بیشتر این استانها تعطیل شد.
براساس گزارش رسانههای ایران این وضعیت فردا سهشنبه نیز دستکم در استانهای تهران، همدان، البرز، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، گیلان، مازندران، قزوین، سمنان، اردبیل، کردستان، اصفهان، قم، کرمانشاه، آذربایجان غربی، گلستان و زنجان ادامه خواهد داشت. بر تعداد این استانها نیز افزوده میشود.
بدین ترتیب تاکنون بیش از دو سوم استانهای کشور تعطیل شدهاند.
روز دوشنبه ۲۶ آذر در شبکههای اجتماعی گزارشهایی از برگزاری تجمع اعتراضی مردم برخی مناطق تهران به قطع مکرر برق منتشر شد. در این گزارشها آمده بود که مردم معترض با آتش زدن لاستیک ایجاد راهبندان کردند.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه ۲۶ آذر در گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی دولت از مردم خواست تا در مصرف گاز و برق صرفهجویی کنند. پزشکیان گفت:
هزینههای ناشی از این مصرف بیرویه را دولت و حاکمیت متحمل میشوند، اما در واقع این هزینهها از جیب مردم میرود. این امر باعث میشود که نتوانیم حقوق پرسنل و معیشت مردم را بهبود ببخشیم.
پزشکیان بدون آنکه از میزان مصرف انرژی صنایع و یا میزان صادرات انرژی به کشورهای دیگر چیزی بگوید «مصرف بیرویه» را تلویحاً به گردن مردم انداخت و افزود:
در صورت رعایت مصرف توسط مردم، امکان انتقال گاز برای همه فراهم میشود و دیگر مجبور نخواهیم بود گاز و برق نیروگاهها، تولیدیها و صنایع را قطع کنیم. وجود صنعت و تولید برای چرخش زندگی ضروری است و با همکاری همه میتوانیم چرخه اقتصاد کشور را به حرکت درآوریم.
او با بیان اینکه «ما بیش از دو تا سه برابر کشورهای اروپایی برق و گاز مصرف میکنیم»، خطاب به مردم گفت:
اگر به جای چهار چراغ تنها یک چراغ روشن باشد، چه اتفاقی میافتد؟ یا اگر گرمایش محیط را کاهش دهیم، میدانید چقدر صرفهجویی خواهد شد؟ اینها در واقع صرفهجویی در سرمایه ملی است.
پزشکیان در همین حال «بهخاطر روندی که الان در کشور هست» از مردم عذرخواهی کرد و گفت: «انشاالله سال آینده تلاش خواهیم کرد این اتفاقات نیفتد».
سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز ۱۱ آذرماه در دهمین جلسه سراسری هماهنگی سوخت زمستانی گفته بود «همکاری مردم در مدیریت مصرف گاز تنها راه عبور از بحران انرژی است» و «مردم باید عادت کنند که در دماهای پایینتر نیز زندگی کنند».
با تعطیلی مدرسهها بهدلیل سرما و محدودیتهای مصرف گاز، آموزش مجازی از طریق شبکه شاد ادامه دارد، اما ترافیک سنگین شبکه شاد، مشکل کُندی اینترنت و قطع برق سبب اختلال مکرر در کلاسهای آنلاین نیز شده است.
خبرگزاری تسنیم گزارش داد که روز دوشنبه، در برخی مناطق مانند منطقه ۱۴ تهران، قطع برق باعث شد دانشآموزان مجبور شوند برای دسترسی به شبکه شاد بستههای اینترنتی خریداری کنند.
روز یکشنبه، بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار کاربر بهطور همزمان در شبکه شاد حضور داشتند که سبب کُندی سرعت آن شد.
در کنار مشکلات سرما و کمبود گاز و برق، سازمان هواشناسی ایران روز دوشنبه از افزایش آلایندههای جوی در شهرهای صنعتی و پُرجمعیت تا پایان هفته خبر داد.
در مناطقی از شرق، جنوبشرق، جنوب و جنوبغرب ایران نیز گردوخاک ادامه دارد.
ایران دارای دومین ذخایر بزرگ گاز جهان است اما برای تأمین نیاز داخلی خود با چالشها و مشکلات زیادی روبهروست. روزانه بیش از ۲۰ میلیون مترمکعب گاز تولیدی ایران در شبکه فرسوده انتقال و توزیع به هدر میرود و براساس آمار رسمی وزارت نفت ایران روزانه نزدیک ۵۰ میلیون مترمکعب گاز تولیدی ایران در همان مرحله تولید هدر میرود.
کمبود گاز نیروگاههای حرارتی برای تولید برق را هم تحت تأثیر قرار میدهد. بیبرنامگی حکومت در توسعه نیروگاهها و عقبماندگی تولید بر شدت این بحران افزوده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.