کشورهای جهان به شکل کمسابقهای به انرژی هستهای بازمیگردند
براساس مطالعات آژانس بینالمللی انرژی، علاقه کشورهای جهان به برق هستهای به اندازهای افزایش یافته که از زمان بحران نفتی دهه ۱۹۷۰ تاکنون بیسابقه است.
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) نتایج مطالعاتی را منتشر کرده که براساس آن در حال حاضر بیش از ۴۰ کشور در سراسر جهان در حال گسترش انرژی هستهای هستند تا نیاز روزافزون به برق را تأمین کنند. این روند با افزایش الکتریفیکاسیون در بخشهای مختلف تقویت شده است.
تولید برق هستهای در آستانه رکورد جدید
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، گفت:
بازگشت گسترده به انرژی هستهای [در جهان] در جریان است و پیشبینی میشود که انرژی هستهای تا سال ۲۰۲۵ به رکورد جدیدی در تولید برق دست یابد.
افزون بر این، بیش از ۷۰ گیگاوات ظرفیت جدید انرژی هستهای در حال ساخت است و بیش از ۴۰ کشور در سراسر جهان برنامههایی برای گسترش نقش انرژی هستهای در سامانههای انرژی خود دارند.
این موضوع نه تنها به دلیل افزایش نیاز بخشهای سنتی اقتصادی مانند صنعت، بلکه به دلیل تقاضای فزاینده در حوزههایی مانند خودروهای الکتریکی، مراکز داده و استفاده از هوش مصنوعی است که همگی به مقدار قابل توجهی برق نیاز دارند.
سهم حدود ۱۰ درصدی در تأمین برق جهانی
در حال حاضر ناوگان جهانیِ نزدیک به ۴۲۰ راکتور هستهای حدود ۱۰ درصد از تأمین برق جهان را برعهده دارد و پس از انرژی برق آبی، دومین منبع بزرگ انرژی کمکربن محسوب میشود.
اگرچه برخی کشورها راکتورهای هستهای خود را تعطیل کردهاند یا تصمیم به خروج از انرژی هستهای گرفتهاند، اما تولید برق از نیروگاههای هستهای در سطح جهان همچنان در حال رشد است.
براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، بهویژه در آسیا و اروپا، تمرکز بر گسترش انرژی هستهای افزایش یافته است: در ژاپن تولید از سر گرفته شده، فرانسه تعمیر و نگهداری تأسیسات هستهای خود را به پایان رسانده و نیروگاههای جدید در چین، هند، کره جنوبی و بخشهایی از اروپا به بهرهبرداری رسیدهاند.
وابستگی جدید به روسیه و چین؟
در همین حال، گسترش انرژی هستهای با چالشها و خطرات جدیدی همراه است. آژانس بینالمللی انرژی هشدار داده است که گسترش جهانی ناوگان هستهای بهشدت به فنآوریهای چین و روسیه وابسته است که ممکن است در بلندمدت خطرات وابستگی سیاسی و اقتصادی بههمراه داشته باشد.
علاوه بر این، کشورهای سنتی تولیدکننده برق هستهای مانند ایالات متحده آمریکا و فرانسه با تأخیرها و افزایش هزینهها در مدرنیزهکردن نیروگاههای هستهای موجود خود روبهرو هستند.
تأمین مالی و سرمایهگذاری خصوصی
در مورد گسترش آینده انرژی هستهای، تأمین مالی نیز نقش کلیدی دارد. بهطور سنتی، توسعه انرژی هستهای در گذشته عمدتاً توسط بودجه دولتی تأمین میشد.
اما براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، برای گسترش سریع، سرمایهگذاران خصوصی نیز مورد نیاز هستند. گسترش سریع به این معناست که سرمایهگذاریها در انرژی هستهای باید تا سال ۲۰۳۰ به حدود ۱۱۷ میلیارد یورو در سطح جهانی برسد.
خروج آلمان در سال ۲۰۲۳
بهتازگی ایلان ماسک، میلیاردر حوزه فنآوری، به آلمان توصیه کرد که به انرژی هستهای بازگردد و این نوع انرژی را بهطور قابل توجهی گسترش دهد. او در یک گفتوگوی آنلاینی در شبکه اجتماعی خود ایکس با آلیس وایدل، رهبر حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) گفت:
من فکر میکنم این درست است که سهم انرژی هستهای در آلمان بهطور قابل توجهی افزایش یابد. این عالی خواهد بود.
آلمان در ۲۶ فروردین ۱۴۰۲ (۱۵ آوریل ۲۰۲۳) با خروج آخرین نیروگاههای هستهای خود از مدار، به ۶۱ سال استفاده از انرژی هستهای بهطور قطعی پایان داد و سه نیروگاه هستهای باقیمانده کاملاً تعطیل شدند.
در واقع، خروج آلمان از انرژی هستهای قرار بود تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۲ انجام شود. بنا بر قانون سال ۲۰۰۱ میبایست ۱۹ نیروگاه اتمی آلمان که ۳۰ درصد برق این کشور را تأمین میکردند، به تدریج تا پایان سال ۲۰۲۲ از مدار خارج شوند. به هنگام تصویب قانون سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی آلمان ۶,۵ درصد بود. روزی که خروج آلمان از انرژی هستهای تکمیل شد این سهم به بیش از ۵۰ درصد رسید. اما دولت فدرال آلمان به دلیل بحران انرژی ناشی از حمله روسیه به اوکراین تصمیم گرفت که این نیروگاهها را برای چند ماه بیشتر فعال نگه دارد.
نظرها
نظری وجود ندارد.