دیدهبان حقوق بشر: مقامهای جمهوری اسلامی ایران به سرکوب هدفمند مخالفان ادامه میدهند
دیدهبان حقوق بشر در گزارش تازهای نوشته است جمهوری اسلامی سرکوب مدافعان حقوق بشر، زنان، اقلیتهای قومی و مذهبی و بستگان افراد دستگیر یا کشتهشده در جنبش زن، زندگی، آزادی را هدف گرفته است.
دیدهبان حقوق بشر پنجشنبه ۲۷ دی / ۱۶ ژانویه «گزارش جهان ۲۰۲۵» خود را که سیوپنجمین گزارش جهان این نهاد حقوق بشری است در ۵۴۶ صفحه منتشر کرد.
در این گزارش عملکرد حقوق بشری بیش از ۱۰۰ کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
تیرانا حسن، مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر، در پیشگفتار این گزارش تفصیلی نوشته است که دولتها در بیشتر نقاط جهان مخالفان سیاسی، فعالان و روزنامهنگاران را هدف سرکوب، دستگیرهای ناعادلانه و حبس قرار میدهند.
دیدهبان حقوق بشر با اشاره به آمار سازمان عفو بینالملل آورده است که ایران یکی از پنج کشور با بیشترین تعداد اعدام در سال ۲۰۲۳ بود و بهگفته سازمان ملل، با اعدام بیش از ۴۰۰ نفر در نیمه ابتدایی سال ۲۰۲۴ این روند در این سال نیز ادامه پیدا کرد. مقامهای جمهوری اسلامی همچنین دهها حکم اعدام جدید برای زندانیان سیاسی، اقلیتهای قومی و اتباع خارجی صادر کردهاند.
ناهید نقشبندی، پژوهشگر ایران در دیدهبان حقوق بشر در اینباره گفت:
سرکوب مداوم مقامات ایرانی نمونهای از حمله به حقوقی است که بهطور نامتناسبی زنان و اقلیتها را هدف قرار میدهد. با این حال، سرکوب بیحد و مرز حکومت، به جای ساکت کردن مخالفان عملاً بر مقاومت عمومی افزوده است.
براساس این گزارش، در سال ۲۰۲۴ نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی دهها فعال، وکیل و دانشجو را دستگیر کردند. مقامهای مسئول همچنین اعضای خانوادههای افرادی را که در جریان اعتراضات سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۱) کشته یا اعدام شدند و خواستار پاسخگویی در مورد نقض حقوق عزیزانشان هستند، هدف قرار دادند.
دهها تن از مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران، اقلیتها، و مخالفان در ایران، پس از محاکمههای ناعادلانه با احکام طولانیمدت زندان روبهرو شدند. زندانیان بسیاری از خدمات اولیه در زندان بیبهرهاند و محرومیت عمدی از مراقبتهای پزشکی زندانیان سیاسی، رویهای قدیمی است که بدتر از پیش شده است.
این گزارش میافزاید، مقامهای ایران با قانون «حجاب و عفاف» خود جریمهها و محدودیتهای شدیدتری برای نقض قوانین حجاب اجباری وضع کردهاند. این قانون که شورای نگهبان آن را در ماه سپتامبر تأیید کرد، مجازاتهای شدید، شامل جریمه، احکام طولانی زندان و محدودیتهای شغلی و تحصیلی وضع کرده است.
همچنین مقامهای حکومت ایران به سرکوب اقلیت مذهبی بهایی شدت بخشیدند. در سال ۲۰۲۴ دهها بهایی دستگیر، محاکمه و به زندان محکوم شدند. سرکوب نظاممند و چنددههای بهاییان در ایران محرومیت عمدی و شدید و همچنین نقض حقوق بنیادین آنهاست.
مأموران امنیتی همچنین از قوه قهریه مرگبار علیه کولبرهای عمدتاً کُرد که در مناطق ناهموار بین ایران و عراق کالا جابهجا میکنند، استفاده کردهاند. کولبرها، که بهدلیل فقر دست به این کار میزنند، با خطرهای دائمی مواجهاند. آنها دسترسی محدودی به عدالت و دستگاه قضایی دارند و مقامات ایران با کولبرهای بازداشتشده بدرفتاری میکنند.
ناهید نقشبندی گفت:
جامعه بینالمللی باید به سرکوب فزاینده در ایران رسیدگی کند و مقامات ایران را به پاسخگویی وادار سازد.
نظرها
نظری وجود ندارد.