آغاز ریاست جمهوری ترامپ: پر زرق و برق با وعدههایی داغ در روزی سرد
واشنگتن یخزده است. مراسم روز آغاز ریاست جمهوری ترامپ میخواهد شروع فضایی گرم و پرشور را القا کند. در روز پیش از این مراسم، ترامپ خطوطی از برنامه خود را تکرار و برجسته کرد.
در یک وضعیت بدیل از نظر اولویت ارزشها و آرایش نیروها ممکن بود پشت میلههای زندان باشد، اما از امروز، دوشنبه ۲۰ ژانویه / یکم بهمن رئیس جمهوری آمریکاست. ترامپ دیروز در یک سخنرانی در جریان بازگشت پیروزمندانهاش به واشنگتن با شور فراوان گفت: «ما بردیم، ما بردیم!»
او در همین سخنرانی اعلام کرد که در بازگشت به کاخ سفید با شتاب مجموعهای از دستورهای اجرایی را صادر خواهد کرد. ترامپ گفت: «از فردا با سرعت تاریخی و با قدرت عمل کرده و تک تک بحرانهای پیش روی کشورمان را برطرف میکنم.»
آن گونه که اعلام شده، در کانون اقدامهای فوری چهل و هفتمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در زمینه سیاست داخلی بستهتر کردن مرزهای کشور برای جلوگیری از «مهاجرت غیر قانونی» و سختگیری بیشتر در دادن روادید به مسلمانان، و در دادن اجازهی اقامت و تابعیت قرار دارد. ترامپ در سخنرانی روز یکشنبه در این رابطه گفت: «تا فردا که آفتاب غروب کند، تهاجم به کشور ما متوقف شده است.» او همواره مهاجران را مهاجم خوانده است.
بخشیدن مهاجمان به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱، یکی از وعدههای ترامپ است. او گفته است که میخواهد آن بیش از ۱۵۰۰ نفری را که به دلیل حمله به ساختمان کنگره در مظان اتهام یا محکومیت قرار گرفتهاند، عفو کند. ترامپ در سخنرانی یکشنبه گفت: «فردا همه در این زمینه پراهمیت از تصمیم من در مورد گروگانهای ۶ ژانویه بسیار خوشحال خواهند شد. خیلی خوشحالم. من فکر می کنم شما بسیار بسیار خوشحال خواهید شد.»
دخالت در محتوای آموزشی مدارس هم از برنامههای اعلام شده ترامپ است. او در آستانهی ورود به کاخ سفید گفت: «ما تئوری نژادی انتقادی و جنون تراجنسیتی را از مدارس خارج خواهیم کرد... این کار فردا انجام خواهد شد.»
ترامپ در سخنرانی روز یکشنبه به سیاست خارجی نیز پرداخت. او از جمله بار دیگر تکرار کرد که اگر در چهار سال گذشته به جای جو بایدن در کاخ سفید نشسته بود، ایران ورشکسته و حکومت آن منزوی و ناتوان شده بود.
سخنرانی یکشنبه، مصادف با شروع آتشبس میان اسرائیل و حماس به دنبال مذاکرات طولانی در دوحه بود. ترامپ انجام آتشبس را به ابهت و قدرت خود برمیگرداند. او بارها گفته است که اگر در کاخ سفید مستقر مانده بود، حمله ۷ اکتبر پیش نمیآمد. او از یک نظم نوین سخن میگوید که هم شامل تغییر وضعیت در خاورمیانه میشود، هم برقراری مناسباتی با روسیه که به پایان جنگ در اوکراین منجر شود، و هم تغییر روابط با اروپا، کانادا، آمریکای جنوبی و چین. او بر اولویت منافع آمریکا، نشان دادن قدرت و صلابت، اما با خرجی کمتر و مجبور کردن متحدان به هزینه کردن بیشتر برای قدرتنمایی آمریکا تأکید کرده است.
مفسران منتقد، سخنرانی یکشنبه را مجموعهای از لاف و گزاف خوانده و آن را مقدمه سیاستی خواندهاند که عوامفریبی و آشفتگی دو شاخص اصلی آن است.
روز نخست
واشنگتن یخزده است. به علت سرمای شدید، مراسم اصلی جشن شروع دوره چهل و هفتمین رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا به درون کاپیتول منتقل شد. مراسم پر زرق و برق است. هم برای خواص در داخل ساختمان کنگره تدارک دیده شده، هم با یک نمایش نظامی و گزارش مستقیم تلویزیونی برای عموم.
در تجمع روز یکشنبه، ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان هم حضور داشت که ۲۰۰ میلیون دلار برای کمک به ترامپ برای پیروزی در انتخابات هزینه کرد. او اینک سرپرست یک کارگروه برای کاهش هزینههای دولت است.
در مراسم روز نخست، ثروتمندان تراز اول آمریکا حضور دارند. قرار است حداقل ۱۳ میلیاردر در دوره ریاست جمهوری جدید پستهای دولتی داشته باشند.
دستگاه ریاست ترامپ، مظهر ترکیب تازهای از ثروت و قدرت خواهد بود. «الیگارشی» (سالاری گروهی اندک) عنوانی مرسوم برای چنین ترکیبی است. حتا جو بایدن که خود زمینهساز قدرتگیری مجدد ترامپ شد، در آخرین سخنرانی دوران ریاست جمهوری خود، حاکمیت ایالات متحده را «الیگارشی» خواند و در مورد «تمرکز خطرناک قدرت در دست افراد بسیار کمی از ثروتمندان» هشدار داد. هشدار او به مثابه تکرار هشدار پرزیدنت آیزنهاور در مورد خطر قدرتگیری مجموعه «صنعتی-نظامی» خوانده شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.