کارخانههای سراسر جهان برای تعرفههای ترامپ آماده میشوند
در آستانه اعلام طرح جدید تعرفهها از سوی رئیس جمهوری آمریکا کارخانههای سراسر جهان در وضعیت دشواری قرار گرفتهاند. دونالد ترامپ گفته است که هیچ کشوری از این تعرفهها در امان نخواهد ماند.

شمار زیادی از وسایل نقلیه آماده بارگیری برای صادرات در پایانه کامیونهای تجاری بندر یانتای در استان شاندونگ چین ـ ۳۰ مارس ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
بهگزارش رویترز، بررسیهای جهانی روز سهشنبه ۱۲ فروردین / یکم آوریل نشان داد که کارخانههای سراسر جهان، از ژاپن و بریتانیا تا ایالات متحده، آمریکا در ماه مارس با کاهش فعالیت مواجه شدند و بازار کار خود را برای تعرفههای جدید آمریکا آماده میکند. با این حال، برخی از آنها در رقابت برای رساندن کالاها به مشتریان قبل از اعمال این تعرفهها، رشد مختصری را تجربه کردند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، قرار است روز چهارشنبه، روزی که آن را «روز آزادی» نامیده، طرح جدید تعرفهها را اعلام کند. این اقدام پس از اعمال تعرفههای فولاد، آلومینیوم و خودرو و همچنین افزایش تعرفهها بر تمام کالاهای چینی صورت میگیرد.
ترامپ گفته است که هیچ کشوری از این تعرفهها در امان نخواهد ماند. سیاستگذاران اقتصادی نگرانند که این اقدامات، ضربهای تازه به اقتصاد جهانی وارد کند که تازه از همهگیری کووید-۱۹ بهبود یافته و اکنون با نگرانیهای ناشی از بیثباتیهای سیاسی و جنگها دستوپنجه نرم میکند.
بررسیهای شاخص مدیران خرید (PMI) که معیاری مهم برای سنجش احساسات اقتصادی است، نشان داد که فعالیت کارخانههای آسیایی در ماه مارس عمدتاً به دلیل تعرفههای قریبالوقوع و کاهش تقاضای جهانی، تضعیف شده است.
در ژاپن، فعالیت صنعتی با سریعترین سرعت در یک سال گذشته کاهش یافت، در حالی که افت تولید در کره جنوبی نیز شدت گرفت و وضعیت تایوان هم ضعیفتر شد.
چین یک استثنا بود
چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان، بهعنوان یک مورد استثنا، رشد فعالیت را تجربه کرد. کارخانههای چینی برای ارسال کالاها به مشتریان پیش از اجرای تعرفههای آمریکا عجله داشتند.
در خود ایالات متحده آمریکا نیز که فعالیت صنعتی در دو ماه اول سال گسترش یافته بود، تولیدات صنعتی کاهش یافت. شاخص PMI انجمن مدیریت عرضه (ISM) از ۵۰,۳ در فوریه به ۴۹,۰ در مارس سقوط کرد. عدد کمتر از ۵۰ نشاندهنده انقباض است. شاخص فرعی سفارشات جدید نیز به پایینترین سطح از مه ۲۰۲۳ رسید.
جولیان اوانز-پریچارد، اقتصاددان در «کپیتال اکونومیکس»، گفت: «این نتایج نشان میدهد که صنعت چین از "پیشدستی در تعرفهها" سود میبرد.» با این حال افزود: «بهزودی تعرفههای آمریکا از یک عامل محرک به یک مانع تبدیل خواهند شد.»
تأثیرات در اروپا
در اروپا نیز افزایش موقت تولیدات صنعتی پس از دو سال رکود، ممکن است ناشی از همین پیشخرید سفارشات باشد. بر اساس شاخص PMI منطقه یورو، تولید صنعتی آلمان بهعنوان بزرگترین اقتصاد اروپا برای اولین بار در نزدیک به دو سال افزایش یافت، در حالی که رکود در فرانسه کاهش پیدا کرد. اما تولیدکنندگان بریتانیایی ماه مارس دشواری را پشت سر گذاشتند، زیرا تهدید تعرفهها و افزایش قریبالوقوع مالیاتها منجر به سقوط سفارشات جدید و کاهش خوشبینی شد.
سیروس دلا روبیا، اقتصاددان ارشد بانک تجاری هامبورگ، گفت: «بخش قابلتوجهی از این حرکت ممکن است مربوط به پیشخرید سفارشات از آمریکا قبل از اعمال تعرفهها باشد، که به معنای احتمال واکنش متقابل در ماههای آینده است.»
واکنش بازارها
اگرچه سرمایهگذاران همچنان نگران هستند، اما روز سهشنبه شاهد افزایش شاخصهای جهانی سهام پس از رشد وال استریت بودند. در همین حال، قیمت طلا به بالاترین حد تاریخ خود رسید.
با این حال، سایر شاخصهای اقتصادی روز سهشنبه ضعف را نشان دادند: صادرات کره جنوبی کمتر از حد انتظار رشد کرد و بررسی تانکان ژاپن که به دقت رصد میشود، نشان داد که احساسات تجاری تولیدکنندگان بزرگ به پایینترین سطح در یک سال اخیر رسیده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.