زمزمههای آتشبس میان صدای بمبها: اسرائيل در پنج روز جان ۷۰ کودک فلسطینی دیگر را گرفت
سازمان ملل متحد میگوید بیش از یک میلیون کودک در غزه با بحران سلامت روان مواجهاند. طبق گزارش منابع فلسطینی اسرائيل در شبانهروز گذشته ۲۸ نفر و در پنج روز گذشته ۷۰ کودک را کشته است. اسرائیل همزمان با ادامه حملههای خود، هیئتی را برای مذاکره تبادل اسرا به قطر اعزام کرده است.
همزمان با افزایش گزارشها مبنی بر اینکه اسرائیل به توافق با حماس برای آزادی گروگانها نزدیک میشود، ارتش اسرائيل در شبانهروز گذشته، چندین مدرسه غزه را که از آنها بهعنوان پناهگاه استفاده میشود هدف قرار داد و دستکم ۲۸ فلسطینی را کشت.
طبق گزارش شبکه الجزیره، اسرائیل همچنین دستور تخلیه اجباری برخی بلوکهای کمپ پناهندگان نصیرات در شمال غزه صادر کرده و از مردم خواسته شده است که فوراً منطقه را به مقصد نامعلوم ترک کنند.
سازمان «دفاع مدنی» در نوار غزه میگوید اسرائیل در طی تنها پنج روز ۷۰ کودک غزهای را کشته است.
«دفاع مدنی» جزئیات مربوط به سن کودکان کشتهشده را ارائه نکرد و تنها اعلام کرد که آنها در حملههای اسرائیل به مناطق مختلف این منطقه کشته شدهاند.
طبق آخرین اعلام وزارت بهداشت غزه، حملههای اسرائیل از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون جان دستکم ۴۶ هزارو ۵۶۵ فلسطینی را گرفته است. بالغ بر ۱۰۹ هزار و ۶۶۰ نفر هم در این حملهها زخمی شدهاند.
سازمان ملل متحد: بیش از یک میلیون کودک در غزه با بحران سلامت روان مواجهاند
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) میگوید تقریباً تمام ۱,۱ میلیون کودک غزه که در میان بمبارانهای مداوم اسرائیل، جابهجاییها و شرایط سخت زندگی بهسر میبرند، به اقدامهای حمایتی روانی و روانشناختی اجتماعی نیازمندند. به گفته یونیسف کودکان به دلیل حملههای هوایی و از دست دادن اعضای خانواده از کابوس، اضطراب و ترسهای فلجکننده رنج میبرند. بسیاری از آنها عصبی، گوشهگیر میشوند یا صحبت کردن را متوقف میکنند.
سازمان ملل تخمین میزند که حداقل ۱۹ هزار کودک فلسطینی از زمان آغاز جنگ در غزه یتیم شدهاند.
متخصصان سلامت روان هشدار میدهند که جای زخمهایی که بر ذهنهای این کودکان وارد شده، ممکن است برای نسلها باقی بماند.
لیز آلاکاک، رئیس بخش حمایت از «کمکهای پزشکی برای فلسطینیان» که در حال حاضر در دیر البلح در مرکز غزه به سر میبرد در مصاحبهای با شبکه الجزیره گفت کودکان غزه با بحران سلامت روان «بیسابقه» و «منحصربهفرد»ی مواجهاند و فاجعهای که در طول ۱۵ ماه گذشته بر کودکان غزه تحمیل شده، بحران سلامت روانی بیسابقهای را در میان کودکان در تمام سنین ایجاد کرده است.
او افزود: «رفاه روانشناختی اجتماعی یکی از ارکان توسعه سالم کودکی است و در حال حاضر به دلیل وضعیت کنونی که کودکان اینجا با آن روبهرو هستند، به طور کامل از دست رفته است». این مقام امدادرسان تأکید کرد: آنچه ما به عنوان نیروهای انساندوستانه تلاش میکنیم انجام دهیم، فراهم کردن «نمایشی از روال عادی [زندگی]» در میان وحشتی است که کودکان بهطور روزانه تجربه میکنند.
منابع پزشکی: حدود ۵ هزار نفر در شمال غزه کشته یا ناپدید شدهاند
یک منبع پزشکی به شبکه الجزیره گفت عملیات نظامی اسرائیل که ۱۰۰ روز است شمال غزه را در محاصره قرار داده، منجر به کشته یا ناپدیدشدن ۵ هزار فلسطینی شده است.
این منبع همچنین افزود که ۹۵۰۰ نفر دیگر در این عملیات زخمی شدهاند.
اسرائیل از ۶ اکتبر ۲۰۲۴ تاکنون عملیات خود را در شمال غزه آغاز کرده و صدها هزار نفر را در این منطقه جنگزده تحت محاصرهای مرگبار قرار داده است که هر روز با حمله به بیمارستانها، پناهگاهها، مراکز امدادرسانی، چادرها و خانههای مسکونی و مدارس جان تعداد بیشتری را میگیرد.
گزارشگر حقوق بشر یورومد به شرایط "وحشتناک" فلسطینیهای بازداشتشده در اسرائیل اعتراض کرده و به گزارشهای رسانههای اسرائیلی اشاره کرده که نشان میدهد بازداشتشدگان در سلولهای زیرزمینی یک زندان در شهر رملاه با دستبند زنجیر شدهاند.
بالاگرفتن تنش میان نیروهای تشکیلات خودگردان فلسطین و گردان جنین
در عینحال که غزه همچنان تحت محاصره و زیر آتش حملههای ارتش اسرائیل قرار دارد، الجزیره از محاصره کمپ پناهندگان جنین در کرانه باختری اشغالی از سوی نیروهای تشکیلات خودگردان فلسطین خبر داده است. الجزیره عربی به نقل از منابع محلی گزارش کرد که نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین محاصرهای را بر کمپ پناهندگان جنین در کرانه باختری اشغالی اعمال کردهاند و جلوی ورود مواد غذایی و دارویی به این منطقه را گرفتهاند.
تشکیلات خودگردان فلسطین که بخشی از کرانه باختری را اداره میکند، از ماه دسامبر گذشته تاکنون علیه نیروهای مسلح فلسطینی، از جمله گردانهای جنین عملیات امنیتی بهراه انداخته است. تشکیلات خودگردان پیشتر چندین تن از نیروهای فلسطینی کمپ را بازداشت کرد و در تلافی، اعضای گردانهای جنین دو خودروی تشکیلات خودگردان را به سرقت برده و به آتش کشیدند.
منابع محلی به الجزیره گفتهاند که نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان آب و برق را از بخشهای وسیعی از کمپ قطع کرده و بسیاری از مجروحان را از داخل بیمارستانها بازداشت کردهاند. همچنین گفته شد که به خبرنگاران هشدار داده شده است که از پوشش اخبار در کمپ خودداری کنند و از ورود به آن جلوگیری شده است.
در همین حال، گردانهای جنین به خبرگزاری حریت گفتهاند که مذاکرات با تشکیلات خودگردان به بنبست رسیده و مبارزان به هیچ وجه سلاحهای خود را به این تشکیلات تسلیم نخواهند کرد.
آیا مذاکرههای آتشبس اینبار به نتیجه میرسد؟
همزمان با صحبت از احتمال رسیدن به توافقی میان تلآویو و حماس، یک مقام ارشد کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل در فلسطین به الجزیره عربی گفت اسرائیل باید «تمامی کمکهای بشردوستانه را در غزه فراهم کند». او افزود: «ما به یک آتشبس فوری در غزه نیاز داریم.»
در یکسال و چند ماه گذشته هیچ توافق موثری میان حماس و اسرائيل منعقد نشده است. بهدنبال تظاهرات گسترده ضددولتی در تلآویو که شنبه شب برگزار شد، روز یکشنبه خبرگزاریها از اعزام هیئت بلندپایهای از مقامهای اسرائیلی به قطر خبر دادند. سایت خبری اکسیوس ابتدا نوشت که استیو ویتکوف، فرستاده دونالد ترامپ، رئيس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا به خاورمیانه، از نتانیاهو خواسته است که قبل از مراسم تحلیف رئیسجمهوری در ۲۰ ژانویه، توافقی برای آتشبس و مبادله اسیران به دست آید.
روزنامه اسرائيلی یدیعوت آخرونوت (آخرین اخبار) هم به نقل از یک مقام ارشد اسرائيلی که نامش برده نشد نوشت مذاکرهها برای آزادی ۳۳ اسیر اسرائیلی از دست حماس در جریان است. او بدون اشارهای به توقف جنگ و نسلکشی فلسطینیها در غزه گفت: تعداد زندانیان فلسطینی که باید آزاد شوند، پس از مشخص شدن تعداد اسیران زنده و کشته، تعیین خواهد شد. این بار خوشبینی وجود دارد و [توافق] به نظر نزدیکتر از همیشه است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز اعلام کرد که یک هیئت عالیرتبه را به دوحه پایتخت قطر میفرستد تا با میانجیها ملاقات کند و امیدوار است که توافق آتشبس به دست آید. او گفت که این هیئت شامل رؤسای موساد (سازمان امنیت خارجی) و شین بت (سازمان امنیت داخلی) اسرائیل و همچنین یک نماینده از ارتش اسرائیل خواهد بود.
آخرین باری که این سه نفر به طور مشترک برای مذاکرهها اعزام شدند، اوت ۲۰۲۴ بود.
احتمال استعفای وزیران راست افراطی اسرائيل در واکنش به هرگونه توافق با حماس
رسانههای اسرائیلی گزارش دادهاند که نتانیاهو به منظور بررسی مذاکرههای آزادی اسرا با بتسلل اسموتریچ، با وزیر دارایی افراطی ملاقات خواهد کرد. وبسایت خبری والا، به نقل از یک منبع ناشناس، نوشت که نتانیاهو با اسموتریچ صحبت میکند تا ارزیابی کند آیا این وزیر در صورت دستیابی به توافق بر سر تبادل اسرا-مقامهای زندانی، از دولت کنارهگیری میکند یا نه. برآورد میشود که در صورت امضای توافق با حماس ایتمار بنگویر، وزیر امنیت ملی افراطی نتانیاهو هم استعفا کند. بنابراین گفته میشود برای جلوگیری از استعفای همزمان هر دو وزیر، نتانیاهو تلاش خواهد کرد تا اسموتریچ را متقاعد کند که به جای ترک ائتلاف دولت، علیه توافق رای دهد.
وزیران افراطی کابینه نتانیاهو مردم غزه را تروریست میخوانند و خواهان ادامه جنگ و نسلکشی در غزهاند.
روز یکشنبه اوریت استروک، وزیر شهرکسازی اسرائیل هم از توافق احتمالی که به آزادی اسیران اسرائیلی در غزه منجر میشود انتقاد کرد و آن را «پیروزی واضح برای تروریسم» خواند. روزنامه یدیعوت آخرونوت به نقل از او نوشت که این توافق هیچ چیزی برای اسرائيل ندارد و «ترامپ نخواهد خواست توافق وحشتناکی مانند توافق روی میز به نام او ثبت شود».
اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل اما ابراز امیدواری کرده که مذاکرهکنندگان بهزودی توافقی برای آزادسازی اسرا به دست آورند. او گفت: کشور در «روزهای بحرانی» بهسر میبرد و دولت تلاش دارد تا آزادی اسرا را که در غزه در اسارت هستند، تأمین کند.
این نخستینبار نیست که اسرائيل از نزدیکشدن به توافق با حماس میگوید. توافقی که همچنان دور از دسترس بهنظر میرسد. مقامهای اسرائیلی همانند گذشته میگویند حتی اگر توافق «آتشبس» بهدست آید، عملیات نظامی خود را ادامه خواهند داد تا به تمامی اهداف جنگ دست یابند. اسرائيل قصد دارد در غزه بماند و حتی بخشهایی از غزه را به شهرکهای یهودینشین الحاق کند.
از سوی مقابل حماس میگوید که تنها در صورتی به توافق تن میدهد که جنگ به پایان برسد و نیروهای اسرائیلی به طور کامل از غزه عقبنشینی کنند.
حضور سفیران غربی در اعتراضهای ضد دولتی در تلآویو
افکار عمومی اسرائیل بیش از یک سال است که علیه نتانیاهو و دولت او اعتراض میکند زیرا به گفته شهروندان نتانیاهو و دولتش با گذشت تقریباً ۱۵ ماه پس از آغاز جنگ اسرائیل علیه غزه، نه قادرند و نه مایل به رسیدن به توافقاند.
روز شنبه هزاران نفر در تلآویو علیه دولت نتانیاهو به خیابان آمدند و خواستار آزادی اسرا و پایان جنگ شدند.
در تجمعی که از سوی بستگان اسیران اسرائیلی در تل آویو برگزار شد، سفیران ایالات متحده، بریتانیا و آلمان هم سخنرانی کردند و بدون اشاره به نسلکشی در غزه، از حماس خواستند تا کسانی که هنوز در اسارت هستند را آزاد کند.
روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از جک لو، فرستاده ایالات متحده نوشت که واشنگتن در حال فشار برای موفقیت مذاکرات جاری است. او گفت: «ایالات متحده خواستار آزادی هفت نفر از گروگانهای خود است، چهار نفر از آنها که میدانیم مردهاند. همین حالا [باید آزاد شوند]!» فرستاده آمریکا توپ را در زمین حماس انداخت و افزود: «اگر حماس گروگانها را آزاد کند، آتشبس ممکن است [همین] فردا برقرار شود و رنج مردم غزه به پایان برسد».
سایمون والترز، فرستاده بریتانیا هم از دوران کودکیاش در ایرلند شمالی جنگزده به عنوان نمونهای از فداکاریهای لازم برای صلح مثال زد و گفت: «هر گام به سوی صلح بسیار دردناک بود، اما این تنها راه است. حماس کاملاً مسئول این جنایات است، اما عملاً ما میدانیم که تنها راه برای بازگرداندن گروگانها از طریق مذاکره است».
استفان زایبرت، فرستاده آلمان بر وضعیت دشوار فلسطینیها در غزه تأکید کرد و گفت: «میدانم که این حرف محبوبی نیست، اما این فاجعهها به هم مرتبط هستند». او به زبان عبری خواستار پایان دادن به «رنج وصفناپذیر صدها هزار نفر از مردم غزه» و همچنین آزادسازی اسیران شد.
تایمز اسرائيل همچنین روز شنبه از کشتهشدن چهار سرباز اسرائیلی در بیت حانون خبر داد. به این ترتیب، شمار کشتههای اسرائیلی در هفته گذشته به ۱۰ نفر رسید. در عینحال روزنامه معاریو گزارش داده است که نظر به کشتهشدن «بیسابقه» سربازان ارتش اسرائیل، بیش از ۱۵۰ مهاجر برای خدمت در ارتش وارد اسرائیل میشوند. بر مبنای گزارش مذکور این مهاجران از ایالات متحده، روسیه، کانادا، فرانسه، بریتانیا، کاستاریکا، دانمارک، مکزیک، هلند، اسپانیا و دیگر کشورها به اسرائیل میآیند.
نظرها
نظری وجود ندارد.