اولین کشتی حامل مواد غذایی برای غزه قبرس را ترک کرد
اولین کشتی حامل کمکهای غذایی در حالی بندر لارناکا را ترک کرد که سازمانهای امدادرسان میگویند غزه در آستانه قحطی قرار دارد و کمکها کافی نیست.
کشتی «اوپن آرمز» (Open Arms) متعلق به سازمان غیردولتی به همین نام حدود ۲۰۰ تُن آب آشامیدنی، دارو و مواد غذایی را برای مردم شمال نوار غزه بارگیری و سهشنبه ۲۲ اسفند / ۱۲ مارس بندر لارناکای قبرس را ترک کرد.
این مأموریت عمدتاً توسط امارات متحده عربی تأمین مالی شده و مؤسسه خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» World Central Kitchen ـ WCK مستقر در ایالات متحده آمریکا آن را سازماندهی کرده است. این مؤسسه غیردولتی است و بهطور معمول در پی فجایع طبیعی مواد غذایی توزیع میکند.
سفر این کشتی به غزه حدود ۱۵ ساعت طول میکشد، اما با وجود یدککش سنگین میتواند طولانیتر شده و تا دو روز طول بکشد. قبرس حدود ۳۲۰ کیلومتر با شمال غرب غزه فاصله دارد.
ارتش آمریکا نیز اعلام کرد که یک کشتی به نام ژنرال فرانک اس بسون نیز برای ارائه کمکهای بشردوستانه به غزه از طریق دریا در حال حرکت است.
با توجه به اینکه آژانسها و سازمانهای امدادگر میگویند ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه به دلیل ناامنی جنگ متوقف شده و متحدان اسرائیل نیز خواستار دسترسی آسانتر مردم غزه به کمکها هستند، توجه به مسیرهای جایگزین از جمله مسیرهای دریایی و هوایی معطوف شده است.
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، از تحویل کمکهای اولیه به غزه از طریق دریا ابراز خوشحالی کرد. او به پارلمان اروپا در استراسبورگ گفت گذرگاه دریایی میتواند راه حیاتی پایدار برای تأمین نیاز مردم نوار غزه باشد. با این حال، توزیع کمکها با مشکلاتی همراه است.
فون در لاین پیش از این اعلام کرده بود که اتحادیه اروپا در حال راهاندازی سازوکاری برای حفاظت از این کمکهاست. از جمله ایجاد مرکز هماهنگی برای واکنش فوری و در اختیار قرار دادن کارشناسها، تجهیزات و خدمات حملونقل.
کشتی «اوپن آرمز» ابتدا قرار بود در آخر هفته گذشته حرکت کند اما به دلیل مشکلات باقیمانده در مورد تخلیه و توزیع وسایل امدادی، حرکت آن به تعویق افتاد.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا و نیکوس کریستودولیدیس، رئیس جمهوری قبرس جمعه گذشته اعلام کردند که سفر این کشتی همچنین بهعنوان آزمایش کریدور برنامهریزیشده برای ارسال کمکها به غزه در نظر گرفته میشود.
این مسیر بدون خطر نیست زیرا اغلب بادهای شدید و جریانهای شدید در شرق مدیترانه وجود دارد. تحویل کالا به نوار غزه نیز یک چالش بزرگ در نظر گرفته میشود زیرا تنها یک بندر ماهیگیری کوچک در غزه وجود دارد که برای کشتیهای باری عمق کافی ندارد.
WCK گفته است که کشتی دوم ظرف چند روز آینده حرکت خواهد کرد.
دفتر کمکهای بشردوستانه سازمان ملل از تلاشها برای ارائه کمکهای دریایی و هوایی استقبال کرد، اما گفت این کافی نخواهد بود. آژانسهای امدادی میگویند تا زمانی که اکثر گذرگاههای زمینی بهطور کامل توسط اسرائیل بسته شده باشد، چنین تلاشهایی محدود خواهد بود.
ینس لرکه، سخنگوی دفتر کمکهای بشردوستانه سازمان ملل گفت:
این جایگزینی برای حملونقل زمینی مواد غذایی و سایر کمکهای اضطراری به غزه نیست و نمیتواند آن را جبران کند.
سازمان ملل تخمین میزند که یک چهارم جمعیت غزه اکنون در خطر گرسنگی قرار دارند. اسرائیل میگوید که مقصر گرسنگی مردم غزه نیست، زیرا اجازه میدهد کمکها از طریق دو گذرگاه در جنوب غزه ارسال شوند. آژانسهای امدادی میگویند این اقدامات برای رساندن آذوقه مورد نیاز بهویژه به بخش شمالی غزه که عملاً قطع شده است، کافی نیست.
ایالات متحده قصد دارد در هفتههای آینده بندر موقتی در خان یونس غزه با مشارکت نظامی شرکای بینالمللی خود بسازد. آمریکا میگوید این بندر ابتکاری است برای رساندن کمکهای بیشتر به مردم غزه اما برخی تحلیلگران میگویند ساخت بندر موقت نقشهای است برای تغییر جغرافیای امنیتی در غزه و هدف آن است که گذرگاه رفح به عنوان محلی که اسرائیل تسلط کمی بر آن دارد حذف شود و اسکلهای تحت نظارت شدید اسرائیل که میتواند کوچ اجباری فلسطینیها را بدون مداخله مصر مقدور سازد، ایجاد شود.
در ادامه مذاکرات برای دستیابی به آتشبس، ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر روز سهشنبه گفت توافق نزدیک نیست. او گفت:
به توافق آتشبس در غزه نزدیک نیستیم، اما امیدواریم.
روز سهشنبه، مقامات بهداشتی در غزه گزارش دادند که در میدان کویت شهر غزه، ۹ فلسطینی بر اثر شلیک گلولههای اسرائیلی کشته و دهها نفر زخمی شدند.
در ماه گذشته، بر اثر حملات اسرائیل بیش از ۱۰۰ فلسطینی در صف دریافت کمکها کشته شدند.
اشرف القدره، سخنگوی وزارت بهداشت غزه روز سهشنبه گفت:
بمباران کردن تجمعات مردم گرسنه تبدیل به یک امر روزمره شده است که توسط اشغالگران انجام میشود و جامعه بینالمللی آن را بر صفحههای نمایش میبیند.
او افزود:
گرسنگی جان همه ساکنان شمال غزه را خواهد گرفت. کمکها بسیار کم است. یک وعده غذا میتواند به معنای مرگ حتمی باشد. به مردم شمال کمک کنید. آنها را طعمه گرسنگی، بمباران و بیماری نکنید.
بهگفته مقامات غزه، از حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، حملات تلافیجویانه اسرائیل حداقل ۳۱ هزار و ۱۸۴ فلسطینی را کشته و ۷۲ هزار و ۸۸۹ نفر را زخمی کرده است.
بر اساس آمار اسرائیل، نیروهای حماس در حمله ۷ اکتبر به اسرائیل یکهزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۳ نفر را گروگان گرفتند.
نظرها
نظری وجود ندارد.