کمیته فرعی کنگره آمریکا: منشأ احتمالی کووید-۱۹ نشت آزمایشگاهی است
در حالی که بسیاری از دانشمندان معتقدند منشأ ویروس زئونوتیک (انتقال از حیوان به انسان) بوده است، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا از جمله وزارت انرژی و افبیآی پیشتر احتمال نشت آزمایشگاهی را با درجات مختلف اطمینان مطرح کرده بودند.
کمیتهای فرعی وابسته به مجلس نمایندگان آمریکا، که تحت کنترل جمهوریخواهان است، در گزارشی که روز دوشنبه ۱۲ آذر/ ۲ دسامبر منتشر شد، اعلام کرد که همهگیری کرونا احتمالاً به دلیل یک «حادثه آزمایشگاهی یا تحقیقاتی» به وجود آمده است.
این گزارش ۵۲۰ صفحهای، که نتیجه دو سال تحقیق است، به بررسی واکنشهای فدرال و ایالتی به پاندمی، منشأ ویروس و تلاشهای مرتبط با واکسن پرداخته است.
یکی از نتایج اصلی این گزارش این است که مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH) پیش از شیوع ویروس، تحقیقاتی موسوم به «تقویت عملکرد» (gain-of-function) را که برای افزایش قابلیتهای ویروسها به منظور مبارزه با آنها انجام میشود، در مؤسسه ویروسشناسی ووهان چین تأمین مالی کرده است.
ویروس کرونا، که نخستین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان شناسایی شد، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت، بیش از ۷ میلیون نفر را به کام مرگ کشاند و اقتصاد جهانی را به شدت تحت تأثیر قرار داد.
در حالی که بسیاری از دانشمندان معتقدند منشأ ویروس زئونوتیک (انتقال از حیوان به انسان) بوده است، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا از جمله وزارت انرژی و افبیآی پیشتر احتمال نشت آزمایشگاهی را با درجات مختلف اطمینان مطرح کرده بودند.
این کمیته اعلام کرد که پس از برگزاری ۲۵ جلسه، انجام بیش از ۳۰ مصاحبه و بررسی بیش از یک میلیون سند، به این نتیجه رسیده است که نظریه نشت آزمایشگاهی قویترین توضیح برای منشأ ویروس است.
به عنوان بخشی از این تحقیقات، اعضای کمیته مصاحبهای دو روزه با دکتر آنتونی فائوچی، مدیر سابق مؤسسه ملی سلامت آمریکا، داشتند. فائوچی در جلسهای علنی در ژوئن گفت:
تبدیل ویروسهای با منشا خفاش به ویروسی که باعث پاندمی شد از لحاظ مولکولی غیرممکن است.
او همچنین گفت که نظریه نشت آزمایشگاهی را نمیتوان به عنوان یک تئوری توطئه رد کرد، اما برخی از ادعاهای مطرح شده پیرامون این موضوع غیرواقعی هستند.
این گزارش همچنین به انتقاد از برخی سیاستهای اجرایی در دوران پاندمی پرداخته است. کمیته ادعا کرده که قرنطینهها بیش از آنکه مفید باشند، آسیبزا بودهاند و استفاده از ماسکها در کنترل شیوع ویروس چندان مؤثر نبوده است، ادعایی که با تحقیقات علمی موجود در تضاد است. با این حال، این گزارش از محدودیتهای سفر به عنوان سیاستی مؤثر در نجات جان انسانها یاد کرده است.
همچنین، پروژه توسعه واکسنهای کووید-۱۹ تحت عنوان «عملیات سرعت نور» که توسط دولت دونالد ترامپ راهاندازی شده بود، بهعنوان یک موفقیت بزرگ توصیف شد. اما کمیته تأکید کرد که تعطیلی مدارس تأثیرات ماندگاری بر کودکان آمریکا داشته و این موضوع باید برای بحرانهای آینده مورد توجه قرار گیرد.
کمیته همچنین به طور ضمنی از دولت آمریکا خواست که درسهای لازم را از این بحران بگیرد و سیاستهایی برای مدیریت بهتر همهگیریهای آینده اتخاذ کند.
نظرها
نظری وجود ندارد.