نخستوزیر جدید سوریه و چشمانداز پیش روی او
محمد البشیر تاکنون رئیس دولت ادلب، پایگاه شورشیان بود اما اکنون او مسئولیت دولت در سراسر سوریه را برعهده دارد. البشیر بهعنوان رئیس دولت انتقالی با چالشهای بزرگی روبهروست.
وظیفه اداره دولت در وضعیت کنونی سوریه همچون یک مأموریت انتحاری است: آرام کردن کشوری با حضور گروههای متعدد و طیف گستردهای از اقلیتهای مذهبی و اتنیکی که تقریباً ۱۴ سال با جنگ دست و پنجه نرم میکرده و حکومت وحشت بر سر آن بوده و زیر نفوذ روسیه و ایران قرار داشته است، امری بهغایت دشوار خواهد بود.
محمد البشیر اکنون پس از سقوط رژیم بشار اسد، رئیس دولت انتقالی در سوریه است.
او تا پیش از این رهبر حکومت شورشیان اسلامگرا در ادلب واقع در شمال غرب سوریه بود که توسط شبهنظامیان هیئت تحریر الشام (HTS) اداره میشد. تحت رهبری آنها بود که در آخر هفته گذشته دمشق پایتخت سوریه تصرف و بشار اسد، حاکم قدیمی این کشور سرنگون شد. اسلامگرایان اکنون «مهندس البشیر» را برای رهبری انتقال قدرت در سوریه در ماههای آینده انتخاب کردهاند.
ابتدا وزیر توسعه، سپس رئیس دولت
محمد البشیر در سال ۱۹۸۳ در جبل الزاویه واقع در استان ادلب به دنیا آمد. البشیر پس از تحصیل در رشته مهندسی برق در دانشگاه حلب و حقوق اسلامی و مدنی در دانشگاه ادلب، ابتدا برای شرکت دولتی گاز سوریه مشغول به کار شد و برای مدت طولانی کاملاً ناشناخته بود.
پس از سالها جنگ در سوریه که در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، منطقه محل سکونت او به آخرین سنگر مخالفان مسلح دولت تبدیل شد. در سالهای اخیر، شبهنظامیان هیئت تحریر الشام و گروههای متحد آن این منطقه را کنترل کردهاند. در سال ۲۰۱۷ اسلامگرایان «دولت نجات» خود را در ادلب اعلام کردند. البشیر فعالیت سیاسی خود را در آنجا بهعنوان وزیر توسعه آغاز کرد و در ژانویه به ریاست دولت رسید.
در طول هشت سال گذشته «دولت نجات» مخالفان مسلح بشار اسد در ادلب پنج نخستوزیر به نامهای محمد الشیخ، محمد جمال شحود، فواز هلال، علی عبدالرحمن کده و محمد البشیر داشت.
دولت او در ادلب وزارتخانهها، مقامات قضائی و امنیتی خود را داشت که به مردم مناطق تحت کنترل مخالفان دولت که ارتباطشان با زیرساختهای دولتی قطع شده بود، خدمات ارائه میداد. با این حال گفته میشود که آزادی بیان در حکومت هیئت تحریر الشام در ادلب با اعمال خشونت و بازداشتهای خودسرانه مخالفان سرکوب میشد.
ویدئویی که روز دوشنبه گذشته منتشر شد، نخستین حضور البشیر را در خارج از ادلب نشان میداد. او با ریشی بر چهره و کت و شلوار خاکستری و یک ساعت طلایی در کنار احمد حسین الشرع موسوم به ابومحمد الجولانی، رهبر هیئت تحریر الشام، مشاهده شد.
«چالشهای بزرگ»
گروههای متعددی در سوریه با منافع و اهداف مختلف وجود دارند که توسط بازیگران گوناگون در داخل و خارج از کشور نیز حمایت میشوند. نقش رهبری در سطح ملی در کشوری تقسیمشده را نمیتوان با اداره یک منطقه شورشی با پنج میلیون جمعیت مقایسه کرد.
بهگفته رضوان زیاد، کارشناس مرکز عرب در واشنگتن، چالشهایی که البشیر، رهبر جدید دولت موقت باید با آن مواجه شود، «بسیار عظیم» است.
اما خود البشیر در دمشق چه میگوید؟ روز سهشنبه، او نخستین مصاحبه خود را در نقشی جدید با شبکه تلویزیونی الجزیره انجام داد. او در این مصاحبه گفت که مسئولیتاش «چالش بزرگی» است. او گفت اکنون زمان آن فرارسیده است که مردم سوریه «از ثبات و آرامش برخوردار شوند» و بدانند که دولت خدمات مورد نیاز آنها را ارائه میدهد.
محمد البشیر در مصاحبه دیگری با روزنامه ایتالیایی «کوریره دلا سرا» از مردم سوریه در سراسر جهان خواست به کشورشان بازگردند. او گفت:
درخواست من از همه سوریهای خارج از کشور این است: سوریه اکنون کشوری آزاد است که غرور و عزت خود را بازیافته است. برگردید! کشور باید بازسازی شود. ما باید دوباره متولد شویم و برای تحقق آن به کمک همه نیاز داریم.
او با بیان اینکه دولت انتقالی تنها تا ماه مارس ۲۰۲۵ در قدرت خواهد بود، افزود:
ما جز لیر سوریه که هیچ ارزشی ندارد، ارز دیگری در اختیار نداریم و چالشهای بسیار زیادی داریم با این حال، میتوان شرایط را بهبود بخشید. دستیابی به این هدف، زمان میبرد اما ما موفق خواهیم شد.
نظرها
نظری وجود ندارد.