وال استریت ژورنال: ترامپ حمله به تأسیسات هستهای ایران را بررسی میکند
مشاوران ترامپ نگراناند که تحریمهای اقتصادی برای مهار حکومت ایران کافی نباشد و در حال بررسی حمله نظامی به ایران هستند. با وجود این ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره حمله به ایران نگرفته است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در حال بررسی گزینههایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است، از جمله حملات هوایی پیشگیرانه. تیم انتقالی او در حال ارزیابی جدیتر حمله به تأسیسات هستهای ایران، سقوط رژیم بشار اسد و کاهش نفوذ منطقهای ایران است.
بر اساس گزارشی که پنجشنبه ۲۲ آذر / ۱۲ دسامبر در وال استریت ژورنال منتشر شد، افشاگریهای اخیر درباره فعالیتهای هستهای تهران، این بحثها را تشدید کرده است، اما همچنان در مراحل اولیه قرار دارد. ترامپ در تماس با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نگرانی خود را از تهدید هستهای ایران ابراز کرده و به دنبال راهحلهایی است که از آغاز جنگ جدید جلوگیری کند.
بر اساس این گزارش ایران در حال حاضر ظرفیت کافی برای ساخت چهار بمب هستهای را دارد و تنها چند روز نیاز دارد تا اورانیوم غنیشده خود را به مواد شکافتپذیر قابل استفاده در سلاح تبدیل کند.
مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که دستیابی ایران به سلاح هستهای ممکن است تنها چند ماه طول بکشد. تیم انتقالی رئیسجمهوری منتخب، در حال طراحی استراتژی «فشار حداکثر ۲٬۰» است که علاوه بر تحریمهای شدید اقتصادی، شامل گامهای نظامی نیز میشود. گزینهها شامل افزایش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه یا فروش تسلیحات پیشرفته به اسرائیل برای مقابله با تأسیسات هستهای ایران است. هدف این اقدامات، زیر فشار قرار دادن ایران برای پذیرش یک راهحل دیپلماتیک است.
با این حال، ترامپ گفته است به دنبال اجتناب از جنگ جهانی سوم است. اگرچه او در مصاحبهای که روز پنجشنبه منتشر شد به تایم گفت که این احتمال وجود دارد که ایالات متحده بتواند با ایران وارد جنگ شود، تا حدی به این دلیل که تهران برای ترور او برنامهریزی کرده بود. او گفت: «هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد. این یک وضعیت بسیار بیثبات است.» با وجود این ترامپ هنوز تصمیمی نهایی درباره گزینههای پیشنهادی نگرفته است.
اظهار نظرهایی از سوی مقامات ایرانی و اسرائیلی در این باره نیز تاکنون ارائه نشده است. در پایان دوره ریاستجمهوری قبلی ترامپ، او ایده حملات پیشگیرانه را بررسی کرده اما ادعا کرده بود که برنامههای جنگی از سوی دستیاران دفاعی او پیشنهاد شده بود.
به گفته مقامات سابق، اندکی پس از اینکه بازرسان بینالمللی نشان داده بودند که ذخایر مواد هستهای ایران افزایش یافته بود، ترامپ ایده حملات پیشگیرانه به برنامه هستهای ایران را در پایان دوره اول ریاست جمهوری خود ارزیابی کرده بود. اما ترامپ، پس از ترک مسند ریاست جمهوری، با این ادعا که دستیاران ارشد دفاعی برنامههای جنگی را طراحی کرده و او را مجبور به صدور مجوز حمله کرده بودند، مخالفت کرده و گفته بود که او بهطور جدی به اقدام نظامی فکر نکرده بود.
در حال حاضر برخی از دستیاران ترامپ از حمایت یا مشارکت آمریکا در حملات اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران مانند نطنز و فردو دفاع میکنند، اگرچه موفقیت اسرائیل در انجام حمله انفرادی به این تأسیسات زیرزمینی جای تردید دارد. آنها معتقدند که آغاز ریاستجمهوری دوم ترامپ فرصتی نادر برای مقابله با برنامه هستهای ایران است، زیرا تهران در موقعیت ضعیفی قرار دارد.
این رویکرد نقض سیاستهای پیشین آمریکا خواهد بود که در دوره باراک اوباما از طریق توافق هستهای (برجام) ۲۰۱۵ به دنبال محدود کردن برنامه هستهای ایران بود. ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود آمریکا را از این توافق خارج کرد و سیاست فشار اقتصادی بر ایران را اتخاذ کرد، اما این استراتژی به نتیجه نرسید. در همین حال، اسرائیل که مدتهاست به حمله به تأسیسات هستهای ایران فکر میکند، اکنون ممکن است با حمایت آمریکا به این گزینه نزدیکتر شود.
علاوه بر این، دولت ترامپ برنامههایی برای افزایش تحریمها، از جمله تحریم خریداران نفت ایران و بازتعریف حوثیها بهعنوان یک سازمان تروریستی، در نظر دارد. تهدید ایران برای ترور ترامپ در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰ نیز بر تصمیمات و محاسبات دولت او تأثیرگذار است.
دولت آتی اصرار دارد که نمیتوان با شبکه نیابتی تهران بهطور کامل مقابله کرد مگر اینکه ایران از منابع اقتصادی و نظامی محروم باشد. یکی از مسئولان دولت آتی ترامپ گفت:
این سر اختاپوس است. ما قرار نیست همه این مسائل را در جایی که هستند حل کنیم. ما آنها را در نحوه برخورد با تهران حل خواهیم کرد.
به نظر میرسد مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری جدید ایران، تمایل ترامپ به توافقهای بلندپایه را جلب میکند. جواد ظریف، معاون امور راهبردی رئیس جمهوری ایران، هفته گذشته در وبسایت وزارت امور خارجه نوشت، پزشکیان «آماده مدیریت تنشها با ایالات متحده است و به مذاکرات برابر در مورد توافق هستهای و احتمالاً بیشتر امیدوار است».
با وجود این رویکرد دیپلماتیک هم مشکلات خود را دارد. مقامات ایرانی میگویند حاضر نیستند زیر فشار مذاکره کنند و ماه گذشته نیز در ژنو به مقامات اروپایی گفتند که هیچ گام یکجانبهای برای عقبنشینی از برنامه هستهای خود بر نمیدارند.
بر اساس برآورد اطلاعاتی ایالات متحده که هفته گذشته منتشر شد، تهران در حال حاضر مواد شکافتپذیر کافی برای تولید بیش از ۱۲ بمب هستهای دارد.
مقامات ایرانی مدتهاست که بهصراحت اعلام کردهاند که واکنش آنها به حمله، اخراج بازرسان سازمان ملل و خروج از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای است که تهران را متعهد میکند سلاح هستهای تولید نکند.
بریتانیا، فرانسه و آلمان ۱۶ آذر / ۶ دسامبر به شورای امنیت سازمان ملل نامهای نوشتند و در آن گفتند که برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هستهای حاضرند مکانیسم ماشه را فعال کنند تا تحریمهای جهانی علیه ایران فوراً از سر گرفته شود.
استدلال کشورهای غربی این است که در هیچ برنامه غیرنظامی هستهای نیازی به غنیسازی اورانیوم تا این حد بالا وجود ندارد و هیچ کشور دیگری بدون تولید سلاح هستهای این کار را انجام نداده است. ایران دستیابی به سلاح هستهای را رد میکند.
نظرها
نظری وجود ندارد.