سوریه: تظاهرات در چند شهر، وضع مقررات آمدوشد و شبیخون نیروهای وفادار بشار اسد
اوضاع سیاسی در سوریه همچنان ملتهب است. روز چهارشنبه پس از انتشار ویدیویی از حمله به یک حرم علوی، در چند شهر سوریه اعتراضاتی برگزار شد. نیروهای امنیتی با معترضان برخورد و سپس مقررات منع آمدوشد وضع کردند. در پی اعمال محدودیتهای جدید نیروهای وفادار به اسد به ماموران پلیس شبیخون زدند.
در آخرین چالش امنیتی که دولت جدید حاکم بر سوریه با آن مواجه است، تعدادی از اعضای پلیس در حمله غافلگیرانه نیروهای وفادار به بشار اسد در استان طرطوس کشته شدند.
محمد عبدالرحمان، وزیر کشور سوریه روز پنجشنبه ۲۶ دسامبر/ ۶ دی خبر داد که «بازماندگان» دولت اسد در طرطوس ۱۴ نیروی پلیس را کشتند و ۱۰ نفر دیگر را زخمی کردند. عبدالرحمان قول داد که با هر کسی که «جرات بر هم زدن امنیت سوریه یا به خطر انداختن جان شهروندان را» داشته باشد برخورد سختی خواهد کرد.
حمله غافلگیرانه به پلیس بعد از آن رخ داد که مردم در چند شهر سوریه روز چهارشنبه بعد از دیدن ویدیویی از حمله خرابکارانه به یک حرم علوی در حلب، دست به اعتراض زدند. پلیس در شهرهای حمص، لاذقیه، جبلیه و طرطوس تا ساعت ۸ صبح مقررات منع آمدوشد وضع کرد. هنوز گزارش موثقی مبنی بر رفع این مقررات وجود ندارد.
وزارت داخله سوریه اعلام کرده است که ویدیویی که مردان مسلح را داخل حرم و در حال ژست گرفتن کنار تعدادی از قربانیان نشان میدهد به حمله شورشیان در اواخر نوامبر مربوط است و جدید نیست.
این وزارت گفت که خشونت اخیر از سوی یک گروه ناشناخته صورت گرفته و اضافه کرد که هر کسی این ویدیو را اکنون منتشر کرده احتمالا قصد تحریک اختلافات قومی در سوریه را دارد.
ساکنان شهرهایی که اعتراضات در آن برگزار شد میگویند که این اعتراضات نتیجه فشار و خشونتی است که در روزهای اخیر اقلیت علوی سوریه متحمل شده است. اقلیت علوی سوریه از دیرباز متحد بشار اسد بودند که اکنون از سوی اپوزیسیون به رهبری هیئت تحریر الشام سرنگون شده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه روز چهارشنبه گزارش داد که در درگیری میان نیروهای هیئت تحریر الشام و حامیان بشار اسد نیز شش نیروی هیئت تحریر الشام کشته شدند.
بنا بر این گزارش درگیری پس از آن رخ داد که اعضای هیئت تحریر الشام قصد داشتند یک مقام سابق دولت اسد را دستگیر کنند. او متهم است که دستور اعدام و احکام دلبخواهی علیه هزاران زندانی صادر کرده است.
بیش از یک دهه بعد از سرکوب شدید انقلاب مردم سوریه و بروز جنگ داخلی در این کشور، اوایل ماه دسامبر شورشیان موفق شدند پایتخت را تصرف کنند. تغییر قدرت سیاسی در سوریه طی چند روز و بدون دردسر عمدهای رخ داد.
برخی از شورشیانی که اسد را سرنگون کردند سابقه جهادی دارند و برخی از این گروهها به القاعده نزدیک بودهاند. اما حالا به عنوان دولت جدید سوریه قول دادهاند که نظامی فراگیر ایجاد کنند که همه نیروهای متکثر قومی و مذهبی را میپذیرد. اما هنوز مشخص نیست که دولت جدید قرار است چگونه قدرت را تقسیم کند.
نظرها
نظری وجود ندارد.