موج دستگیری و احضار فعالان عرب در خوزستان
گفتوگو با یک از اعضا سازمان حقوق بشر کارون
دستکم ۳۳ شهروند و فعال مدنی عرب طی یک ماه اخیر دستگیر و بیش از ۱۰۰ تن در شهرهای مختلف خوزستان احضار شدهاند. اغلب کسانی که در روزهای اخیر بازداشت شدند فعالان فرهنگی بودند که در زمینه آموزش و پژوهش به زبان عربی و رفع تبعیضهای اجتماعی علیه عربها در ایران فعالیت میکردند. برای فهم بهتر این موج امنیتی، زمانه با یکی از اعضا سازمان حقوق بشر کارون، که به صورت ویژه اخبار مربوط به نقض حقوق عربها در ایران را پوشش میدهد، گفتوگو کرده است.
سازمان حقوق بشر کارون، که به صورت ویژه اخبار مربوط به نقض حقوق عربها در ایران را پوشش میدهد، شامگاه ۱۹ دی از بازداشت ۳۳ تن و احضار ۱۰۰ تن از شهروندان عرب و فعالان فرهنگی در شهرهای مختلف استان خوزستان خبر داد، ازجمله شاعران و نویسندگان عرب، فعالان محیط زیستی و فعالانی که برای حق آموزش به زبان مادری تلاش میکنند. بهعنوان فقط یک نمونه، در رامشیر اهواز نیروهای امنیتی فلک عموری، از شهروندان عرب، را به همراه سه فرزندش به نامهای خالد، علی و محمد بازداشت کردند. به گزارش کارون، نیروهای امنیی خالد عموری را به شدت ضرب و شتم کردند و «در حالی که دست و پایش شکسته بود او را با خود بردند.»
بنا به گزارش کارون، از آغاز دی ۱۴۰۳ دستکم سی شهروند عرب در شهرهای اهواز، شادگان، رامشیر، خرمشهر، شوشتر و سوسنگرد به دست نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند و بیش از صد تن به ستاد خبری وزارت اطلاعات یا قرارگاههای اطلاعات سپاه پاسداران احضار در آنجا بازجویی شدهاند. اغلب کسانی که در روزهای اخیر بازداشت شدند فعالان فرهنگی بودند که در زمینه آموزش و پژوهش به زبان عربی و رفع تبعیضهای اجتماعی علیه عربها در ایران فعالیت میکردند. بهعنوان مثال، احلام بندر، از فعالان زنِ فرهنگی و مدنی عرب در اهواز که دیروز از زندان به طور موقت آزاد شد، یک کتابفروشی را در منطقه ارفیش (لشکرآباد) اهواز اداره میکرده که در آن کتابهای عربی به فروش میرسید. میلاد بحری که سهشنبه ۱۸ دیماه بازداشت شد، سالها در حاشیه شهرها و روستاها عکاسی میکرد و درباره وضعیت کودکان، محیط زیست و ناکفایتی شهرداری گزارش میداد. به گزارش «کارون»، او در برخی موارد با تهیه عکس و مستند کردن شرایط مناطق محروم، در جمعآوری کمکهای مالی مشارکت میکرد.
خبرگزاری هرانا هم هویت ۲۸ تن از شهروندان عرب را که طی روزهای ۱۳ تا ۱۹ دی بازداشت شدند، احراز کرده است: سعید اسماعیل مزرعه، احلام عبیات (بندر)، ایوب غیبیپور، رضا حیدری، جواد حیدری، علی سواری، فواد موسوی، جواد عفری، یاسین سیلاوی، علی کروشات، محمد ناصری، یونس غرباوی و رضا زهیری و هاشم موسوى در اهواز، خالد عموری، علی عموری، و محمد عموری در رامشیر، میلاد بحری در شادگان و نیز صادق منصورى، منصور جاسمى، احمد جلالى، حسین سعیدى، سعید فلاحى، احمد خالدى، ایوب طرفى، یوسف ساعدى، محمد عیاشى و على سوارى ۲۸ شهروند بازداشت شده در روزهای اخیر هستند.
زمانه برای اطلاع از جزئیات بیشتر دباره این موج از دستگیریها و امنیتیسازی فزاینده عربها، از ملیتهای تحت ستم، با یکی از اعضای سازمان حقوق بشر کارون گفت و گو کرده است.
نظر شما درباره هدف جمهوری اسلامی از خلق این جو امنیتی گسترده و بازداشتها چیست؟ چرا این موج دستگیری الان در حال رخ دادن است؟
به نظر من موج بازداشتهایی که اکنون شاهد آن هستیم و اغلب فعالان فرهنگی، نویسندگان و شاعران سرشناس عرب را هدف قرار داده برای ایجاد رعب و وحشت و ترساندن مردم از اعتراضکردن صورت گرفته است. با توجه به شکستهای پیاپی اخیر که به پروژه جمهوری اسلامی در منطقه وارد شده، اکنون این رژیم از وقوع تظاهراتی گسترده در داخل کشور به شدت هراس دارد. در سه ماه گذشته افزایش قیمت کالاهای اساسی و پوشاک، افزایش نرخ دلار که با افزایش میزان فقر، بیکاری و عدم استخدام نیروهای بومی در شرکتهای اهواز همراه بود، درکنار قطعی مکرر برق و آلودگی شدید هوا باعث افزایش دامنه نارضایتیهای مردم از حکومت شده است، نارضایتی که ممکن است در هر لحظه منجر به وقوع تظاهراتی سراسری در استان خوزستان شود. اکنون جمهوری اسلامی برای جلوگیری از قیام مردم دست به بازداشت، سرکوب و شکنجه فعالان فرهنگی عرب زده است.
از وضعیت زندانیان سیاسی و مدنی عرب، که در موج اخیر دستگیر شدهاند، چه میدانیم؟ آنها به چه بازداشتگاه و زندانی منتقل شدهاند؟ خانوادههای زندانیان سیاسی در چه وضعیتی به سر میبرند؟
اغلب افرادی که طی ماه جاری بازداشت شدند را به بازداشتگاههای اطلاعات سپاه از جمله قرارگاه «ابوالفضل العباس» و قرارگاههای سازمان حفاظت اطلاعات در شهر اهواز منتقل کردند، محمد عموری، خالد عموری و علی عموری سه برادری که در شهر خلفیه (رامشیر) بازداشت شدند را نیز به قرارگاه حفاظت اطلاعات در رامهرمز منتقل کردند. بنا به گزارشهای رسیده، کلیه بازداشتها به طور بسیار خشونتآمیز و در ساعات ۱ تا ۳ بامداد صورت گرفته است و فعالان مدنی فرهنگی از جمله میلاد بحری، سه برادر عموری، هاشم موسوی و مصطفی هلیچی در حضور خانواده و فرزندانشان توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.
شیوه بازداشت این شهروندان به روح و روان خانوادههای آنها صدمه وارد کرد. نیروهای امنیتی حین یورش به منازل این جوانان عرب زنان و مادرانشان را نیز تهدید به بازداشت کردند.
از جغرافیای دستگیری و احضار شهروندان و فعالان عرب چه میدانیم؟ وجه مشترک محلههای کوی ملاشیه و شلنگآباد اهواز، شهر رامشیر، شهرستان شادگان (فلاحیه) و غیره چیست؟ آیا میتوان گفت این محلهها متعلق به طبقات فرودست اند؟
کلیه مناطقی كه در آنها بازداشت فعالان فرهنگی صورت گرفته، از فقر شدید و نبود امکانات رنج میبرند. مناطق کوی علوی، ملاشیه و شیبان در اهواز که در آنها بازداشتهای گسترده صورت گرفت از مناطقی هستند که ساکنان آن به مشارکت در اعتراضات معروفاند، و بسیاری از اعتراضاتی که بعدها به سراسر خوزستان کشیده شده از این مناطق آغاز میشد.
آیا مقامهای جمهوری اسلامی به شکل رسمی درباره این موج دستگیریها اظهار نظری کرده اند؟
مقامهای جمهوری اسلامی همانگونه که در این چهار دهه مشاهده کردیم، هرگز درباره بازداشتهای فلهای که در اهواز و مناطق دیگر انجام میدهند اظهارنظری نمیکنند و از اذعان به این اقدام خود که نقض آشکار قوانین بین المللی و بشردوستانه است خودداری میکنند.
پیغام و انتظار شما از جامعه مدنی و رسانهها و آزادیخواهان در زمینه این جو امنیتی گسترده در اهواز چیست؟
ما در سازمان حقوق بشری کارون از جامعه مدنی، رسانهها و تکتک شهروندانی که به آزادی اعتقاد دارند، میخواهیم که صدای اين بازداشتشدگان باشند که اکنون در بازداشتگاهها و سلولهای انفرادی جمهوری اسلامی تحت شدیدترین انواع شکنجه قرار گرفتهاند.
نظرها
کاکا
گزارش خوبی بود .اطلاع رسانی به مردم از اقدامات ضد مردمی وانسانی دولت ونظام از اوجب واجبات است.مردم حق دارند بدانند در کشورشان چه می گذرد.نیز حق مطالبه گری وانتقاد واعتراض دارند