هشدار کشورهای غربی به حاکمان جدید سوریه: از «جهادیهای خارجی» دوری کنید
جامعه بینالمللی به طور کلی جهادیهای خارجی را به عنوان تهدید امنیتی اصلی در سوریه میبینند و احتمال میدهند که سوریه برای این شبهنظامیان در حکم آزمایشگاهی باشد که در آن مهارت ناامنسازی دیگر کشورها را میآموزند.
فرستادگان ایالات متحده، فرانسه و آلمان به حاکمان جدید اسلامگرا در سوریه هشدار دادهاند که انتصاب جهادیهای خارجی به پستهای ارشد نظامی، نگرانیهای امنیتی جدی ایجاد کرده و به تصویر این حاکمان در تلاش برای ایجاد روابط با کشورهای خارجی آسیب میرساند.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۱ دی/ ۱۰ ژانویه به نقل از دو منبع آگاه نوشت که این هشدارها بخشی از تلاشهای گسترده غرب برای متقاعد کردن حاکمان جدید سوریه به تجدید نظر در این تصمیم است.
این هشدارها در جلسهای بین دانیل روبینشتاین، فرستاده آمریکایی و احمد الشرع، حاکم غیررسمی سوریه در کاخ ریاستجمهوری این کشور در روز چهارشنبه اعلام شد.
وزیران خارجه فرانسه و آلمان نیز در ملاقات خود با الشرع در ۳ ژانویه به موضوع حضور جهادیهای خارجی در ارتش اشاره کرده بودند.
هیات تحریر الشام که بشار اسد را در روز ۸ دسامبر ۲۰۲۴ برکنار کرد، مجموعهای متشکل از چهرهها و گروههایی است که برخی از آنها از شبهنظامیان بینالمللی هستند. این گروه که اکنون اداره سوریه را در اختیار دارد، در هفتههای گذشته تقریباً ۵۰ انتصاب انجام داده که شامل دستکم شش جهادی خارجی است، از جمله اویغورهای چینی و آسیای مرکزی، یک شهروند ترکیهای، یک مصری و یک اردنی. برخی از این افراد ارتباطات قدیمی و قدرتمندی با القاعده و دیگر گروههای اسلامگرای افراطی دارند.
یک منبع نظامی سوریه گفت هیات تحریرالشام و گروههای متحد آن دارای صدها جهادی خارجی در ردههای مختلف خود هستند که در طول جنگ داخلی ۱۳ ساله سوریه به این کشور آمدهاند، بسیاری از آنها پیرو تفاسیر سختگیرانه اسلام هستند.
جامعه بینالمللی به طور کلی جهادیهای خارجی را به عنوان تهدید امنیتی اصلی در سوریه میبینند و احتمال میدهند سوریه برای این شبهنظامیان در حکم آزمایشگاهی باشد که در آن مهارت ناامنسازی دیگر کشورها را میآموزند.
با این حال مقامهای دولت جدید سوریه اعلام کردهاند که جهادیهای خارجی برای سرنگونی اسد فداکاری کردهاند و جایگاهی در سوریه خواهند داشت، و اضافه کردهاند که ممکن است به آنها شهروندی اعطا شود.
در طول جنگ داخلی سوریه، برخی جهادیهای خارجی گروههای مسلح خود را تشکیل دادند، در حالی که برخی دیگر به تشکیلات موجود مانند داعش پیوستند. گروههای دیگر جهادیهای خارجی به هیات تحریرالشام پیوستند که در آن زمان روابطی با القاعده و داعش داشت. تحریرالشام اکنون میگوید آن روابط مربوط به سالها قبل است و دورهاش به پایان رسیده است.
دیپلماتها و تحلیلگران میگویند که حاکمان جدید سوریه با چالشی مواجهاند تا منافع گروههای مختلف، از جمله خارجیها، را با تقاضای قدرتهای غربی و عربی که برای بازسازی کشور نیاز به حمایت آنها دارند، متعادل کنند. این حاکمان باید توانایی اتحاد گروههای متنوع با دیدگاههای متفاوت را داشته باشند تا مسیر جدید سوریه را تعیین کنند، در همان حال که نیازمند حمایت و همکاری قدرتهای بینالمللی برای مبارزه با تروریسم و محدود کردن نفوذ ایران در منطقه هستند.
نظرها
نظری وجود ندارد.