بازداشت رقیب اصلی اردوغان در ترکیه؛ حزب جمهوریخواه خلق این اقدام را «کودتا» خواند
موج سرکوب قضایی علیه مخالفان، شامل صدور کیفرخواستهای متعدد و نصب قیمهای دولتی بر شهرداریهای تحت کنترل اپوزیسیون، همچنان ادامه دارد و به نظر میرسد اردوغان رویای ریاستجمهوری مادامالعمر را به راحتی رها نخواهد کرد.

۱۴ دسامبر ۲۰۲۲: اکرم امام اوغلو بعد از اعلام حکم محکومیتش به دو سال و هفت ماه حبس و منع فعالیت سیاسی در استانبئل مقابل عمارت شهرداری به طرفدارانش سلام میکند. (عکس: خبرگزاری رویترز)
مقامات قضایی ترکیه روز چهارشنبه ۲۹ اسفند/ ۱۹ مارس، «اکرم اماماوغلو» شهردار استانبول و رقیب اصلی رجب طیب اردوغان برای انتخابات ریاستجمهوری آینده را به اتهام فساد مالی و «همکاری با گروه تروریستی» بازداشت کردند. جمهوریخواه خلق (CHP)، حزب اصلی اپوزیسیون، این اقدام را «کودتا علیه رئیسجمهور آینده» خوانده است.
این بازداشت در ادامه موج سرکوبهای ماههای اخیر علیه چهرههای مخالف اردوغان و حزب عدالت و توسعه در سراسر ترکیه صورت گرفته است؛ سرکوبهایی که بسیاری آن را تلاشی سیاسی برای ساکت کردن منتقدان میدانند.
دولت اردوغان اما اتهام کودتا را رد کرده و مدعی است قوه قضاییه مستقل عمل میکند. در همین حال دولت همچنان در تلاش است تا به دههها قیام مسلحانه حزب کارگران کردستان (PKK) پایان دهد؛ گروهی که از سوی ترکیه و متحدان غربیاش به عنوان سازمان تروریستی شناخته میشود.
به گزارش خبرگزاری دولتی آناتولی، دادستانی ترکیه برای حدود ۱۰۰ نفر دیگر نیز حکم بازداشت صادر کرده است. همزمان با این اقدام، مقامات امنیتی چندین خیابان اصلی استانبول را مسدود کرده و بهمنظور جلوگیری از شکلگیری اعتراضات پس از بازداشت، هرگونه تجمع و تظاهرات را در این شهر به مدت چهار روز ممنوع اعلام کردهاند.
همچنین طبق گزارش نتبلاکس، نهاد ناظر بر اینترنت جهانی ، ترکیه دسترسی به چندین شبکه اجتماعی از جمله ایکس (توییتر سابق)، یوتیوب، اینستاگرام و تیکتاک را محدود کرده است.
اماماوغلو ۵۴ ساله، که طبق برخی نظرسنجیها از اردوغان پیشی گرفته، با دو پرونده قضایی مواجه است و به او اتهاماتی همچون رهبری یک شبکه سازمانیافته فساد، رشوهخواری و دستکاری در مناقصات شهرداری وارد شده است.
حزب جمهوریخواه خلق اعلام کرده بود طی روزهای آینده اماماوغلو را به عنوان نامزد رسمی ریاستجمهوری در برابر اردوغان معرفی خواهد کرد. به صورت معمول، انتخابات بعدی ریاستجمهوری باید سال ۲۰۲۸ برگزار شود، اما اردوغان پس از دو دهه حکمرانی، با رسیدن به سقف دو دوره ریاستجمهوری مواجه است و برای نامزدی مجدد باید یا انتخابات زودهنگام برگزار کند یا قانون اساسی را تغییر دهد.
در ویدیویی که اماماوغلو در شبکههای اجتماعی منتشر کرده، تأکید کرده است: «عقب نخواهم نشست و در برابر فشارها سر خم نخواهم کرد.»
اوزگور اوزل، رهبر حزب جمهوریخواه خلق، بازداشت اماماوغلو را «کودتا» خواند و از همه گروههای مخالف خواست علیه این اقدام متحد شوند. او تأکید کرد: «ما روز یکشنبه طبق برنامه اماماوغلو را به عنوان رهبر انتخاب خواهیم کرد.»
دادستانی استانبول اعلام کرده در پرونده نخست، حدود ۱۰۰ نفر از جمله خبرنگاران و بازرگانان در پرونده فساد مربوط به برخی مناقصات شهرداری مظنون هستند. در پرونده دوم نیز اماماوغلو و شش نفر دیگر به اتهام همکاری با پکک تحت تعقیب قرار گرفتهاند.
چند هفته پیش از این، پکک پس از درخواست عبدالله اوجالان، رهبر زندانی این گروه، اعلام آتشبس کرد؛ اقدامی که میتواند تأثیرات منطقهای و سیاسی گستردهای داشته باشد.
اما هجمه به امام اوغلو فقط از ناحیه دستگاه قضایی ترکیه نبود. بازداشت اماماوغلو تنها یک روز پس از آن رخ داد که دانشگاه استانبول مدرک تحصیلی او را باطل کرد؛ تصمیمی که در صورت تأیید، میتواند او را از نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری محروم کند.
موج سرکوب قضایی علیه مخالفان، شامل صدور کیفرخواستهای متعدد و نصب قیمهای دولتی بر شهرداریهای تحت کنترل اپوزیسیون، همچنان ادامه دارد و به نظر میرسد اردوغان رویای ریاستجمهوری مادامالعمر را به راحتی رها نخواهد کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.