ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

نخستین تعرفه‌های جدید ترامپ به اجرا درآمد

ترکیه، مصر، عربستان سعودی، استرالیا، بریتانیا، کلمبیا و آرژانتین از جمله اولین کشورهای متأثر از تعرفه‌های ۱۰ درصدی هستند. تعرفه‌های بالاتر برای برخی کشورهای خاص مانند چین یا اعضای اتحادیه اروپا از چهارشنبه هفته آینده ۲۰ فروردین / ۹ آوریل اعمال خواهد شد.

مأموران گمرک آمریکا از نخستین ساعات بامداد شنبه ۱۶ فروردین / ۵ آوریل شروع به اخذ تعرفه یک‌جانبه ۱۰ درصدی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا بر واردات از کشورهای دیگر کردند.

این تعرفه‌ها شامل مالیات ۱۰ درصدی عمومی بر تمام کالاهای وارداتی به آمریکا، بدون توجه به کشور مبدأ  می‌شود و به معنای طرد کامل نظام تعرفه‌های توافقی پس از جنگ جهانی دوم است. کالاهای استراتژیک مانند داروها، نیمه‌هادی‌ها و محصولات چوبی از این تعرفه معاف هستند.

کلی آن شاو، وکیل تجارت بین‌الملل و مشاور سابق تجاری کاخ سفید در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ این اقدام را «بزرگترین تصمیم تجاری دوران ما» خواند. او در نشست مؤسسه بروکینگز گفت:

این تغییر بسیار عظیم و اساسی در نحوه تجارت ما با تمام کشورهای جهان است.

اعلام تعرفه‌های جدید ترامپ در روز چهارشنبه گذشته بازارهای سهام جهانی را متزلزل کرد و موجب کاهش ۵ تریلیون دلاری ارزش بازار شرکت‌های «اس اند پی ۵۰۰» تا پایان روز جمعه شد که رکوردی بی‌سابقه محسوب می‌شود. در این میان، سرمایه‌گذاران به سمت اوراق قرضه دولتی رفتند.

از جمله نخستین کشورهای متأثر از این تعرفه ۱۰ درصدی می‌توان به ترکیه، استرالیا، بریتانیا، کلمبیا، آرژانتین، مصر و عربستان سعودی اشاره کرد. اعلامیه گمرک آمریکا نشان می‌دهد برای محموله‌های در حال حمل در زمان اجرای تعرفه، مهلت تخفیفی در نظر گرفته نشده است.

تعرفه‌های بالاتر ترامپ (۱۱ تا ۵۰ درصد) از چهارشنبه آینده اجرایی خواهد شد. واردات از اتحادیه اروپا مشمول تعرفه ۲۰ درصدی و کالاهای چینی مشمول تعرفه ۳۴ درصدی خواهند شد که مجموع تعرفه‌های جدید بر چین را به ۵۴ درصد می‌رساند.

ویتنام که پس از جنگ تجاری دوره اول ترامپ از انتقال زنجیره‌های تأمین آمریکا از چین سود برده بود، اکنون مشمول تعرفه ۴۶ درصدی شده است. کانادا و مکزیک به‌دلیل تعرفه ۲۵ درصدی موجود، از این تعرفه‌های جدید معاف هستند.

کالاهای مشمول تعرفه ۲۵ درصدی امنیت ملی (از جمله فولاد، آلومینیوم، خودرو و قطعات) نیز از این تعرفه‌های جدید مستثنی هستند. دولت ترامپ همچنین فهرستی از بیش از یک‌هزار کالای معاف شامل نفت خام، محصولات پتروشیمی و اورانیوم را منتشر کرده است.

برخی از صاحب‌نظران اقتصادی معتقدند که پیامدهای کلیدی این تصمیم آمریکا تغییر پارادایم در روابط تجاری جهانی، کاهش رشد اقتصاد جهانی، احتمال تشدید تورم جهانی و افزایش قابل توجه قیمت کالاهای مصرفی در آمریکا و کشورهای دیگر خواهد بود.

هشدار سناتور جمهوری‌خواه درباره پیامدهای تعرفه‌های ترامپ

تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه هشدار داد که بسته تعرفه‌ای اعلام‌شده توسط دونالد ترامپ ممکن است پیامدهای جدی برای حزب جمهوری‌خواه داشته باشد. او در پادکست «وردیکت» خود گفت:

اگر وارد رکود اقتصادی شویم ـ به‌ویژه یک رکود شدید ـ سال ۲۰۲۶ به احتمال زیاد به یک قتلگاه سیاسی تبدیل خواهد شد.

کروز که از سناتورهای ایالت تگزاس است، معمولاً از منتقدان ترامپ در حزب جمهوری‌خواه محسوب نمی‌شود. 

به‌گفته او، در صورت وقوع رکود اقتصادی، احتمال از دست دادن اکثریت در مجلس نمایندگان ـ و حتی احتمالاً در سنا ـ وجود دارد.

در حال حاضر، جمهوری‌خواهان در هر دو مجلس اکثریت شکننده‌ای دارند. انتخابات بعدی کنگره آمریکا در نوامبر ۲۰۲۶ برگزار خواهد شد و تمام کرسی‌های مجلس نمایندگان و حدود یک‌سوم کرسی‌های سنا در آن به رأی گذاشته می‌شود. 

کروز اظهار داشت که این هفته ممکن است به دلیل بسته تعرفه‌ای ترامپ به‌عنوان «تأثیرگذارترین هفته در تمام چهار سال» دوره دوم ریاست‌ جمهوری او در تاریخ ثبت شود. او گفت این تصمیم «پتانسیل ایجاد تحولات مثبت» را دارد، اما در عین حال «ریسک‌های بزرگی» نیز به‌همراه دارد.  

یکی از سناریوهای مثبت احتمالی این است که سایر کشورها در واکنش به اعلام ترامپ به میز مذاکره بازگردند و توافق‌هایی برای کاهش تعرفه‌های خود بر کالاهای آمریکایی انجام دهند. کروز گفت: «این امکان کاملاً وجود دارد.» این سناتور جمهوری‌خواه افزود در چنین حالتی او «از شوق فریاد خواهد زد».

سقوط شدید بورس‌های آمریکا و واکنش چین

واکنش چین با اعلام تعرفه‌های متقابل بر کالاهای آمریکایی، روند نزولی بازارهای نیویورک در روز جمعه را تشدید کرد. شاخص صنعتی داو جونز با ۵.۵ درصد کاهش به ۳۸,۳۱۴.۸۶ واحد ـ پایین‌ترین سطح از اواسط سال گذشته ـ رسید. این شاخص جهانی که روز قبل ۴ درصد افت کرده بود، با کاهش هفتگی بیش از ۸ درصدی، بدترین هفته بورسی خود در سال‌های اخیر را پشت سر گذاشت. 

شاخص «نزدک ۱۰۰» که متشکل از سهام بزرگ فن‌آوری است نیز ۶.۰۷ درصد افت کرد و به ۱۷,۳۹۷.۷۰ واحد ـ پایین‌ترین سطح از مه ۲۰۲۴ ـ رسید.

گوو جیاکون، سخنگوی وزارت خارجه چین، در مورد تعرفه‌های دولت ترامپ در فیس‌بوک نوشت: «بازار پاسخ خود را داده است.» او افزود:

زمان آن رسیده است که آمریکا به اقدام‌های نادرست خود پایان دهد و اختلاف‌ها با شرکای تجاری را از طریق مذاکره‌ای برابر و منصفانه حل‌وفصل کند.

در همین حال خبرگزاری شین‌هوا چین روز شنبه گزارش داد که اتاق‌های بازرگانی این کشور به‌شدت با تعرفه‌های یک‌جانبه آمریکا مخالفت کرده‌اند.

این اتاق‌های بازرگانی که شامل بخش‌های مختلف از جمله منسوجات، مواد غذایی، ماشین‌آلات و الکترونیک، کالاهای سبک، دارو و محصولات بهداشتی و همچنین فلزات، مواد معدنی و مواد شیمیایی می‌شوند، در اتخاذ اقدامات متقابل از دولت چین حمایت کامل کردند.

آن‌ها این اقدام را «نقض فاحش قوانین تجارت جهانی» خوانده و گفته‌اند که «در جنگ تجاری هیچ برنده‌ای وجود ندارد».

چین در واکنش به تعرفه‌های جدید آمریکا اعلام کرده است که از ۲۱ فروردین / ۱۰ آوریل تعرفه ۳۴ درصدی بر تمام محصولات وارداتی از آمریکا اعمال خواهد کرد. این کشور همچنین علیه آمریکا به سازمان تجارت جهانی شکایت برده است.

وزارت بازرگانی چین نیز اقدام آمریکا را تهدیدی علیه ثبات اقتصادی و تجاری جهانی دانست و خواستار توقف فوری تعرفه‌های یک‌جانبه آمریکا شد. این وزارتخانه تأکید کرد که چین از تمام ابزارهای قانونی برای دفاع از منافع خود استفاده خواهد کرد دونالد ترامپ این بسته گسترده تعرفه‌ای را در مراسمی از پیش برنامه‌ریزی‌شده در کاخ سفید اعلام کرده بود. علاوه بر این، او از یک مکانیسم پیچیده خبر داد که برای کشورهایی که به‌گفته دولت آمریکا بیشترین کسری تجاری را با این کشور دارند، تعرفه‌های بالاتری در نظر گرفته است. 

بیشتر بخوانید:

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.