پیامدهای تعرفههای جدید: شاخص دَکس تمام سود سالانه خود را از دست داد
سرمایهگذاران از یک جنگ تجاری جهانی هراس دارند. بازارهای سهام جهانی شاهد «دوشنبه وحشت» بودند. نگرانیها از تورم و ترس از رکود اقتصادی روزبهروز گستردهتر میشود و این منجر به سقوط بیشتر در بازارهای سهام شده است.

بازار سهام (بورس) ـ عکس از شاتراستاک
شوک ناشی از تعرفههای جدید دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در بازارهای بورس عمیقاً احساس میشود. شاخص دَکس (DAX) پس از سقوط ۵ درصدی در جمعه گذشته، در آغاز معاملات روز دوشنبه ۱۸ فروردین / ۷ آوریل بیش از ۱۰ درصد سقوط کرد و به این ترتیب سود سالانه خود را از دست داد.
دَکس مخفف Deutscher Aktienindex یک شاخص بازار سهام بلو چیپ شامل ۳۰ شرکت اصلی بورس فرانکفورت آلمان، از جمله زیمنس، فولکسواگن، ب.ام.و ، لوفتهانزا و و دایملر است.
اعتماد سرمایهگذاران از بین رفته است
دونالد ترامپ با بسته تعرفهای خود اعتماد سرمایهگذاران را بهشدت از دست داده است و پیامدهای آن در بازارهای جهانی فاجعهبار بوده است: فروش گسترده سهام در آغاز هفته جدید ادامه یافته است. سرمایهگذاران از یک جنگ تجاری جهانی هراس دارند. نگرانیها از تورم و ترس از رکود اقتصادی روزبهروز گستردهتر میشود و منجر به سقوط بیشتر در بازارهای سهام جهانی شده است.
سقوط شاخص به زیر ۲۰ هزار واحد
در بورس فرانکفورت نیز روند نزولی شدیدی مشاهده شد. در دقایق اولیه معاملات، شاخص دَکس تا ۱۰,۴ درصد سقوط کرد و به ۱۸,۴۸۹ واحد رسید و به این ترتیب کاهش ۵ درصدی روز جمعه را تکمیل کرد. این نخستین بار از آغاز ژانویه است که این شاخص آلمانی به زیر مرز ۲۰ هزار واحد سقوط میکند. حتی اگر دَکس بتواند در ادامهT کاهش اولیه خود را به حدود ۷ درصد برساند، تمام سود سالانه آن از بین رفته است.
دَکس در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۴ در سطح ۱۹,۹۰۹ واحد بسته بود. با سقوط روز دوشنبه، این شاخص از ابتدای سال بیش از ۷ درصد نزول کرده است. برای مقایسه، در اواسط مارس، دَکس به رکورد ۲۳,۴۷۶ واحد رسیده بود و سود سالانه آن در آن زمان نزدیک به ۱۸ درصد بود.
«دوشنبه وحشت» در بورس؟
دَکس معمولاً از یک الگوی متداول، بهویژه در شرایط بحرانی پیروی میکند. کاهش شدید قیمتها در «جمعه سیاه» اغلب در «دوشنبه وحشت» ادامه مییابد و سپس در سهشنبه موسوم به «سهشنبه بازگشت» روند صعودی آغاز میشود. با این حال در شرایط کنونی، این پرسش مطرح است که آیا هرگونه بازگشتی پایدار خواهد بود یا خیر؟
با سقوط به زیر خط ۲۰۰ روز، چشماندازهای بلندمدت در بازار سهام آلمان نیز تیرهتر شده است. بهگفته کارشناسان بورس، هنوز زمان مناسبی برای خرید سهام با قیمتهای پایین نیست.
سقوط در بورسهای آسیا
در آغاز هفته جدید، واکنش وحشتزده سرمایهگذاران به افزایش تعرفههای آمریکا در بورسهای آسیا نیز مشهود بود. در ژاپن، شاخص «نیکی ۲۲۵» در بورس توکیو ۶,۷ درصد سقوط کرد و به ۳۱,۵۱۱ واحد رسید. بورس شانگهای ۷,۳ درصد کاهش یافت و هنگکنگ نیز شاهد سقوط ۱۲,۵ درصدی شاخص «هنگسنگ» بود.
در والاستریت نیز احتمالاً سقوط روز جمعه امروز ادامه خواهد یافت. قراردادهای آتی شاخص داوجونز در حال حاضر ۴,۰ درصد کاهش یافتهاند و قراردادهای آتی شاخص «نزدک ۱۰۰» که متمرکز بر فنآوری است، حتی ۵,۸ درصد سقوط کردهاند.
بدترین هفته بورس در سالهای اخیر
بسته تعرفهای دونالد ترامپ، همچنان شوکهای شدیدی به بازارها وارد میکند. در روز جمعه، شاخص داوجونز به پایینترین سطح از اواسط سال گذشته سقوط کرد. با کاهش بیش از ۸ درصدی در هفته جاری، این بدترین عملکرد هفتگی داوجونز در سالهای اخیر بوده است.
شاخص دَکس نیز با کاهش بیش از ۸ درصدی در هفته مواجه شد که بزرگترین ضرر هفتگی آن از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین در بهار ۲۰۲۲ محسوب میشود.
ترامپ مسئولیت بحران بورس را نمیپذیرد
این بحران بورسی، داراییهای سرمایهگذاران خرد را نیز یکشبه به میلیاردها دلار کاهش داد. اظهارات ترامپ درباره سقوط بازارها برای آنها سنگین است. او در اینباره گفت:
فکر میکنم اوضاع خیلی خوب است. بازارها رونق خواهند گرفت، سهامها رشد خواهند کرد و کشور پیشرفت خواهد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفت:
من قصد نداشتم بازارها سقوط کنند، اما گاهی باید داروی تلخی خورد تا مشکل حل شود.
پافشاری بر مواضع سختگیرانه
ترامپ یکشنبه شب با تأکید مجدد بر سیاستهای سختگیرانه خود، بر وحشت بازارها افزود. او اعلام کرد تعرفهها تنها در صورتی لغو میشوند که «مشکل کسری تجاری آمریکا با بسیاری از کشورها حل شود».
در همین حال، وزیران تجارت اتحادیه اروپا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین / ۷ آوریل در لوکزامبورگ گرد هم آمدهاند تا درباره راه حلهای ممکن برای متقاعد کردن دونالد ترامپ به عقبنشینی از تعرفهها بحث کنند. چین نیز روز جمعه واکنش نشان داد و تعرفه ۳۴ درصدی بر کالاهای آمریکایی و محدودیت صادرات فلزات نادر را اعلام کرد.
فرار سرمایهگذاران به سمت اوراق قرضه
اما پولها به کدام سو میروند؟ سرمایهگذاران بهویژه به سمت اوراق قرضه کمریسک روی آوردهاند. افزایش شدید نااطمینانی، قیمت اوراق دولتی امن مانند اوراق قرضه آلمان و آمریکا را تقویت کرده و بازدهی آنها را کاهش داده است.
سقوط قیمت نفت، افزایش تقاضا برای طلا
ترس از رکود جهانی همچنان فشار بر قیمت نفت را افزایش داده است. سرمایهگذاران نگران کاهش شدید تقاضا برای «طلای سیاه» در صورت تضعیف رشد اقتصاد جهانی هستند. قیمت نفت برنت دریای شمال امروز (دوشنبه) ۴,۴ درصد کاهش یافته و به ۶۲,۷۱ دلار در هر بشکه (۱۵۹ لیتر) رسیده است.
در مقابل، طلا بهعنوان یک دارایی امن، با افزایش ۰,۸ درصدی به ۳۰۲۵ دلار در هر اونس رسید و کماکان مورد توجه سرمایهگذاران است.
نظرها
نظری وجود ندارد.