«نه» ترامپ به پیشنهاد اتحادیه اروپا ـ تهدیدهای جدید علیه چین
دونالد ترامپ بر سیاست تعرفهای خود ایستاده است. نه توافق پیشنهادی اتحادیه اروپا او را به تجدیدنظر واداشت و نه تعرفههای تلافیجویانه چین. ترامپ در واکنش به چین، با تهدیدهای شدیدی موضع گرفت.

تخلیه و بارگیری کانتینرهای تجاری در بندر چینگدائو واقع در استان شاندونگ چین ـ ۲۰ مارس ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
تعرفههای بالا و جهانی دولت ایالات متحده آمریکا موجی از انتقادهای بینالمللی را برانگیخته و بازارهای سهام را به سقوط کشانده است. اما بهغم پیشنهادهای مذاکره یا اقدامات تلافیجویانه، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا بر سیاست سختگیرانه تعرفهای خود پافشاری میکند.
رد پیشنهاد اتحادیه اروپا
ترامپ توافق پیشنهادی اتحادیه اروپا برای جلوگیری از اعمال تعرفههای ۲۰ درصدی اضافی بر صادرات به آمریکا را رد کرد. این پیشنهاد شامل حذف تمام تعرفههای متقابل بر کالاهای صنعتی بود. اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، بار دیگر تأکید کرد که اروپا آماده مذاکره با آمریکاست، اما در غیر این صورت، اقدامات تلافیجویانه بیشتری در برابر تعرفههای آمریکا انجام خواهد داد.
ترامپ: اروپا باید انرژی بیشتری از آمریکا بخرد
در پاسخ به این پرسش که آیا پیشنهاد اتحادیه اروپا کافی است، ترامپ بهصراحت گفت: «نه، کافی نیست.» او در عوض خواستار افزایش چشمگیر واردات انرژی اروپا از آمریکا شد تا کسری تجاری موجود از دیدگاه او جبران شود. ترامپ اطمینان داد که اگر اروپا بهاندازه کافی انرژی از آمریکا بخرد، این کسری «بهسرعت از بین خواهد رفت».
رئیسجمهوری آمریکا بار دیگر موضع خود را با اشاره به روابط تجاری «ناعادلانه» بین آمریکا و اتحادیه اروپا توجیه کرد و گفت:
اتحادیه اروپا با ما بسیار بد رفتار کرده است. آنها خودروهای ما را نمیخرند، محصولات کشاورزی ما را نمیخرند. عملاً هیچچیز از ما نمیخرند.
پیشنهاد اروپا جدید نیست
به گزارش خبرگزاری آلمان، پیشنهاد اتحادیه اروپا چندان جدید نیست. توافق احتمالی برای حذف تعرفهها بر کالاهای صنعتی پیش از این نیز به آمریکا ارائه شده بود، اما ترامپ بهجای پذیرش آن، تعرفههای جدیدی بر ۱۸۵ شریک تجاری اعمال کرد. فون در لاین اشاره کرد که پیشنهاد تجارت آزاد خودروها نیز بارها مطرح شده، اما پاسخی دریافت نشده است.
یورگ کوکیه، وزیر اقتصاد آلمان هشدار داد که افزایش شدید تعرفهها بر اتحادیه اروپا، ضربههای سختی به اقتصاد آلمان وارد خواهد کرد.
بر اساس محاسبات مؤسسه تحقیقات اقتصادی لایبنیتس در دانشگاه مونیخ (ifo)، صادرات آلمان به آمریکا ممکن است حدود ۱۵ درصد کاهش یابد، چشمانداز رشد اقتصادی آلمان تضعیف شود و خطر رکود افزایش یابد.
تهدید چین: تعرفههای بیشتر در راه است
در حالی که اتحادیه اروپا برای یافتن سازشی با آمریکا تلاش میکند، چین با لحنی تند و تهدیدآمیز به سیاست تعرفهای ترامپ واکنش نشان داده است. آمریکا از چهارشنبه تعرفههای اضافی ۳۴ درصدی را بر واردات از چین اعمال میکند که افزون بر تعرفههای ۲۰ درصدی فعلی خواهد بود. دولت چین نیز اعلام کرد که بههمان میزان تعرفههای خود بر کالاهای آمریکایی را افزایش خواهد داد.
ترامپ از چین خواست تا «فوراً تعرفههای تلافیجویانه را لغو کند» و در عین حال تهدید کرد که در صورت عدم عقبنشینی چین، تعرفههای ۵۰ درصدی دیگری بر کالاهای چینی اعمال خواهد کرد. اگر این تهدید عملی شود، مجموع تعرفههای آمریکا بر واردات از چین به ۱۰۴ درصد خواهد رسید.
چین: «تا آخر مقاومت خواهیم کرد»
با این حال، نشانهای از عقبنشینی چین دیده نمیشود. وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که در برابر هرگونه افزایش تعرفههای آمریکا، اقدامات متقابل قاطعانهای انجام خواهد داد. سخنگوی این وزارتخانه تأکید کرد که «اگر آمریکا اصرار دارد راه خود را برود، چین تا آخرین لحظه مقاومت خواهد کرد».
او از آمریکا خواست تا «تمام اقدامات یکجانبه تعرفهای علیه چین را متوقف کند، مانعتراشی علیه اقتصاد و تجارت چین را پایان دهد و اختلافات را از طریق گفتوگوی برابر و مبتنی بر احترام متقابل حل کند».
سقوط بورسها در پی افزایش تعرفهها
در همین حال، بانک مرکزی چین اعلام کرد که «با قاطعیت از ثبات بازار سرمایه دفاع خواهد کرد». یک صندوق دولتی چین نیز از خرید «صندوقهای قابل معامله» (Exchange-traded fund ـ ETF) برای تثبیت قیمتها خبر داد. این صندوقها مانند سهام در بورس معامله میشوند و قیمت آنها در طول روز معاملاتی تغییر میکند. سرمایهگذاران میتوانند واحدهای این صندوقها را همانند سهام خرید و فروش کنند.
روز دوشنبه بازارهای جهانی در واکنش به سیاست تعرفهای ترامپ با سقوط شدیدی مواجه شدند. بورس هنگکنگ ۱۳ درصد سقوط کرد که بزرگترین ریزش از زمان بحران مالی آسیا در سال ۱۹۹۷ بود.
شاخص دَکس آلمان نیز سومین روز متوالی ریزش را تجربه کرد و در برخی لحظات تا ۱۰.۴ درصد کاهش یافت. از زمان همهگیری کرونا، بورس آلمان چنین ریزش شدیدی را تجربه نکرده بود. در ژاپن، شاخص «نیکی ۲۲۵» حدود هفت درصد افت کرد و بورسهای آمریکا نیز با وجود برخی بهبودها، عمدتاً در منطقه منفی باقی ماندند.
ترامپ چهارشنبه گذشته موج جدیدی از تعرفهها را علیه تقریباً تمام کشورهای جهان اعلام کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.