ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

پای برنامه موشکی هم به مذاکرات هسته‌ای باز شد

این برای نخستین‌بار است که یک مقام رسمی آمریکایی به صراحت از مرتبط بودن بحث موشکی به مذاکرات هسته‌ای جاری سخن می‌گوید؛ مسئله‌ای که همواره از سوی ایران رد شده است.

در پی دور نخست مذاکرات میان ایران و آمریکا که روز شنبه ۲۳ فروردین/ ۱۲ آوریل در عمان برگزار و در ابتدا از سوی طرفین «مثبت» توصیف شد، استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده ارشد آمریکا و نماینده ویژه کاخ سفید، ابعاد تازه‌ای از موضوعات مورد گفت‌وگو با تهران را روشن کرد. او اعلام کرد که مذاکرات کنونی، علاوه بر موضوع غنی‌سازی اورانیوم، شامل بحث درباره برنامه‌های تسلیحاتی ایران نیز خواهد بود.

ویتکاف در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز در شامگاه دوشنبه ۲۵ فروردین/ ۱۴ آوریل تأکید کرد که هرگونه توافق دیپلماتیک با ایران مشروط به تنظیم چارچوبی برای راستی‌آزمایی دقیق برنامه غنی‌سازی اورانیوم و جنبه تسلیحاتی برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود. او تصریح کرد:

محور اصلی گفت‌وگوها بررسی میزان و نوع غنی‌سازی است، اما در نهایت موضوع تسلیحات هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت، از جمله نوع موشک‌هایی که ایران انبار کرده است.

این برای نخستین‌بار است که یک مقام رسمی آمریکایی به صراحت از مرتبط بودن بحث موشکی به مذاکرات هسته‌ای جاری سخن می‌گوید؛ مسئله‌ای که همواره از سوی ایران رد شده است.

ویتکاف در مورد انتظار آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران و محدودیت‌های احتمالی هم گفت که غنی‌سازی بیش از ۳,۶۷ درصد برای ایران توجیهی ندارد و اینکه جمهوری اسلامی در مواردی ۶۰ درصد غنی‌سازی انجام داده و ترامپ این مسئله را تحمل نخواهد کرد‌، چرا که غنی‌سازی در این مقیاس توجیه غیرنظامی ندارد.

ترامپ: فکر می‌کنم دارند وقت‌کشی می‌کنند

از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا هم روز دوشنبه در اظهاراتی هشدارآمیز اعلام کرد که ایران باید هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را متوقف کند؛ در غیر این صورت، ممکن است با حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای‌اش مواجه شود. او همچنین ایران را به تعلل و وقت‌کشی در مسیر مذاکرات متهم کرد.

ترامپ در دیدار با رئیس‌جمهور السالوادور در کاخ سفید، نارضایتی خود را از روند کند مذاکرات با ایران ابراز کرد. او گفت: «فکر می‌کنم آن‌ها دارند ما را معطل می‌کنند.»

ترامپ در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا گزینه نظامی برای مقابله با برنامه هسته‌ای ایران همچنان مطرح است یا نه، به صراحت گفت: «قطعاً روی میز است». او تأکید کرد که ایران باید فکر دستیابی به سلاح هسته‌ای را کنار بگذارد و افزود:

ایران باید این تصور را که می‌تواند به سلاح هسته‌ای برسد، کنار بگذارد. آن‌ها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند.

ترامپ هشدار داد که ایران به نقطه ساخت سلاح هسته‌ای بسیار نزدیک شده است و اگر اقدامات فوری انجام ندهد، باید منتظر «پاسخی شدید» باشد.

ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود در سال ۱۳۹۷، از توافق برجام خارج شد و تحریم‌های شدیدی علیه تهران اعمال کرد. او بارها این توافق را بدترین توافق ممکن توصیف کرده بود و مدعی شد که ایران تنها از آن برای وقت‌کشی استفاده کرده است.

افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران؛ نزدیک‌تر به آستانه تسلیحاتی

در همین حال، بر اساس آخرین گزارش فصلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در فوریه گذشته منتشر شد، ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی ایران به ۲۷۴٬۸ کیلوگرم رسیده است؛ میزانی که به مراتب فراتر از سطح مجاز ۳,۶۷ درصدی تعیین‌شده در برجام است.

آژانس همچنین تأکید کرده که ایران تنها کشوری است که بدون در اختیار داشتن تسلیحات هسته‌ای، به چنین سطح بالایی از غنی‌سازی دست یافته و همچنان به انباشت مواد شکافت‌پذیر ادامه می‌دهد.

با وجود این، مقامات ایرانی همواره تأکید کرده‌اند که برنامه هسته‌ای کشور اهداف نظامی ندارد و جمهوری اسلامی به‌دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست.

ابهام درباره محل برگزاری دور دوم مذاکرات

در رویدادی دیگر، با وجود آنکه برخی منابع غربی از جمله آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، اعلام کرده‌اند که دور دوم مذاکرات قرار است در رم برگزار شود، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در اظهاراتی متفاوت گفت که دور بعدی مذاکرات در مسقط عمان برگزار خواهد شد و تمرکز آن صرفاً بر موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌هاست.

با این حال، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در گفت‌وگویی با همتای عراقی خود، از رم به‌عنوان محل بعدی مذاکرات نام برده است؛ مسئله‌ای که همچنان ابهام‌ها درباره مکان دقیق مذاکرات را برجسته می‌کند.

روز گذشته نیز یک منبع نزدیک به دولت ایران به رویترز گفت آمریکا تمایل به برگزاری گفت‌وگوها در رم دارد اما ایران ژنو را ترجیح می‌دهد.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

نظری وجود ندارد.