پوتین برای گفتوگوهای مستقیم با اوکراین اعلام آمادگی کرد
در پی عدم پیشرفت در مذاکرات اوکراین، ایالات متحده آمریکا بهطور فزایندهای بیصبر شده و اکنون روسیه واکنش نشان داده است. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که حاضر است مستقیماً با کییف درباره یک توافق احتمالی گفتوگو کند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در کنفرانس رسانهای پایان سال خود در مسکو ـ ۱۴ دسامبر ۲۰۲۳ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
تاکنون حرکت محسوسی در مذاکرات غیرمستقیم بین روسیه و اوکراین دیده نشده است. اکنون پوتین پیشنهاد مذاکره مستقیم با کییف درباره تمدید آتشبس یا گسترش دامنه آن را مطرح کرده است.
رئیسجمهور روسیه در گفتوگو با روزنامهنگاران روس گفت:
روسیه متوجه شده که اوکراین تلاش میکند در موضوع آتشبس ابتکار عمل را بهدست گیرد، خواهان تمدید آن باشد یا بخواهد مناطق بیشتری را از حمله مستثنی کند.
این اظهارات ظاهراً در پاسخ به پیشنهاد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین بود که خواستار توقف حملات به اهداف غیرنظامی به مدت ۳۰ روز شده است. پوتین افزود: «باید درباره این موضوع فکر کنیم.»
هرچند او ابراز تردید کرد، اما گفت حاضر است چنین مسائلی را در گفتوگوهای دوجانبه بررسی کند. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، بعداً تأکید کرد که «دوجانبه» در این مورد به معنای گفتوگوی مستقیم با طرف اوکراینی است.
تاکنون مذاکرات درباره پایان احتمالی حمله روسیه به اوکراین تنها بهصورت غیرمستقیم بین مسکو و کییف انجام شده — که در آن ایالات متحده آمریکا اخیراً بهعنوان میانجی وارد شده است.
استقبال کرملین از موضع آمریکا درباره عضویت اوکراین در ناتو
پسکوف گفت روسیه همچنان به مذاکرات تحت رهبری ایالات متحده امیدوار است. او افزود: «طبیعتاً امیدواریم این تلاشها به نتیجه برسد.»
این اظهارات در پی سخنان دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بود که گفت امیدوار است روسیه و اوکراین تا پایان این هفته به توافقی برای پایان جنگ برسند. با این حال، پسکوف از تعیین چارچوب زمانی خاصی خودداری کرد.
در همین حال، سخنگوی کرملین از اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر مخالفت واشنگتن با عضویت اوکراین در ناتو استقبال کرد. پسکوف گفت:
از سطوح مختلف در واشنگتن شنیدهایم که عضویت اوکراین در ناتو منتفی است. این قطعاً موجب رضایت ماست و با موضع ما همخوانی دارد.
او تأکید کرد اوکراین نمیتواند به این پیمان نظامی بپیوندد، «چون این امر تهدیدی برای منافع ملی فدراسیون روسیه خواهد بود».
دور جدید مذاکرات در روز چهارشنبه
مذاکرات غیرمستقیم این هفته ادامه خواهد یافت. به گزارش منابع اوکراینی، نمایندگان ایالات متحده، اوکراین، بریتانیا و فرانسه روز چهارشنبه در لندن گرد هم میآیند تا درباره راههای پایان دادن به حمله نظامی روسیه گفتوگو کنند. زلنسکی در پستی در شبکه ایکس نوشت:
ما آمادهایم تا همچون گذشته سازندهترین اقدامات را برای دستیابی به آتشبس بدون پیششرط و سپس صلحی واقعی و پایدار انجام دهیم.
او همچنین گفت با کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در اینباره تلفنی صحبت کرده است.
فرانسه و بریتانیا از طرح «ائتلاف داوطلبان» پشتیبانی میکنند که قصد دارد به اوکراین تضمینهای امنیتی دهد و از این کشور در مذاکرات برای دستیابی به صلح عادلانه حمایت کند.
ترامپ: در روزهای آینده موضع خود را اعلام میکنم
ایالات متحده از زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ موضع خود در قبال جنگ اوکراین را بهطور اساسی تغییر داده است. ترامپ بهتازگی تأکید کرده که آمریکا حاضر نیست از کییف در بلندمدت حمایت کند. او در مراسم عید پاک در باغ کاخ سفید در پاسخ به سخنان خبرنگاری که پرسیده بود آیا آمریکا پیشنهادی مبنی بر اینکه اوکراین باید کریمه را بهعنوان بخشی از روسیه بهرسمیت بشناسد دارد، گفت که در سه روز آینده درباره جنگ اوکراین و تلاشهای میانجیگری خود موضعگیری خواهد کرد.
روسیه در سال ۲۰۱۴ این شبهجزیره اوکراینی را اشغال و پس از آن در مغایرت با حقوق بینالملل ضمیمه خاک خود کرد.
ترامپ افزود که مذاکرات «بهخوبی پیش میرود»، اما جزئیات بیشتری ارائه نداد.
امیدواری ترامپ به توافق روسیه و اوکراین
ترامپ دو روز پیش در پستی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» با حروف درشت نوشته بود: «امیدوارم روسیه و اوکراین تا پایان این هفته به توافق برسند.» او افزوده بود:
در این صورت هر دو طرف میتوانند با ایالات متحده — که در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد — تجارت بزرگی انجام دهند و ثروت زیادی کسب کنند.
روز جمعه نیز ترامپ هشدار داده بود که «اگر بهزودی مسیر روشنی برای صلح دیده نشود، آمریکا تلاشهای میانجیگری خود را متوقف خواهد کرد».
او گفت در صورت پیچیدهشدن مذاکرات با اوکراین یا روسیه، «در زمانی بسیار کوتاه» تصمیمگیری خواهد کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.