سخنرانی لغوشده عراقچی در بنیاد کارنگی حاوی پیشنهاد همکاری هستهای با آمریکا بود
قرار بود عباس عراقچی در کنفرانس بینالمللی سیاست هستهای کارنگی سخنرانی مجازی کند اما بنیاد کارنگی اعلام کرد که چون ایران خواهان اعمال محدودیت در پرسشوپاسخها بود، این سخنرانی لغو شد. با انتشار متن سخنرانی او معلوم شد که ایران پیشنهاد همکاری هستهای به آمریکا داده است.

عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از مذاکرات آنها در مسکو ـ ۱۸ آوریل ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی سخنرانی مجازی عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس بینالمللی سیاست هستهای خود را بهدلیل آنچه درخواست ایران برای اعمال محدودیتهایی در طرح پرسشها از عراقچی عنوان شد، لغو کرد.
نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل ضمن تأیید لغو سخنرانی عراقچی در بیانیهای نوشت: «این لغو متعاقب تصمیم برگزارکنندگان کنفرانس برای تغییر قالب این سخنرانی به مناظره صورت پذیرفته است.»
وزیر امور خارجه ایران نیز روز سهشنبه ۲ اردیبهشت / ۲۲ آوریل در شبکه اجتماعی ایکس درباره این کنفرانس گفت:
تبدیل سخنرانی به یک پرسشوپاسخ آزاد، یا آن را مبدل به یک مذاکره عمومی میکند که من حاضر به پذیرش آن نیستم، یا آن را برای مخاطبانی که احتمالاً بهدنبال جزئیات مذاکرات و اینکه مذاکرات به کجا میرسد هستند، ناراحتکننده میسازد.
او تأکید کرد که «ایران اصلاً قصد ندارد در ملاءعام مذاکره کند».
در پی انتشار این خبرها، رسانههای ایران متن سخنرانی عراقچی در این کنفرانس را منتشر کردند که در آن معلوم شد که وزیر خارجه جمهوری اسلامی خواهان همکاری هستهای با آمریکا شده است. عراقچی گفت:
ایران هماکنون یک راکتور در نیروگاه هستهای بوشهر دارد. برنامه بلندمدت ما ساخت دستکم ۱۹ راکتور دیگر است؛ این بدین معناست که دهها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس قرار دارد. بازار ایران بهتنهایی آنقدر بزرگ است که میتواند صنعت هستهای در حال رکود ایالات متحده را احیا کند.
عراقچی با بیان اینکه «ایران هرگز مانعی در مسیر همکاریهای اقتصادی و علمی با ایالات متحده نبوده است»، افزود:
همانطور که اخیراً در صفحات روزنامه واشنگتنپست اشاره کردم، شرکتهای آمریکایی میتوانند از فرصت تریلیوندلاریای که اقتصاد ما فراهم میکند، بهرهبرداری کنند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ۱۹ فروردین / ۸ آوریل در یادداشتی در واشنگتنپست نوشت: «ایران بهطور کامل برای حضور فعال شرکتها و کسبوکارهای بینالمللی باز است.»
پیش از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا نیز چند تن از مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی در اینباره سخن گفته بودند.
علی لاریجانی، مشاور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و رئیس سابق مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی با صداوسیمای جمهوری اسلامی بر «بیزینسمن» بودن دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تأکید کرده و از امکان «همکاری اقتصادی» ایران و آمریکا سخن گفته بود.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران نیز ۲۰ فروردین / ۹ آوریل در مراسمی با عنوان «روز ملی فنآوری هستهای» با بیان اینکه «سرمایهگذاران میتوانند بیایند و در کشور سرمایهگذاری کنند»، گفته بود:
من هر هفته بارها و بارها خدمت مقام معظم رهبری هستم ایشان با سرمایهگذار آمریکایی در کشور هیچگونه مخالفتی ندارند، سرمایهگذار بیاید و سرمایهگذاری کند.
عراقچی در متن سخنرانی خود که لغو شد همچنین به مذاکرات جاری ایران و آمریکا اشاره کرد و با بیان اینکه روایتهای نادرستی از این مذاکرات میشود، گفت:
بهنظر میرسد رئیسجمهور ترامپ از اشتباهات فاجعهبار دولتهای پیشین که هزاران میلیارد دلار از مالیاتدهندگان آمریکایی را در منطقه ما به هدر داد - آن هم بدون اینکه هیچ دستاوردی برای ایالات متحده بههمراه داشته باشد - آگاه شده باشد.
او تأکید کرد که «ایران بارها نشان داده که آماده تعامل با ایالات متحده بر مبنای احترام متقابل و جایگاه برابر است».
دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه ۳۰ فروردین/ ۱۹ آوریل در شهر رم برگزار شد. قرار است جلسات کارشناسی دو کشور فردا، چهارشنبه ۳ اردیبهشت / ۲۳ آوریل و دور سوم مذاکره استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و عباس عراقچی روز شنبه برگزار شود. مکان هر دو جلسه فعلاً مسقط، پایتخت عمان اعلام شده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.