بیشتر کشتهشدگان و مجروحان انفجار در بندر رجایی کارگر هستند
۹۹ درصد قربانیان انفجار اسکله بندر رجایی، کارگران بودند. آنها در شرکتهای تخلیه و بارگیری و انبارها مشغول به کار بودند. یکی از فعالان کارگری شرکتهای اسکله در میان مفقودشدگان است.

انفجار اسکله بندر رجایی در استان هرمزگان ـ ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۲۶ آوریل ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
با گذشت دو روز از انفجار مهیب در محوطه کانتینری بندر تجاری رجایی، مهرداد حسنزاده، مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان ظهر دوشنبه ۸ اردیبهشت اعلام کرد که شمار کشتهشدگان به ۴۶ نفر افزایش یافته است و یکهزار و ۷۲ نفر از مجروحان نیز پس از دریافت خدمات درمانی مرخص شدهاند و ۱۳۸ نفر بستری هستند.
بندر رجایی، بزرگترین بندر تجاری ایران، سالانه حدود ۸۰ میلیون تن کالا جابهجا میکند و توقف فعالیت آن خسارتهای اقتصادی سنگینی در پی خواهد داشت. این رویداد همچنین نشاندهنده فقدان ایمنی کار در بنادر ایران و مدیریت مواد خطرناک است.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) روز دوشنبه بهنقل از اسماعیل حاجیزاده، دبیر اجرایی نهاد رسمی خانه کارگر در استان هرمزگان نوشته است که بیشتر کشتهشدگان و مصدومان این رویداد کارگر و شماری هم راننده ماشینهای سنگین بودند که برای بارگیری به اسکله آمده بودند.
بهگفته حاجیزاده، این کارگران در شرکتهای تخلیه و بارگیری و انبارها مشغول به کار بودند و اکثراً در سه شرکت و تعدادی هم در سالنهای بارگیری و استاندارد کار میکردند.
ارسلان حیدری، رئیس کانون بازنشستگان کارگری بندرعباس به ایلنا گفته است که تعداد کارگرانی که در این اسکله کار میکنند حدود ۱۱ هزار نفر است و «۹۹ درصد» قربانیهای حادثه انفجار کارگر بودند. او گفت:
همه آنجا در اسکله کارگر بودند، حالا چه خانم و چه آقا و زمان حادثه مشغول به کار بودند.
او افزود:
ما قبلاً هم بارها هشدار داده بودیم که به ایمنی کارگران اسکله بیشتر توجه شود اما صدایمان را نشنیدند. اینجا کارگر هست که حتی کفش و کلاه ایمنی ندارد؛ فضای کار ناایمن است؛ خب همه اینها دست به دست هم میدهد و یک روز فاجعه بهبار میآورد. آدم متأثر میشود چرا چنین اتفاقاتی رخ میدهد؛ چرا کارگرانی که درگیر درآوردن یک لقمه نان هستند، اینطور قربانی میشوند، مگر چه گناهی کردهاند؟
مهدی فروزش، جانشین رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور، روز دوشنبه اعلام کرد که برای شناسایی برخی از قربانیان این حادثه، انجام آزمایش دیانای (DNA) ضروری است. او از بستگان درجه یک مفقودشدگان خواست برای نمونهگیری و تطبیق دیانای به اداره کل پزشکی قانونی در مرکز استان محل سکونت خود (استان هرمزگان یا سایر استانها) مراجعه کنند.
ایلنا نوشته است که شماری از کارگران مفقود شدهاند و اسماعیل محمدزاده، یکی از فعالان کارگری شرکتهای اسکله که نماینده کارگران هم بود، جزو مفقودشدگان است.
براساس این گزارش، پس از انفجار از این کارگر باسابقه خبری نیست و مادر و خانوادهاش تمام بیمارستانهای شهر را زیر پا گذاشتهاند.
حاجیزاده در اینباره گفت:
ایشان یک فعال کارگری مؤثر بودند و ارتباط خوبی با کارگران صنایع اسکله داشتند، نماینده تعدادی از کارگران هم بودند.
ارسلان حیدری درباره ایمنی کار در اسکله رجایی گفت «اقدامات ایمنی عمومی و تخصصی در آن بهدرستی رعایت نمیشود» و «تکرار چنین حوادثی ناشی از عدم وجود استانداردهای ایمنی است».
حیدری با تأکید بر اینکه کلاه، کفش و دستکش ایمنی به کارگران داده نمیشود، گفت:
این اولین حادثه مرگ و مصدومیت کارگران نیست و آخرین هم نخواهد بود؛ احتمال وقوع چنین حوادثی بازهم هست.
شب گذشته (یکشنبه) حوالی ساعت ۲۳ و ۳۰ دقیقه در جریان آتشسوزی در یک انبار پارچه واقع در محور اتوبان بعثت تهران نیز پنج کارگر مصدوم و به بیمارستان منتقل شدند.
حوادث مرگبار برای کارگران ایران بارها رخ داده است. در خردادماه ۱۴۰۱ ریزش برج متروپل آبادان جان ۴۳ نفر را گرفت که اکثر آنها کارگران ساختمانی و مزدبگیران بودند. این در حالی است که سرنوشت مالکان این ساختمان، مهندسان و معماران آن در هالهای از ابهام باقی ماند. در ۳۱ شهریور سال گذشته نیز انتشار گاز متان در معدنجوی طبس، جان ۵۳ معدنچی را گرفت.
براساس گزارش سازمان پزشکی قانونی ایران، در ششماهه نخست سال ۱۴۰۳، یکهزار و ۷۷ کارگر بر اثر حوادث کار جان خود را از دست دادهاند.
بدین ترتیب در این بازه زمانی حدود ۲۰۰ کارگر در هر ماه و حدود ۵۰ کارگر در هر هفته بر اثر حادثه کار و بیتوجهی کارفرمایان و مسئولان جان باختهاند.
نظرها
نظری وجود ندارد.