چین برای حل مسئله فلسطین پا پیش گذاشته است
پکن در پی تعمیق حضور خود در خاورمیانه است. بعد از میانجیگری بین ایران و عربستان، گام بعد شاید میانجیگری در بحران اسرائیل و فلسطین باشد.
چین در جدیدترین تلاشهایش برای گسترش حضور دیپلماتیک خود در خاورمیانه، پیشنهاد کرده که نقش میانجیگر میان جناحهای فلسطینی رقیب و تسهیل گفتگوهای صلح با اسرائیل را بر عهده بگیرد.
در این راستا، شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در دیدار روز چهارشنبه ۱۴ ژوئن / ۲۴ خرداد در پکن قرارداد همکاریهای استراتژیک امضا کردند. این قرارداد معاهده همکاریهای اقتصادی و فناورانه، توافق دوجانبه بر سر معافیت پاسپورتهای دیپلماتیک از ویزا و پیمان دوستی بین شهر ووهان چین و رامالله در کرانه باختری اشعالی را شامل میشود.
شی جینپینگ در اشاره آغازینش در دیدار با عباس، حمایت خود را از «آرمان برحق مردم فلسطین برای بازپسگیری حقوق ملی مشروعشان» اعلام کرد و گفت که پکن مایل است «در کمک به فلسطین برای دستیابی به آشتی داخلی و ترویج گفتگوهای صلح نقشی فعال بازی کند.» رئیسجمهوری چین همچنین بر حمایت پیشین دولتش از راه حل دو دولت بر اساس مرزهای سال ۱۹۶۷ و تعیین قدس شرقی به عنوان پایتخت دولت فلسطین تأکید کرد. او همچنین اظهار کرد که کمکهای توسعهمحور و بشردوستانه جامعه بینالمللی به فلسطینیان باید افزایش یابد.
این اظهارات شی جینپینگ دو ماه پس از آن صورت میگیرد که وزیر خارجه او، چین گانگ، به وزیران خارجه اسرائیل و فلسطین اعلام کرد که پکن آماده تسهیل گفتگوهای صلح میان دو طرف است. چین سابقه روابط نزدیک با رهبران فلسطینی دارد و دیدار اخیر پنجمین سفر محمود عباس به این کشور بوده است. چین در دو دهه اخیر به یک سرمایهگذار خارجی بزرگ در حوزه زیرساخت و فناوری اسرائیل بدل شده است.
گفتگوهای جدی میان اسرائیل و فلسطین از سال ۲۰۱۴ به بنبست خورده است. چشمانداز توافق بین دو طرف به دنبال گسترش شهرکنشینهای اسرائیلی در کرانه باختری اشغالی و نیز به قدرت رسیدن دولت راستگرای افراطی در اسرائیل نامحتمل به نظر میرسد. با اینهمه، چین امیدوار است که در ادامه تلاشهای سال اخیر خود برای گسترش نفوذ سیاسیاش در خاورمیانه که چند ماه پیش در میزبانی گفتگوهای میان ایران و عربستان سعودی بازتاب یافت، این بار گفتگوهای صلح میان اسرائیل و فلسطین را نیز میانجیگری کند.
نظرها
نظری وجود ندارد.