ایران و آمریکا مذاکرات خود را آغاز کردند
مذاکرات ایران و آمریکا با هدف حلوفصل برنامه هستهای تهران در میان تنشهای فزاینده خاورمیانه آغاز شد. یک مقام ایرانی گفته است علی خامنهای در مذاکرات به عباس عراقچی «اختیار تام» داده است.

مردی در یکی از خیابانهای تهران روزنامه «همشهری» را ورق میزند که تیتر اصلی صفحه اول آن به مذاکرات ایران و آمریکا در عمان مربوط است ـ ۱۲ آوریل ۲۰۲۵ ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
ایران و آمریکا بعد از ظهر شنبه ۲۳ فروردین / ۱۲ آوریل گفتوگوهای مقامات بلندپایه خود را در عمان آغاز کردند.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در خاورمیانه مسئولیت هیئتهای نمایندگی دو طرف در این مذاکرات را برعهده دارند.
رسانههای ایران با تأکید بر «غیرمستقیم» بودن مذاکرات نوشتهاند که این گفتوگوها با میانجیگری بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان برگزار میشود و نمایندگان دو طرف در سالنهای جداگانه مستقر شده و طرفین نقطهنظرات و مواضع خود را از طریق وزیر خارجه عمان به یکدیگر منتقل میکنند.
بهگزارش رویترز، ایران با احتیاط به این مذاکرات نزدیک شده و نسبت به احتمال دستیابی به توافق تردید دارد. همچنین، تهران نسبت به ترامپ که بارها بمباران ایران را در صورت متوقف نکردن برنامه هستهایاش تهدید کرده، بدبین است.
اگرچه دو طرف احتمال پیشرفت در مذاکرات را مطرح کردهاند، اما اختلافات عمیق آنها که بیش از دو دهه ادامه داشته، همچنان پابرجاست. آنها همچنین درباره نحوه برگزاری مذاکرات — مستقیم مطابق خواسته ترامپ و غیرمستقیم طبق نظر ایران — به توافق نرسیدهاند.
هرگونه نشانهای از پیشرفت میتواند به کاهش تنشها در منطقهای کمک کند که از سال ۲۰۲۳ با جنگ در غزه و لبنان، تبادل حملات موشکی بین ایران و اسرائیل، حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ و سقوط دولت سوریه، در آتش خشونت فرو رفته است.
با این حال، شکست در مذاکرات میتواند ترس از شعلهور شدن درگیریهای گستردهتر در منطقهای که بخش عمدهای از نفت جهان را صادر میکند، تشدید کند. تهران به کشورهای همسایهای که میزبان پایگاههای آمریکا هستند هشدار داده که در صورت مشارکت در هرگونه حمله نظامی آمریکا به ایران، با «پیامدهای شدید» روبهرو خواهند شد.
یک مقام ایرانی به رویترز گفت که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که در ساختار پیچیده قدرت این کشور تصمیمگیر نهایی در امور کلان است، در مذاکرات به عباس عراقچی «اختیار تام» داده است.
این مقام ایرانی که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، افزود:
مدت زمان مذاکرات، که تنها درباره موضوع هستهای خواهد بود، به جدیت و حسن نیت طرف آمریکایی بستگی دارد.
ایران هرگونه مذاکره درباره تواناییهای دفاعی خود از جمله برنامه موشکی را رد کرده است.
اختلافات چند دههای
ایران همواره تأکید کرده که برنامه هستهایاش صرفاً اهداف صلحآمیز دارد، اما کشورهای غربی معتقدند که تهران بهدنبال ساخت سلاح اتمی است.
آنها میگویند غنیسازی اورانیوم توسط ایران فراتر از نیازهای یک برنامه غیرنظامی رفته و ذخایری با سطح خلوص نزدیک به مقدار مورد نیاز برای کلاهکهای هستهای تولید کرده است.
دونالد ترامپ که از فوریه گذشته فشار حداکثری علیه تهران را از سر گرفته، در سال ۲۰۱۸ و در دوره اول ریاستجمهوریاش، از توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی خارج شد و تحریمهای فلجکنندهای را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد.
از آن زمان، برنامه هستهای ایران بهطور چشمگیری پیشرفت کرده، از جمله با غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد که تنها یک گام فنی تا سطح مورد نیاز برای ساخت بمب فاصله دارد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت که امیدوار است این مذاکرات به صلح منجر شود. او افزود:
ما به روشنی اعلام کردهایم که ایران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت، و فکر میکنم همین امر باعث شد که این نشست برگزار شود.
تهران روز بعد پاسخ داد و بهرغم آنچه «جنجالآفرینی مقابلهجویانه واشنگتن» خواند، گفت به آمریکا «فرصتی واقعی» میدهد.
اسرائیل، متحد واشنگتن، که برنامه هستهای ایران را تهدیدی برای موجودیت خود میداند، مدتهاست که تهدید کرده در صورت شکست دیپلماسی برای محدود کردن بلندپروازیهای هستهای تهران، به ایران حمله خواهد کرد.
در یک سال گذشته نفوذ تهران در سراسر خاورمیانه بهشدت محدود شده است، بهطوریکه متحدان منطقهای آن — موسوم به «محور مقاومت» — از زمان آغاز درگیری حماس و اسرائیل در غزه و سقوط بشار اسد در سوریه در دسامبر گذشته، یا منحل و یا بهشدت تضعیف شدهاند.
این محور نهتنها شامل حماس، بلکه حزبالله در لبنان، حوثیها در یمن و گروههای مسلح شیعه در عراق و سوریه میشود.
نظرها
نظری وجود ندارد.