عراقچی پیش از دومین دور مذاکرات ایران و آمریکا به مسکو میرود
یک منبع نزدیک به دولت ایران به رویترز گفت آمریکا تمایل به برگزاری گفتوگوها در رم دارد اما ایران ژنو را ترجیح میدهد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهزودی به ایران سفر خواهد کرد.

دیدار عباس عراقچی و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه ایران و روسیه در تهران ـ ۷ اسفند ۱۴۰۳ / ۲۵ فوریه ۲۰۲۵ ـ عکس از محمد حسنزاده ـ خبرگزاری تسنیم
بهگزارش رویترز، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، این هفته به روسیه سفر خواهد کرد. این سفر پیش از دور دوم مذاکرات برنامهریزیشده بین تهران و واشنگتن انجام میشود که با هدف حل مناقشه چند دههای هستهای ایران با غرب آغاز شده است.
عراقچی و استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه، روز شنبه در عمان گفتوگو کردند. در این مذاکرات، بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، میانجی گفتوگوها، بین دو هیئت که در اتاقهای جداگانه در کاخ او در مسقط نشسته بودند، رفتوآمد کرد.
وبسایت اکسیوس نیز در گزارشی اختصاصی مدعی شد که استیو ویتکاف و عباس عراقچی در مذاکرات شنبه گذشته حدود ۴۵ دقیقه به صورت مستقیم گفتوگو کردند و یکی از منابع مطلع نیز این گفتوگو را «مهم، جدی و عالی» توصیف کرد.
هر دو طرف این گفتوگوها را «مثبت» توصیف کردند، اگرچه یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفت که این نشست «فقط برای تعیین شرایط مذاکرات احتمالی آینده بوده است».
گفته میشود ایتالیا میزبانی دور دوم مذاکرات را پذیرفته است، اما یک منبع نزدیک به دولت ایران به رویترز گفت آمریکا تمایل به برگزاری گفتوگوها در رم دارد اما ایران ژنو را ترجیح میدهد.
تهران با احتیاط به این مذاکرات نزدیک شده و نه تنها احتمال دستیابی به توافق را کم میداند، بلکه نسبت به ترامپ، که در صورت عدم توافق ایران را تهدید به بمباران کرده، بدگمان است.
هدف واشنگتن متوقف کردن فعالیتهای حساس غنیسازی اورانیوم تهران است که از سوی آمریکا، اسرائیل و قدرتهای اروپایی مسیری برای دستیابی به سلاح هستهای تلقی میشود. ایران تأکید کرده که برنامه هستهای آن صرفاً برای اهداف غیرنظامی است.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که عراقچی با مقامات روسیه «در مورد آخرین تحولات مربوط به مذاکرات مسقط» گفتوگو خواهد کرد.
مسکو، که یکی از طرفهای توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۵ است، از حق تهران برای داشتن برنامه هستهای حمایت کرده است.
علی خامنهای، رهبر ایران که در مسائل حیاتی کشور تصمیم نهایی را میگیرد، به آمریکا و بهویژه ترامپ اعتماد ندارد.
اما به گفته چهار مقام ایرانی که در ماه مارس با رویترز گفتوگو کردند، خامنهای به دلیل نگرانی از افزایش خشم عمومی نسبت به مشکلات اقتصادی و احتمال وقوع اعتراضات گسترده که میتواند موجودیت نظام را تهدید کند، مجبور به تعامل با واشنگتن برای دستیابی به یک توافق هستهای شده است.
نگرانیهای تهران با بازگشت سریع ترامپ به کاخ سفید در ژانویه و احیای سیاست «حداکثر فشار» تشدید شده است.
ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری خود در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای ایران با شش قدرت جهانی خارج شد و تحریمهای فلجکنندهای را علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد.
از سال ۲۰۱۹، ایران به میزان قابل توجهی از محدودیتهای توافق ۲۰۱۵ در زمینه غنیسازی اورانیوم فراتر رفته و اورانیوم با درصد خلوص بالا تولید کرده است که بسیار بیشتر از میزانی است که قدرتهای غربی آن را برای برنامه انرژی غیرنظامی توجیهپذیر میدانند و نزدیک به میزان مورد نیاز برای ساخت کلاهک هستهای است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) درباره ذخایر رو به رشد اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران هشدار داده و گزارش کرده است که در حل مسائل طولانیمدت، از جمله وجود آثار اورانیوم در سایتهای اعلامنشده، پیشرفت واقعی حاصل نشده است.
به گزارش رسانههای ایرانی، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه برای کاستن از اختلافات بین تهران و این نهاد در مورد مسائل حلنشده، به ایران سفر خواهد کرد. گروسی روز دوشنبه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) نوشت: «ادامه تعامل و همکاری با آژانس در زمانی که راهحلهای دیپلماتیک بهشدت مورد نیاز است، ضروری است.»
نظرها
نظری وجود ندارد.