خامنهای از مسئولان حکومتی خواست تا مسائل کشور را به مذاکرات با آمریکا گره نزنند
رهبر جمهوری اسلامی که همواره از زیر بار مسئولیت مذاکرات هستهای شانه خالی میکند، این بار نیز گفت به مذاکرات کنونی با آمریکا نه خوشبین است و نه بدبین. ویتکاف گفته است که «ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف و نابود کند».

علی خامنهای در دیدار با مسئولان بلندپایه سه قوه ـ سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ ـ عکس از پایگاه اطلاعرسانی رهبر جمهوری اسلامی
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی سهشنبه ۲۶ فروردین در دیدار با مسئولان بلندپایه سه قوه، با اشاره به مذاکرات کنونی ایران و آمریکا، ضمن انتقاد از توافق برجام گفت «هیچ چیز به نتایج مذاکرات گره زده نشود». خامنهای گفت:
مسائل کشور نباید به این گفتوگوها گره زده شود و اشتباهی که در برجام انجام شد و همه چیز کشور را به پیشرفت مذاکرات منوط کرد، نباید تکرار شود چرا که کشور شرطی میشود و همه چیز از جمله سرمایهگذاری تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات معطل میماند.
او که بارها مذاکره با ایالات متحده آمریکا را «نابخردانه و احمقانه» دانسته بود، افزود:
به این گفتوگوها نه به صورت افراطی خوشبین هستیم و نه به صورت افراطی بدبین. بالاخره کاری و حرکتی است که تصمیمگیری شده و در قدمهای اول هم خوب اجرا شده است.
این موضع رهبر جمهوری اسلامی در مذاکرات گذشته نیز تکرار شده است. اگر چه براساس دادههای رسمی از سال ۱۳۹۰ مذاکرات هستهای با مجوز خامنهای و با اطلاع او از مراحل مختلف آن ادامه یافته بود اما او همواره تلاش کرده تا مسئولیتی در اینباره برعهده نگیرد.
خامنهای در خردادماه سال ۱۳۹۸ گفته بود به برجام «به آن صورتی که عمل و محقق شد، خیلی اعتقادی نداشت»:
در صحبتها بود که تصویب برجام را به رهبری نسبت دادهاند؛ خُب شما چشم و گوش دارید و همهچیز را میبینید. نامهای که درباره برجام نوشته شد و شرایطی که ذکر شده که در این صورت تصویب میشود را ببینید. منتها اگر این شرایط اجرا نشده، وظیفه رهبری این نیست که وارد بشود.
او در دیدار با سران سه قوه افزود:
رفع تحریم دست ما نیست، اما خنثی کردن تحریمها در اختیار ما است و برای این کار راههای فراوان و ظرفیتهای مناسب داخلی وجود دارد و اگر این هدف محقق شود، کشور در مقابل تحریمها آسیبناپذیر خواهد شد.
او تأکید کرد که مسائل کشور در زمینههای مختلف، «هیچکدام با گفتوگوهای عمان هیچ ارتباطی ندارد».
این در حالی است که در چند روز پس از دور نخست مذاکرات ارزش پول کشور نوسانات سینوسی داشت. مذاکرات ایران و آمریکا نرخ دلار را که بالاتر از ۱۰۰ هزار تومان بود ابتدا در دو روز نخست به کانال ۸۰ هزار تومان کشاند اما دوباره بهای دلار صعودی شد. قیمت ارز و طلا در ایران به سرعت بالا و پایین میشود و ظاهراً تا روشن نشدن وضعیت مذاکرات به همین شکل نیز ادامه خواهد داشت.
سال گذشته در آستانه نوروز قیمت دلار حدود ۶۰ هزار تومان بود و اسفندماه ۱۴۰۳ به ۹۴,۵ هزار تومان رسید. این تغییر قیمت، روی نرخ تمام اجناس تأثیر گذاشته بهطوری که برخی خوراکیها از جمله گوشت، ماهی، مرغ و میوه را به کالاهایی لوکس تبدیل کرده است.
این در حالی است که رهبر جمهوری اسلامی در دیدار روز سهشنبه خود گفت:
دولت در هفت ماه گذشته در زمینه بهبود وضعیت معیشتی، ارتقاء عدالت آموزشی و گسترش همکاریهای خارجی اقداماتی انجام داده و برنامههای مؤثری آماده کرده است.
او حتی گفت در مذاکرات با آمریکا به طرف مقابل «بدبین» است اما در مورد «تواناییهای» جمهوری اسلامی «خوشبین» است.
علی خامنهای در حالی این سخنان را بیان کرد که ساعاتی بعد استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه و رئیس هیئت آمریکایی در مذاکرات با ایران، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
توافق با ایران تنها زمانی نهایی خواهد شد که توافق ترامپ باشد. هرگونه توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه تعیین کند. به این معنا که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف و نابود کند.
نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل نیز تنها توافقی با ایران را ارزشمند خواند که شامل برچیدن کامل و دائمی برنامه هستهای، پایان دادن به ترویج تروریسم و توقف کامل توسعه برنامه موشکهای بالیستیک تهران باشد.
نظرها
نظری وجود ندارد.