پولیتیکو: آمریکا مایکل آنتون را بهعنوان رئیس تیم مذاکرات فنی با ایران منصوب کرد
دولت ترامپ در حال تکمیل تیم مذاکرهکننده خود است، چرا که تمایل خود را برای رسیدن به توافق با ایران نشان داده است. وزیر خارجه جمهوری اسلامی هم پیشنهاد مذاکره با قدرتهای اروپایی را مطرح کرد.

زنی در تهران از کنار یک نقاشی دیواری میگذرد که یک مقام ایرانی را با لباس غیرنظامی پشت میز مذاکره با یک مقام آمریکایی نشان میدهد و مقام آمریکایی شلوار نظامی پوشیده است ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
وبسایت پولیتیکو پنجشنبه ۴ اردیبهشت / ۲۴ آوریل بهنقل از دو مقام آمریکایی که بهدلیل حساسیت گفتوگوهای دیپلماتیک نخواستند نامشان فاش شود، نوشت دولت ترامپ مایکل آنتون، مقام ارشد وزارت خارجه، را بهعنوان مسئول تیم فنی آمریکا در مذاکرات با ایران درباره برنامه هستهای این کشور منصوب کرده است.
مایکل آنتون که مدیر برنامهریزی سیاستهای وزارت خارجه آمریکاست، تیمی متشکل از چندین مقام عمدتاً کارشناس از نهادهای مختلف دولت را رهبری میکند تا جزئیات توافقی را تنظیم کنند که محدودیتهای قابل توجهی بر برنامه هستهای ایران اعمال کند و در مقابل تحریمها کاهش یابند.
پولیتیکو افزوده است که او قرار است نخستین دور گفتوگوهای کارشناسی با مقامات ایرانی را پیش از آنکه استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، مذاکره کنند در پایان این هفته (شنبه) رهبری کند. آنتون در دور قبلی مذاکرات در رم نیز ویتکاف را همراهی کرده بود.
یک مقام دولتی گفت:
او با توجه به تجربه و هوشش، فردی ایدهآل برای این مسئولیت است. مهمتر از همه، او تضمین میکند که دستور کار رئیسجمهور ترامپ در این پرونده دنبال شود.
کایکل آنتون چهرهای کمتر شناخته شده اما تأثیرگذار در دولت آمریکا است. او در دوره نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ در شورای امنیت ملی خدمت کرد و سپس در مؤسسه محافظهکار کلرمونت فعالیت داشت. او تاکنون موضع عمومیای در مورد پرونده ایران اتخاذ نکرده است، موضوعی که همواره بحثهای داغ و اختلافبرانگیزی در واشنگتن ایجاد کرده است.
این مذاکرات در حالی پیش میرود که دولت ترامپ درباره اینکه آیا باید به دیپلماسی متوسل شود یا برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای به حملات نظامی روی آورد، دچار اختلاف نظر است. اسرائیل، متحد نزدیک آمریکا، ترجیح میدهد که آمریکا همین حالا و در شرایطی که ایران بهدلیل حملات قبلی تضعیف شده و متحدان اصلی آن نیز با مشکل مواجه هستند، اقدام نظامی کند.
با این حال، دونالد ترامپ گفته است که راهحل دیپلماتیک را ترجیح میدهد.
هنوز روشن نیست که آیا آمریکا خواهان تعطیلی کامل برنامه هستهای ایران خواهد بود یا بهدنبال توافقی است که به ایران اجازه دهد برخی تأسیسات خود را تحت نظارتهای سختگیرانه حفظ کند. تهران مدعی است که از برنامه هستهایش تنها برای مقاصد صلحآمیز استفاده میکند.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در مصاحبهای با فریپرس که روز چهارشنبه منتشر شد، گفت که آمریکا در پی توافقی است که به ایران اجازه دهد اورانیوم غنیشده را تنها از خارج وارد کند تا بتواند برنامه هستهای صلحآمیز داشته باشد.
ایران همواره تأکید کرده است حق غنیسازی اورانیوم قابل مذاکره نیست. یک مقام ارشد ایرانی نزدیک به تیم مذاکرهکننده ایران نیز روز چهارشنبه در پاسخ به اظهارات روبیو بار دیگر تأکید کرد که «غنیسازی صفر درصد غیرقابل قبول است».
استیو ویتکاف از هفته گذشته بهطور عمومی موضع خود در این مذاکرات را تغییر داده است. او پس از آنکه هفته پیش به وال استریت ژورنال و فاکس نیوز گفت که آمریکا در هر توافقی بر موضوع نظارت تمرکز خواهد کرد، بعداً اعلام کرد که آمریکا به هیچوجه اجازه غنیسازی اورانیوم به ایران را نخواهد داد.
ایران پیشنهاد مذاکره با قدرتهای اروپایی را مطرح کرد
در همین حال عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز پنجشنبه اعلام کرد آماده سفر به فرانسه، آلمان و بریتانیا برای مذاکرات با این کشورها است.
سه قدرت اروپایی موسوم به «تروئیکای اروپایی» در دسامبر گذشته اعلام کرده بودند آماده فعالسازی مجدد تمام تحریمهای بینالمللی علیه ایران (مکانیسم ماشه) هستند تا از دستیابی تهران به سلاح هستهای جلوگیری کنند.
از آن زمان، ایران به مذاکرات درباره برنامه هستهای خود با دولت ترامپ ادامه داده است. تحلیلگران و دیپلماتها میگویند واشنگتن هماهنگی چندانی با کشورهای اروپایی در این زمینه ندارد.
عراقچی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) نوشت: «روابط ایران با تروئیکای اروپایی اخیراً فرازونشیبهایی داشته است. چه بخواهیم چه نخواهیم، این روابط اکنون در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.»
او افزود:
من یک بار دیگر دیپلماسی را پیشنهاد میکنم. پس از مشورتهای اخیرم در مسکو و پکن، آماده برداشتن گام اول با سفر به پاریس، برلین و لندن هستم... اکنون توپ در زمین تروئیکای اروپایی است.
ترامپ روز دوشنبه، دو روز پس از دور دوم مذاکرات با ایران، گفت آمریکا گفتوگوهای بسیار خوبی با ایران داشته است. دور سوم این مذاکرات روز شنبه در عمان برگزار خواهد شد.
عباس عراقچی بهتازگی به مسکو و پکن سفر کرد و گزارش مذاکرات با آمریکا را در اختیار مقامهای این دو کشور قرار داد. او پس از دیدار با همتایش در چین، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس به زبان چینی نوشت:
مهم نیست که شرایط بینالمللی چگونه تغییر کند، ایران همواره چین را بهعنوان یک شریک و دوست قابل اعتماد میداند.
او پیش از این هم گفته بود:
چین و روسیه دو شریک راهبردی و از دوستان نزدیک ما هستند که در زمان سختیها کنار ما بودند، طبیعی است که ما با آنها در حوزههای مختلف مشورتهای مستمر و دائم داشته باشیم بهویژه الآن که بحث گفتوگوها با آمریکا بهصورت غیرمستقیم مطرح است.
نظرها
نظری وجود ندارد.