ایران و آمریکا دور سوم گفتوگوهای خود را در عمان آغاز کردند
مقامهای ارشد ایران و آمریکا برای تدوین توافق جدیدی درباره برنامه هستهای تهران بار دیگر مذاکره میکنند. مقامهای ایرانی میگویند اختلاف اصلی بر سر برنامه موشکی است.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه ـ عکس از خبرگزاری فرانسه
بهگزارش رویترز، امروز شنبه ۶ اردیبهشت / ۲۶ آوریل عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، بهصورت غیرمستقیم و از طریق میانجیگری عمانیها در مسقط با استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه، گفتوگوی خود را آغاز کردند. این مذاکرات یک هفته پس از دور دوم گفتوگوها در رم برگزار میشود که دو طرف آن را سازنده توصیف کردند.
ابتدا مذاکرات در سطح کارشناسی انجام میشود تا چارچوبی برای توافق هستهای احتمالی ترسیم شود و پس از آن، گفتوگوهای غیرمستقیم بین مسئولان اصلی هیئتهای مذاکرهکننده انجام خواهد شد.
دونالد ترامپ در مصاحبهای با مجله تایم که روز جمعه منتشر شد، گفت: «فکر میکنیم که با ایران به توافق خواهیم رسید». او در همین حال تهدید نظامی علیه ایران را در صورت شکست دیپلماسی تکرار کرد.
اگرچه تهران و واشنگتن هر دو اعلام کردهاند که مصمم به پیگیری دیپلماسی هستند، اما اختلافهای آنها در این مناقشه که بیش از دو دهه ادامه داشته، همچنان عمیق است.
ترامپ که از فوریه گذشته کارزار «فشار حداکثری» علیه تهران را از سر گرفته، در سال ۲۰۱۸ و در دوران نخست ریاستجمهوری خود توافق هستهای سال ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی را لغو و تحریمهای فلجکنندهای علیه ایران اعمال کرد.
از سال ۲۰۱۹ ایران محدودیتهای هستهای این توافق را نقض کرده و از جمله غنیسازی اورانیوم خود را تا ۶۰ درصد افزایش داده که نزدیک به سطح حدود ۹۰ درصد مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای است. این موضوع را آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته گفت که ایران در صورت توافق باید غنیسازی اورانیوم را بهطور کامل متوقف کند و هرگونه اورانیوم غنیشده مورد نیاز برای تأمین سوخت تنها نیروگاه اتمی فعال خود در بوشهر را از خارج وارد کند.
بهگفته مقامهای ایرانی، تهران حاضر است در ازای لغو تحریمها، برخی محدودیتها بر فعالیتهای هستهای خود را بپذیرد، اما توقف کامل برنامه غنیسازی یا واگذاری ذخایر اورانیوم غنیشده از «خطوط قرمز ایران است و در مذاکرات قابل چشمپوشی نیست».
افزون بر این، چند دیپلمات اروپایی گفتند که کشورهای اروپایی به مذاکرهکنندگان آمریکایی پیشنهاد دادهاند که یک توافق جامع باید شامل محدودیتهایی باشد که مانع از دستیابی یا تکمیل توانایی ایران برای نصب کلاهک هستهای بر روی موشکهای بالستیک شود.
تهران تأکید دارد که تواناییهای دفاعی آن از جمله برنامه موشکی، قابل مذاکره نیست.
ایران: اختلاف اصلی بر سر برنامه موشکی است
یک مقام ایرانی آگاه از مذاکرات دو طرف روز جمعه به رویترز گفت هیئت ایرانی پس از گفتوگوهای رم متقاعد شدند که آمریکا موضع تهران را پذیرفته که برنامه غنیسازی را بهطور کامل متوقف یا تمام اورانیوم غنیشده خود را تسلیم نخواهد کرد، اما برنامه موشکی همچنان نقطه اختلاف اساسی باقی مانده است.
این مقام مطلع، این موضع را «ادعای رسانهای جدید» توصیف کرد و گفت که به پیشرفت مذاکرات کمکی نخواهد کرد. او افزود:
تنها نقطه اختلاف باقیمانده در بحثهای کلی و تفاهم دو طرف، مسئله موشکی است.
این مقام بار دیگر بر موضع دیرینه ایران تأکید کرد که هیچ امتیاز بیشتری فراتر از توافق سال ۲۰۱۵ در مورد برنامه موشکی نخواهند داد و گفت تواناییهای دفاعی ایران «قابل مذاکره نیست».
کشورهای غربی نگرانند که برنامه غنیسازی اورانیوم ایران میتواند به ساخت کلاهک اتمی منجر شود و ایران در حال توسعه موشکهای بالستیک برای حمل چنین کلاهکی است.
ایران میگوید برنامه هستهای آن تنها برای تولید برق و مصارف غیرنظامی است و غنیسازی اورانیوم را برای تأمین سوخت این اهداف انجام میدهد.
این کشور هرگونه تلاش برای ساخت موشکهای قادر به حمل کلاهک هستهای را رد کرده و میگوید تواناییهای دفاعی آن در هیچ مذاکرهای درباره برنامه اتمی قابل بحث نیست.
چند دیپلمات اروپایی گفتند که تلاش کشورهایشان برای مطرح کردن برنامه موشکی ایران در مذاکرات پراکنده ماههای اخیر، بارها با مخالفت مقامهای ایرانی مواجه شده که اصرار داشتند این موضوع قابل مذاکره نیست.
نظرها
نظری وجود ندارد.