جشنواره فیلم ونیز: حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» و خواست آزادی زندانیان سیاسی
گفتوگو با سمیه حقنگهدار، مستندساز و از سخنگویان کانون فیلمسازان مستقل ایران
همزمان با نمایش فیلم «تاتامی» به ابتکار انجمن ایرانیان دموکراتیک ونیز مراسم ویژهای هم روی فرش قرمز این جشنواره معتبر سینمایی برگزار شد. درباره کیفیت این حرکت با سمیه حقنگهدار، مستندساز و از سخنگویان کانون فیلمسازان مستقل ایران در گفتوگو قرار گرفتیم.
جمعی از سینماگران جهان شنبه ۱۱ شهریور در مراسم فرش قرمز فیلم «تاتامی» (ساخته گای ناتیو و با نقش آفرینی زر امیر ابراهیمی) در جشنواره فیلم ونیز با حضور در یک «فلش ماب» یا «قرار گروهی ناگهانی و هدفمند» از اعتراضات مردمی «زن زندگی آزادی» و هنرمندان در ایران حمایت کردند.
سمیه حقنگهدار، مستندساز و از سخنگویان کانون فیلمسازان مستقل ایران در مصاحبه با رادیو زمانه گزارشی از رویدادهای فرش قرمز ونیز در حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» به دست میدهد. این مصاحبه را میبینید.
لورا پویتراس، صالح بکری، جین کمپیون، مارتین مکدانا، و میا هنسن-لاو، اعضای هیئت داوران جشنواره فیلم ونیز، همراه با «آلبرتو باتربرا» مدیر جشنواره فیلم ونیز در «فلش ماب» همبستگی با مردم ایران حضور داشتند.
به گفته حقنگهدار اعضای کانون فیلمسازان مستقل ایران بنری با اسامی فیلمسازان زندانی یا فیلمسازانی که به قید وثیقه آزاد شدهاند تهیه کرده بودند. اسامی این هنرمندان در بند با صدای بلند قرائت شد. زر امیرابراهیمی، از بازیگران فیلم «تاتامی» و اشکان خطیبی، خواننده و سینماگر نیز در این رویداد حضور داشتند.
جلال سراجی از انجمن دموکراتیک ایرانیان ایتالیا قبل از حضور بر روی فرش قرمز جشنواره فیلم ونیز به «ورایتی» گفته بود: هدف از برگزاری فلش ماب ونیز این است که «صدای ما و پیام زنانی که برای حقوقشان مبارزه میکنند، به سراسر جهان» برسد.
سمیه حقنگهدار در مصاحبه با زمانه خاطرنشان میکند که چنین حرکتهایی، به ویژه در جشنوارههای سینمایی طراز اول جهان بر افکار عمومی بسیار موثر است.
به گفته او وقتی نام سینماگران در بند با صدای بلند قرائت میشود، همگان به این واقعیت پی میبرند که در جمهوری اسلامی شمار زیادی از شهروندان به دلیل بیان عقایدشان زندانیاند. به این ترتیب امکان «سفیدشویی» برای حاکمیت نیز از بین میرود.
حقنگهدار در فرازی از این گفتوگو به ساز و کار سانسور آثار سینمایی نیز اشاره میکند که از همان نخستین لحظات شکلگیری یک فیلم به عنوان یک اثر هنری تا پایان کار و حتی بعد از ساخت فیلم، در اعمال تبعیض در پخش نیز حضور دارد.
پیش از این محمد حقیقت، فیلمساز در مصاحبه با زمانه از شکلگیری جریان تازهای در سینمای ایران خبر داده بود که آن را «سینمای اورژانس» نامید، در این معنا که سینماگر در پی بازیگر مشهور و تهیهکننده نیست، و سعی ندارد با سانسور و خودسانسوری از وزارت ارشاد اسلامی مجوز ساخت و پروانه نمایش دریافت کند. او یک سوژه مهم اجتماعی را شناسایی میکند و فیلماش را فارغ از این موانع میسازد و آنگاه منتظر اتفاقهای بعدی میماند. «خورشید طلوع خواهد کرد» ساخته آیت نجفی که در بخش «روزهای مولفین» ونیز به نمایش درآمد چنین فیلمیست.
هشتادمین جشنواره فیلم ونیز از ۳۰ اوت تا ۹ سپتامبر (۸ تا ۱۸ شهریور) در ایتالیا برگزار میشود.
نظرها
نظری وجود ندارد.