شصت و پنجمین هفته سهشنبههای نه به اعدام: زندان بهبهان به اعتصاب غذا پیوست
با پیوستن زندان بهبهان به کارزار سهشنبههای نه به اعدام، زندانیان در چهل زندان اعتصاب غذا کردند. کارزار سهشنبههای نه به اعدام، اجرای حکم حمید حسیننژاد را جنایتکارانه خواند.

عکس از تجمع و راهپیمایی سکوت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز علیه اعدام معترضان به همراه پرفورمنس اعتراضی - سه شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۱
همزمان با شصت و پنجمین هفته کارزار سهشنبههای نه به اعدام، خبرگزاریهای وابسته به سپاه پاسداران خبر دادند جمهوری اسلامی مخفیانه حکم اعدام حمید حسیننژاد حیدرانلو رو اجرا کرده است. «کارزار سهشنبههای نه به اعدام» اعدام حسیننژاد حیدرانلو را «جنایتکارانه» توصیف کرد.
بر اساس اطلاعیه این کارزار که صبح سهشنبه دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ منتشر شد، زندان بهبان نیز به اعتصاب غذا هفتگی با خواست توقف حکم اعدام پیوسته است. پیش از این زندانیان ۳۹ زندان در نقاط مختلف ایران هر سهشنبه در اعتراض به اعدام زندانیان دست به اعتصاب غذا زده بودند.
به گفته کارزار سهشنبههای نه به اعدام از آغاز سال ۱۴۰۴ تا یکم اردیبهشت دستکم ۸۸ نفر - از جمله ۵ زن، ۷ زندانی سیاسی و ۲ کودکمجرم - اعدام شدهاند. این آمار در مقایسه با سال گذشته چند برابر افزایش یافته که میتوان آن را نشانهای از وضعیت انفجاری جامعه دانست.
سازمان حقوق بشر برای ایران که در نروژ مستقر است اجرای حکم اعدام ۲۹۹ زندانی را از آغاز سال ۲۰۲۵ ثبت کرده است.
پیش از این نیز سازمان عفو بینالملل گزارش کرده بود در سال ۲۰۲۴ اعدام موجب مرگ نزدیک به ۱۰۰۰ نفر (۹۷۲ نفر) در ایران شد.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران ادعا میکنند کسر بزرگی از احکام اعدام مربوط به جرایم مربوط به مواد مخدر و قتل است. به گفته آنها اعدام محکومان به قتل عمد بر اساس احکام مبتنی بر شریعت اسلامی «قصاص» و به خواسته خانواده شهروندانی است که به قتل رسیدهاند.
فعالان بلوچ که بیشترین اعدامهای مربوط به جرایم مواد مخدر آن منطقه است اما بارها گفتهاند که این اتهام پوششی برای انتقامگیری حکومت از گروههای بلوچ است.
اعدام مخفیانه حسیننژاد حیدرانلو؛ پروندهسازی برای انتقامگیری
حمید حسیننژاد حیدرانلو بنا بر گزارش رسانههای حکومتی در تهران «مخفیانه» اعدام شده است. منابع نزدیک به فعالان حقوق بشر در کردستان ایران میگویند به خانواده او گفتهاند که اجازه ندارند مراسم عزاداری برگزار کنند و جسد زندانی سیاسی اعدام شده به آنها تحویل نخواهد شد.
حسیننژاد حیدرانلو به اتهام همکاری با حزب کارگران کردستان ترکیه در فروردین ۱۴۰۲ بازداشت و به گفته سازمان حقوق بشر کردستان ۱۱ ماه در بازداشتگاه انفرادی اورمیه شکنجه و به اعتراف اجباری وادار شد. او و کلایش این اتهام را ساختگی و پرونده تشکیل شده علیه او را ناقص و دارای ایرادهای حقوقی بسیار دانسته بودند.
همزمان با اجرای حکم اعدام حسیننژاد، قوه قضاییه پژمان سلطانی شهروند کُرد ساکن بوکان را که در جریان خیزش ژن، ژیان، ئازادی بازداشت شده بود، به اعدام محکوم کرد. دادگاه انقلاب آذربایجان غربی پژمان سلطانی را که فروردین ۱۴۰۲ بازداشت شد به اتهام قتل یک بسیجی به اعدام محکوم کرده است. او در یک پیام صوتی فاش کرده که در بازداشتگاه شکنجه و به پذیرش این اتهام ساختگی مجبور شده است.
حکومت ایران حتی پس از کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ که هزاران زندانی عضو سازمان مجاهدین خلق و سازمانهای چپگرا را اعدام کرد، اعدام زندانیان سیاسی در جغرافیای کردستان را متوقف نکرده است. تنها پس از خیزش ژن، ژیان، ئازادی شمار زیادی از بازداشت شدگان در جغرافیای کردستان با اتهام ساختگی عضویت در احزاب کردستانی مخالف جمهوری اسلامی ایران یا همکاری با «دشمن» به اعدام محکوم و برخی از آنها نیز اعدام شدند.
فعالان دیگر گروههای اتنیکی مانند عربهای اهوازی (احوازی) و بلوچها و همچنین زندانیان متهم به هواداری یا ارتباط با سازمان مجاهدین خلق نیز وضعیتی مشابه فعالان کرد دارند و با اعدام و یا حبس بلند مدت مجازات میشوند.
اجرای حکم اعدام از ترس افزایش اعتراضها
کارزار سهشنبههای نه به اعدام افزایش اجرای حکم اعدام را «گویای وحشت عمیق حکومت از خیزشها و اعتراضات اجتماعی» خوانده و گفته است:
این یک هشدار جدی به جامعهی بینالمللی و نهادهای حقوق بشری است تا در برابر حکومت جانیان ایران سکوت نکنند و با اقدامات عملی و مؤثر، با این اعدامهای غیرانسانی مقابله کنند.
این کارزار پیش از این نیز از سازمانها و دولتهای خارجی خواسته بود هر گونه تبادل تجاری با ایران را به توقف حکم غیرانسانی اعدام مشروط کنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.