چهلوششمین اعتصاب غذای زندانیان کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در روز جهانی حقوق بشر
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» با تبریک به «مردم آزاده سوریه و زندانیان مقاومی که بعد سالها شکنجه اکنون آزاد شدند» و «امید به رهایی زندانیان و مردم ایران از احکام اعدام»، تأکید کرد حکومتها کشتار و جنایتهای خود را تحت نام «اعدام قانونی» انجام میدهند. زندانیان اعتصابی ابراز امیدواری کردند وقایع سوریه به حرکتی سراسری، جمعیتر و متحدتر برای خلعسلاحکردن حاکمان از سلاح جنایتکارانه اعدام بدل شود.
براساس گزارش منابع موثق زمانه، زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» متشکل از زندانیان سیاسی و غیرسیاسی در روز جهانی حقوق بشر و برای چهلوششمین هفته پیاپی علیه مجازات مرگ و استفاده حکومت جمهوری اسلامی از اعدام برای سرکوب و ارعاب، دست به اعتصاب غذای جمعی زدند. زندانیان روز سهشنبه ۲۰ آذر / ۱۰ دسامبر در ۲۵ زندان ایران شامل زندانهای اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)، قزلحصار (واحد ۳ و ۴)، مرکزی کرج، تهران بزرگ، اراک، خرمآباد، اسدآباد اصفهان، شیبان اهواز، نظام شیراز، بم، کهنوج، مشهد، قائمشهر، لاکان رشت (بند مردان و زنان)، اردبیل، تبریز، ارومیه، سلماس، خوی، نقده، سقز، بانه، مریوان، کامیاران و دستگرد اصفهان اعتصاب غذا کردند.
بیانیه کارزار ضمن اشاره به روز جهانی حقوق بشر و سقوط زندانهای رژیم اسد در سوریه، هشدار داده است که حکومتها کشتار و جنایتهای خود را به نام «اعدام قانونی» انجام میدهند و باید برای پاسخگو کردن عاملان این جنایتها تلاشهای جدیتری انجام شود. در این بیانیه آمده است:
همزمانی روز جهانی حقوق بشر با آنچه که امروز در فضای رسانهای از زندانهای مخوف سوریه از جمله زندان «صیدنایا» در حومه دمشق جهانیان را در بهت فرو برده، شاید تقارنی تصادفی باشد ولی برای همه وجدانهای بیدار و نهادهای حقوق بشری هشداری است برای پیگیریهای جدیتر و پاسخگو کردن عاملان اینگونه جنایات که بر روی زمین با حلقآویز کردن و در زیرزمین با دفن و زندهبهگور کردن و یا در میان «دستگاههای پرس» و دهها شیوه شکنجه و اعدام دیگر، کشتار و جنایات خود را به بهانه «اعدامهای قانونی» ادامه داده و به هیچوجه هم پاسخگوی اَعمال خود نیستند.
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» ضمن تبریک به «مردم آزاده سوریه و زندانیان مقاومی که بعد سالها شکنجه اکنون آزاد شدند» و همچنین «امید به رهایی زندانیان و مردم ایران از احکام اعدام»، وقایع سوریه را «نقطه عطفی در توجه بیشتر کنشگران حقوق بشر و آزادیخواهان و انساندوستان در مخالفت با احکام اعدام» خواند و ابراز امیدواری کرد:
این مبارزه و مخالفت به حرکتی سراسری، جمعیتر و متحدتر تبدیل گشته و حاکمان را از این سلاح جنایتکارانه [اعدام]، خلع سلاح کنند.
زندانیان اعتصابی در بیانیه خود درباره نقض حقوق بشر در حکومت جمهوری اسلامی تأکید کردهاند:
علاوه بر تمام سرکوبهای اعتراضات شهروندان و کشتار مردم بهجانآمده و دهها و صدها انسان که دچار ناپدیدسازی قهری شدند، بیش از ۱۰۰ هزار تن در دوران ۴۵ سالهی این حکومت فقط اعدام شدهاند؛ که تنها در یک مورد در ۲۰ روز گذشته تاکنون ۷۵ تن اعدام شدهاند و در کمتر از ۹ ماه سال۱۴۰۳، ۷۷۰ تن حلقآویز گردیدهاند؛ و به جرأت میتوان گفت حکومت ولایت فقیه رکورددار نقض فاحش حقوق بشر در جهان است.
«سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سوی زندانیان سیاسی در ایران از سهشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. «سهشنبههای نه به اعدام» به یک صدای اعتراضی و حقخواهانه رسا و پایدار بدل شده است از سوی زندانیان دربندی که بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
اعدام شش نفر در دو روز - شش زندانی دیگر به انفرادی منتقل شدند
بر مبنای گزارش سازمانهای حقوق بشری دستگاه قضایی حکومت ایران تنها در دو روز گذشته دستکم شش نفر را اعدام کرده و شش زندانی محکوم را برای اجرای حکم مرگ به سلول انفرادی منتقل کرده است.
طبق گزارش سازمان حقوق بشر ایران، مستقر در نروژ مأموران زندان در زندان قم سحرگاه سهشنبه ۲۰ آذر، یک زندانی به نام سعید مطیع را که بابت اتهام قتل محکوم شده بود اعدام کردهاند. گفته میشود که او همپروندهای زندانی دیگری به نام ناصر عطارد بوده که در تاریخ ۲۵ اردیبهشت سال جاری در زندان قم به چوبه دار آویخته شده است.
سازمان حقوق بشر ایران همچنین از اعدام دو زندانی دیگر در سحرگاه دوشنبه ۱۹ آذر در زندانهای دزفول و دستگرد اصفهان خبر داده است. بر مبنای این گزارش رضا بهرامیفرد اهل دزفول و مرتضی قاسمی اهل زینبیه اصفهان که هر دو به اتهام قتل محکوم شده بودند اعدام شدهاند.
خبرگزاری حالوش هم روز دوشنبه ۱۹ آذر از اعدام سه زندانی در زندان زاهدان خبر داد. هویت این زندانیان که هر سه اهل زاهدان هستند، خدابخش قنبرزهی (براهویی) ۴۰ ساله، فرزند محمد، امید حسین زایی، ۳۳ ساله، فرزند نورمحمد و و (نام کوچک نامشخص) رخشانی، گزارش شده است.
در این گزارش آمده است، قنبرزهی و حسین زایی در سال ۱۴۰۱ به صورت جداگانه در زاهدان بازداشت و سپس در پروندههایی مجزا از سوی دادگاه انقلاب این شهر از بابت اتهامهای مرتبط با جرائم مواد مخدر به اعدام محکوم شدند.
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران هم روز دوشنبه اعلام کرد شش زندانی در زندان قزلحصار کرج که پیشتر بابت اتهامهای مرتبط با جرائم مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، جهت اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شدند. یکی از این شش زندانی تبعه کشور افغانستان است و نامهای آنها هنوز اعلام نشده است.
در سالهای اخیر سازمانهای حقوق بشری بارها نسبت به استفاده گسترده مقامهای جمهوری اسلامی از اعدام برای سرکوب مخالفان و ارعاب معترضان هشدار داده و تأیید کردهاند که دستگاه قضایی حکومت ایران بهطرز بیرحمانهای اعدامها را بهویژه علیه اقلیتهای قومی از جمله بلوچها، کُردها و عربها بهکار میگیرد. طبق گزارش ماهانه سازمان حقوق بشر ایران که چهارشنبه ۱۴ آذر منتشر شد، تنها در ماه نوامبر سال جاری میلادی حکومت جمهوری اسلامی بهطور متوسط روزانه بیش از چهار زندانی را اعدام کرده است.
اکثر دولتهای جهان مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.