اعتصاب غذا در ۳۴ زندان ایران در آستانه سالگرد آغاز کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»
کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در آستانه ۹ بهمن، سالگرد شروع این کارزار از پیوستن بند مردان زندان عادلآباد شیراز به اعتصاب غذا علیه اعدام خبر داد. این کارزار ضمن حمایت از فراخوان اعتصاب عمومی در کردستان در اعتراض به احکام اعدام، تأکید کرد شادمانی و استقبال جامعه بهویژه دادخواهان هزاران اعدام سیاسی از مرگ دو قاضی بدنام، نتیجه ۴۵ سال اعدام و قتلعام زندانیان، و بیانگر انزجار مردم ایران از اعدام است.
بر اساس گزارش منابع موثق زمانه زندانیان ۳۴ زندان ایران روز سهشنبه دوم بهمن/۲۱ ژانویه در آستانه سالگرد کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» بار دیگر دست به اعتصاب غذای جمعی زدند. این اعتصاب غذا علیه مجازات مرگ و استفاده حکومت جمهوری اسلامی از اعدام برای سرکوب مخالفان، معترضان و اقلیتها صورت گرفته است. زندانیان برای پنجاه و دومین هفته متوالی در زندانهای اوین (بندهای زنان، چهار و هشت)، قزلحصار (واحدهای سه و چهار)، مرکزی کرج، تهران بزرگ، خورین ورامین، اراک، خرمآباد، اسدآباد اصفهان، دستگرد اصفهان، شیبان اهواز، نظام شیراز، عادلآباد شیراز (بندهای زنان و مردان)، برازجان، بم، کهنوج، طبس، جوین، مشهد، قائمشهر، رشت (بندهای مردان و زنان)، رودسر، حویق تالش، اردبیل، تبریز، ارومیه، سلماس، خوی، نقده، سقز، بانه، مریوان و زندان کامیاران اعتصاب غذا کردند.
کاراز «سهشنبههای نه به اعدام» در بیانیه خود ضمن اعلام پیوستن جمعی از زندانیان بند مردان زندان عادلآباد شیراز به این کارزار، تأکید کرد که آمار اعدامها شامل اعدام بیش از ۱۱۰ زندانی در دیماه ۱۴۰۳ و ۹۵۰ زندانی از ابتدای سال تاکنون، نشاندهنده افزایش بیسابقه استفاده حکومت ایران از اعدام بهعنوان ابزاری برای سرکوب جامعه است.
این بیانیه با اشاره به صدور حکم اعدام برای مالک داور شناس (موسوی)، زندانی سیاسی ۲۶ ساله عرب به اتهام بغی که براساس گزارش منابع مطلع برپایه اعترافهای بهدست آمده از شکنجه روحی و جسمی این زندانی صادر شده است، هشدار داد جان او نیز مانند بقیه زندانیان سیاسی و غیرسیاسی که به اعدام محکوم شدهاند در خطر است.
زندانیان اعتصابی در بیانیه خود ضمن قدردانی از حمایتهای مردمی از کارزار، از اعتصاب عمومی علیه اعدام که قرار است فردا چهارشنبه در شهرهای کردستان انجام شود، حمایت کردند و مردم را نیز به حمایت از این کنش جمعی فراخواندند.
پیشتر شش حزب سیاسی کردستان ایران با انتشار فراخوانی مشترک، از مردم خواستند روز چهارشنبه ۳ بهمن /۲۲ ژانویه در اعتراض به صدور احکام اعدام برای پخشان عزیزی، وریشه مرادی و دیگر زندانیان سیاسی دست به اعتصاب عمومی بزنند.
کاراز «سهشنبههای نه به اعدام» همبستگی ۱۱ تشکل صنفی معلمان و جمعی از ماموستاهای شهرهای مختلف کردستان ایران را در مبارزه برای لغو مجازات اعدام ستود و واکنشها به قتل دو قاضی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی را نشانی از وجود مطالبه جمعی مردم ایران برای لغو مجازات قرون وسطایی اعدام دانست.
در بخشی از این بیانیه آمده است:
در ۲۹ دیماه، دو قاضی بدنام، محمد مقیسه و علی رازینی، که سابقه چهار دهه نقض حقوق بشر و صدور هزاران حکم اعدام برای زندانیان سیاسی و غیرسیاسی را در کارنامه خود داشتند، توسط یک شهروند به جان آمده پاسخ جنایات خود را دریافت کردند. شادمانی و استقبال جامعه به ویژه دادخواهان هزاران اعدام سیاسی را به دنبال داشت که این نتیجه ۴۵ سال اعدام و قتلعام زندانیان و بیانگر انزجار مردم ایران از اعدام است و نشاندهنده این است که کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» و هر نوع کنش علیه اعدام صدای اکثر مردم ایران و لغو این حکم قرون وسطایی اعدام خواسته آنهاست.
زندانیان کارزار تأکید کردند:
کارزار ضمن محکومیت تمامی احکام اعدام، صرفنظر از اتهامات یا عقاید زندانیان، بار دیگر تأکید میکند که حکم اعدام غیرانسانی است و باید بهطور کلی لغو شود. حکومت مستبد ایران با حربههای «شرعی و قانونی خودساخته» از اعدام برای سرکوب جامعه استفاده میکند. ضروری است که همه با اصل حکم اعدام بهعنوان حکمی غیرانسانی مخالفت کنند تا بستری برای وقوع جرم و جنایت از بین برود؛ چراکه زمینهساز بسیاری از جرمها در جامعه، خود حکومت است.
کارزار «سهشنبههای اعتصابی نه به اعدام» از سهشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ از سوی زندانیان سیاسی در ایران آغاز شد. سهشنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندانهای مختلف ایران که با اتهامهای گوناگون در حبساند به این کارزار اعتصابی میپیوندند. تاکنون زندانیان سیاسی و غیرسیاسی در ۳۴ زندان ایران به این کارزار پیوستهاند و هر سهشنبه بهطور دستهجمعی علیه مجازات اعدام دست به اعتصاب غذا میزنند. بسیاری از آنها شاهد اعدام همبندیهای خود بودهاند.
روز یکشنبه ۳۰ دی، ۳۴۰۰ نفر از هنرمندان، نویسندگان، شاعران، روزنامهنگاران، فعالان مدنی، سیاسی و مذهبی و دانشجویی، وکلا، ورزشکاران و دیگر اقشار جامعه در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی بیانیهای را منتشر کرده و هشدار دادند:
هیچ جامعهای با ریختن خون انسانها عادلانهتر نخواهد شد. در مسیر عدالت، هیچ جایی برای کلمه اعدام وجود ندارد. ما این بار نه به عنوان هنرمند یا فعال مدنی یا هر چهره دیگری، به عنوان مردم به درد آمدهای؛ به عنوان شهروندان این کشور؛ خانوادههای ایرانی، که در برابر هر گونه ستمی تکلیفی برای خود احساس میکنیم، اعتراض جدی خود را به حکم اعدام پخشان عزیزی اعلام میکنیم. اعدام پخشان عزیزی، زخمی بر وجدان ما خواهد بود که هرگز التیام نخواهد یافت.
این بیانیه به امضا چهرههای شناخته شدهای چون ترانه علیدوستی، پرستو فروهر، آتش شاهکرمی، آتفه چهارمحالیان، آتنا دائمی، آرش صادقی، آزاده مختاری، اسماعیل بخشی، اسماعیل عبدی، الناز رکابی، الهام مدرسی، الهه توکلیان، آیدا قجر، اعظم جنگروی، بنفشه جمالی، باربد گلشیری، پریسا بختآور، پویان مقدسی، پگاه آهنگرانی، جعفر پناهی، حامد لک، سپیده رشنو، شیرین عبادی، منصوره شجاعی، نرگس محمدی، نسرین ستوده و ... رسیده است.
پخشان عزیزی فعال سیاسی کرد و مددکار اجتماعی داوطلب، پس از ۱۰ ماه بازداشت از سوی دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری به اعدام محکوم شد. بنا بر اظهارات وکلای پخشان عزیزی بعد از تأیید شتابزده این حکم در دیوان عالی کشور، او در خطر جدی اعدام قرار گرفته است.
طبق گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در حال حاضر دستکم ۵۴ زندانی سیاسی در ایران زیر حکم اعدام هستند و این احکام در حالی صادر شدهاند که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی بهطور نظاممند اصول دادرسی عادلانه و شفاف را نقض میکند.
بنا به تأیید سازمانهای حقوق بشری بینالمللی، از جمله عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل، مقامهای جمهوری اسلامی تعداد و سرعت صدور و اجرای احکام مرگ را در سالهای گذشته شدت بخشیدهاند و از حکم اعدام برای سرکوب اقلیتهای ملی بهویژه بلوچها، عربها و کُردها استفاده کردهاند.
اکثر دولتهای جهان مجازات اعدام را بهعنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسانها، بهطور کامل کنار گذاشتهاند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۱۲ کشور بهطور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کردهاند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
نظرها
نظری وجود ندارد.